Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Γίνεται περιφερειακή δύναμη μέσω... Κύπρου

Να κυριαρχήσει στην αεροπορική αγορά της Κύπρου θέλει η Aegean Airlines. Η εταιρεία εκτός από τα νέα δρομολόγια που ανακοίνωσε ενδιαφέρεται τόσο για το σήμα όσο και για την επωνυμία των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο ανταγωνισμός.

Aegean: Γίνεται περιφερειακή δύναμη μέσω... Κύπρου

Ανοικτό το ενδεχόμενο η Aegean Airlines να γίνει η ηγέτιδα ενός ομίλου αεροπορικών εταιρειών αφήνει η διοίκησή της, η οποία χθες από την Κύπρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμπορικό σήμα και την επωνυμία των Κυπριακών Αερογραμμών. Η διοίκηση της Aegean ανακοίνωσε χθες στη Λευκωσία την ενίσχυση της βάσης της στο νησί σπεύδοντας να καλύψει το κενό που άφησε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική αεροπορική εταιρεία θα επιχειρεί από την Κύπρο με τέσσερα αεροσκάφη που θα έχουν τη βάση τους στο νησί, προσφέροντας περισσότερες συνδέσεις με την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, που μεταφράζονται σε περισσότερες από 1,5 εκατ. θέσεις. Για την κάλυψη της επιπλέον δραστηριότητας θα γίνουν 90 προσλήψεις σε πτητικό προσωπικό, που κατά κύριο λόγο θα προέρχεται από την Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης ερωτηθείς σχετικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Aegean να ενδιαφερθεί για το εμπορικό σήμα και την επωνυμία των Κυπριακών Αερογραμμών, δεδομένου ότι θα εξεταστεί οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι σκέψεις της κυπριακής κυβέρνησης, δηλαδή πώς προτίθεται να αντιδράσει στο κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα. Ωστόσο από την αρχή έχουν υπάρξει προτάσεις για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Σε περίπτωση που η Aegean συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα, ουσιαστικά θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μικρού αεροπορικού ομίλου, αφού ήδη έχει αποκτήσει την Olympic Air, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο εσωτερικό της Ελλάδας, εκτελώντας τα δρομολόγια που χαρακτηρίζονται άγονα.

Δυναμική αγορά

Η αγορά της Κύπρου μπορεί να είναι μικρή, είναι όμως ιδιαίτερα δυναμική αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση για την περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Μέσης Ανατολής, όπου ήδη η Aegean έχει επεκτείνει την παρουσία της. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ότι εδώ και πολύ καιρό ήταν επιθυμία της Aegen να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο, διευρύνοντας τις εργασίες της. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό δεν έγινε αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αφετέρου και των τοπικών αρχών της Κύπρου που δεν έδωσαν στην εταιρεία την ευκαιρία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρουμανική σφήνα από την Blue Air

Το σημαντικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η κυπριακή αεροπορική αγορά επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι εκτός της Aegean έναρξη δραστηριότητας και άνοιγμα επιχειρησιακής βάσης στο νησί ανακοίνωσε και η ρουμανική Blue Air, η οποία μπαίνει σφήνα στα σχέδια της Αεροπορίας Αιγαίου. Η ρουμανική εταιρεία χαμηλού κόστους έκανε γνωστό ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 19 Ιανουαρίου, θα συνδέει τη Λάρνακα με την Αθήνα (καθημερινά) και τη Θεσσαλονίκη (τρεις φορές την εβδομάδα).

Ικανοποίηση των αρχών

Η ανακοίνωση των σχεδίων της Aegean και της Blue Air για την κυπριακή αγορά έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Κύπρο.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Αεροδρομίων της Κύπρου, Hermes, κ. Ασπρής σε δήλωσή του σημείωσε: «Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean και της ρουμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Blue Air για ενδυνάμωση της παρουσίας τους στην Κύπρο. Καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά τα νέα δρομολόγια των δύο εταιρειών προς διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της αεροπορικής διασύνδεσης της Κύπρου είναι σημαντική προτεραιότητα για τα αεροδρόμια του νησιού και για το λόγο αυτό η Αρχή των Αεροδρομίων θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v