Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Παγώνουν» οι πωλήσεις θυγατρικών

Η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank και η εισαγωγή της Eurolife στο ΧΑ μετατίθενται για αργότερα. Θολό το τοπίο για την ολοκλήρωση της πώλησης της Αστήρ Παλάς.

Τράπεζες: «Παγώνουν» οι πωλήσεις θυγατρικών

Σε αναβολή ή και σε οριστική ματαίωση οδηγούνται προγραμματισμένες με βάση τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης πωλήσεις θυγατρικών από τις εγχώριες τράπεζες, στερώντας πολύτιμους πόρους κεφαλαιακής ενίσχυσης εν όψει της νέας πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης.

Με βάση τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσαν η Εθνική και η Eurobank στην ΕΚΤ μετά το τελευταίο stress test μέσα στους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, η εισαγωγή της Eurolife στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και οι πωλήσεις των Αστήρ Παλάς και NBGI.

Το εγχείρημα διάθεσης μειοψηφικού πακέτου της Finansbank μετατίθεται για αργότερα, όπως και η εισαγωγή της Eurolife στο Χ.Α. Θολό είναι το τοπίο για το αν θα ολοκληρωθεί η πώληση της Αστήρ Παλάς καθώς αναμένεται η έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, επί του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει σημαντικές ενστάσεις, που επαναλήφθηκαν και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση είναι αντίθετη και στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά στα πλάνα αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.

Η προκήρυξη των εκλογών και το εκλογικό αποτέλεσμα έχει παγώσει και τις δρομολογημένες διαδικασίες πώλησης από την πλευρά των τραπεζών χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το πρώτο crash test θα είναι η πώληση από συστημική τράπεζα επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τα τέλη του μήνα και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί ή θα κηρυχθεί άγονος.

Σε καθυστέρηση βρίσκεται και η πώληση ναυτιλιακών δανείων από έτερη συστημική τράπεζα όπως και χαρτοφυλακίου με δάνεια 10 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει διά στόματος Αλέξη Τσίπρα ότι θα απαγορεύσει τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds και τις συμφωνίες συνδιαχείρισης με ξένες πλατφόρμες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v