Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. ΟΛΥΜΠ: Ελπίδες ανάκαμψης το 2008

Για το 2008 μετατίθενται οι ελπίδες επιστροφής στην κερδοφορία για τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, καθώς η αγορά του home building στις ΗΠΑ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και χαμηλές τιμές.

Τ. ΟΛΥΜΠ: Ελπίδες ανάκαμψης το 2008
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Για το 2008 μετατίθενται οι ελπίδες επιστροφής στην κερδοφορία για τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, καθώς η αγορά του home building στις ΗΠΑ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και χαμηλές τιμές.

Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας.

”Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων σαράντα ετών στην αγορά του home building στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταβαραθρωθούν όλες οι εταιρίες του κλάδου”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Γεώργιος Στέγγος.

Ποια πολιτική ακολουθείται

Η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής στις ΗΠΑ, TOUSA, συνεχίζει και φέτος την πολιτική μείωσης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, έχοντας μειώσει το απόθεμά της από τις 90.000 στις 65.000 κατοικίες.

Οι πωλήσεις αυτές γίνονται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, προκειμένου η TOUSA να αποκτά cash flow και να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες (1,1 δισ. δολάρια δάνεια, γύρω στα 85 εκατ. δολάρια τόκοι ετησίως).

Στο ”στρατόπεδο” της Τεχνικής Ολυμπιακής επικρατεί η αισιοδοξία ότι μόλις απορροφηθεί η υπάρχουσα υπερπροσφορά, οι τιμές των ακινήτων θα είναι σε θέση να ανεβούν με εξίσου βίαιο ρυθμό με τον οποίο υποχώρησαν λόγω της κρίσης. Και αυτό, γιατί οι περιοχές στις οποίες είναι τοποθετημένη η TOUSA διακρίνονται για την υποδοχή εσωτερικής μετανάστευσης, για αύξηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των ΗΠΑ, κ.λπ.

Αισιοδοξία στην Ελλάδα, αύξηση κεφαλαίου

Αισιόδοξη δηλώνει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής για τις εντός Ελλάδας δραστηριότητές της.

Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό θα δώσει τη δυνατότητα για πολύ καλύτερη εκμετάλλευση του Πόρτο Καρράς, το οποίο προβλέπεται –έπειτα από αυτό- να περάσει σε σημαντικού ύψους κερδοφορία.

Βελτιωμένες επιδόσεις, τέλος, αναμένει για φέτος και ο Μοχλός, του οποίου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στο τέλος του 2006 ανερχόταν σε 230,7 εκατ. ευρώ (138,7 εκατ. στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στη Ρουμανία), ενώ σημαντικές νέες συμβάσεις έχει αναλάβει και μέσα στο 2007.

Σε ό,τι αφορά τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 35 εκατ. ευρώ, αυτή προχωρεί κανονικά και βασικό στόχο έχει να μηδενίσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις της μητρικής εταιρίας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v