Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου:Νέα λεκτική επίθεση σε Marfin Popular Bank

Σκληρή κριτική κατά του CEO της Marfin Popular Bank Ανδρέα Βγενόπουλου, εξαπέλυσε πριν από λίγο ο ομόλογός του στην Τράπεζα Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, στο πλαίσιο παρουσίασης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2007, όπως μεταδίδει το κυπριακό site Stockwatch.

Κύπρου:Νέα λεκτική επίθεση σε Marfin Popular Bank
Σκληρή κριτική κατά του CEO της Marfin Popular Bank Ανδρέα Βγενόπουλου, εξαπέλυσε πριν από λίγο ο ομόλογός του στην Τράπεζα Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, όπως μεταδίδει το κυπριακό site Stockwatch.

Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2007, ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Βγενόπουλος φοράει μανδύα για να πάρει τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου από την πίσω πόρτα.

”Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το μοντέλο συνεργασίας που προτείνει ο κ. Βγενόπουλος για συγχώνευση των εργασιών μας στο εξωτερικό και να λειτουργούμε ανταγωνιστικά στην Κύπρο. Στο εξωτερικό έχουμε το 70% των εργασιών μας και θεωρούμε ότι ο κ. Βγενόπουλος στοχεύει στον ακρωτηριασμό της τράπεζας, παραπλανώντας τους μετόχους μας για να πάρει τον έλεγχο της δωρεάν”, ανέφερε, σύμφωνα με το κυπριακό site.

Σχετικά με το επιχείρημα της διοίκησης της MPB ότι δεν μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να αρνηθεί το διάλογο για συνεργασία την στιγμή που μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι το θέμα αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. ”Με την Πειραιώς είδαμε ότι μια συνεργασία θα πρόσθετε αξία στους μετόχους μας, όμως τελικά δεν βρέθηκε η κοινή συνισταμένη για επίτευξη συμφωνίας. Με τη MPB δεν θεωρούμε ότι θα προστεθεί καμμία αξία προς τους μετόχους μας και γι’ αυτό απορρίπτουμε κατηγορηματικά το μοντέλο συνεργασίας που προτείνουν”.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο κ. Ηλιάδης κατηγόρησε τον κ. Βγενόπουλο για ασυνέπεια των λόγων με τις πράξεις του. ”Στις 15 Ιανουαρίου δήλωνε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά του πακέτου που κατείχε η Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου και όλοι είδατε τι έγινε στη συνεχεία. Λέει συνεχώς το σλόγκαν ”nothing personal just business”, πρέπει όμως να μάθει ότι υπάρχουν και business ethics τα οποία δεν τηρεί”.

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο CEO της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε στη διαφορετική φιλοσοφία που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν οι δύο τράπεζες. ”Στην Τράπεζα Κύπρου αναπτυσσόμαστε με σταθερό και συγκεκριμένο τρόπο. Μελετάμε προσεκτικά τις αγορές που θα επεκταθούμε ώστε να έχουμε σημαντική πελατειακή βάση. Δεν σκοπεύουμε για παράδειγμα να επεκταθούμε σε χώρες όπως τη Λιβύη και την Εσθονία. Εμείς επίσης δεν εκδίδουμε το 10% των μετοχών σε stock options προς το προσωπικό κάτι που αν το κάναμε σε λίγα χρόνια θα μας οδηγούσε στην απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας. Δεν είμαστε ενάντια σε αυτή την τακτική αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να διασπαθίζουμε την αξία που δημιουργούμε για τους μετόχους μας. Επιπλέον εμείς σε αντίθεση με τη MPB δεν έχουμε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη”.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διοικητής του συγκροτήματος Χαρίλαος Σταυράκης, σημείωσε ότι το ψήφισμα που προτείνει στους μετόχους της Τρ. Κύπρου η MPB δεν έχει καμία νομική βάση και θα μπορούσε η BOCY να το αποτρέψει. ”Παρά ταύτα εμείς θα φέρουμε το ψήφισμα ενώπιον των μετόχων μας, καθώς είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Βγενόπουλος θα πάρει αποστομωτική απάντηση”, είπε.

Ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής της τράπεζας Γιάννης Κυπρή αναφέρθηκε στη στήριξη που έχουν από τους ξένους θεσμικούς. ”Από τις επαφές που είχαμε, μας τόνισαν ότι δεν βλέπουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε συνέργιες. Όσον αφορά τους κοινούς μας μετόχους, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι προτιμούν να επενδύουν ξεχωριστά στις δύο τράπεζες”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντοτε με το κυπριακό site, η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου είναι ανοχύρωτη πολιτεία, με βάση και το χαμηλό ποσοστό που κατέχουν οι διοικητικοί της σύμβουλοι. Ο κ. Ηλιάδης σχολιάζοντας αυτή τη θέση είπε ότι η καλύτερη θωράκιση ενός οργανισμού είναι τα αποτελέσματα του και η εμπιστοσύνη που διακατέχει τους μετόχους τους.

”Οι μέτοχοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό το ΔΣ που ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το 1 δισ. ευρώ προ διετίας στα 6,5 δισ. ευρώ σήμερα. Αν έρθει κάποια πρόταση η οποία θα προσθέτει αξία σε αυτούς, τότε είμαι σίγουρος ότι θα την αποδεχθούν”, συνέχισε.

Ο κ. Ηλιάδης απάντησε και στο γιατί η Τράπεζα Κύπρου δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε εξαγορές κάτι που είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο. ”Εξετάζουμε τη ρωσική και την ουκρανική αγορά για να προβούμε σε εξαγορές και όταν βρεθεί η κατάλληλη για μας περίπτωση θα προχωρήσουμε. Θεωρούμε ωστόσο ότι με τη σωστή οργανική ανάπτυξη που ασκούμε, οι μέτοχοί μας αποκομίζουν σημαντικότερα οφέλη”, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v