Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Πρώτη ”κλήρωση” για τρεις μονομάχους

Με αφορμή την αναμενόμενη για την Παρασκευή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στον διαγωνισμό τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΑΠ, το euro2day παρουσιάζει τα ”προφίλ” των τριών διεκδικητών και τη διεθνή τους παρουσία. Κυρίαρχη στο διεθνές σκηνικό εμφανίζεται η G-TECH, πώς ”κοντράρονται” Scientific Games και Intralot.

ΟΠΑΠ: Πρώτη ”κλήρωση” για τρεις μονομάχους
του Φώτη Κόλλια

Αύριο Παρασκευή ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης στον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΟΠΑΠ, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Επειδή η τεχνολογική αξιολόγηση βαρύνει με 75% στο τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού (η βαρύτητα της οικονομικής προσφοράς περιορίζεται στο 25%), έχουν πυκνώσει οι διαρροές από ορισμένους εκ των τριών υποψηφίων (G-Tech - Lottomatica, Scientific Games και Intralot).

Κάποιοι έφτασαν μέχρι το σημείο να ”αποκαλύψουν” ακόμα και το ύψος της οικονομικής προσφοράς των τριών ομίλων, παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί φάκελοι εξακολουθούν να είναι σφραγισμένοι!

Η πραγματική εικόνα των υποψηφίων και οι ουσιαστικές επιδιώξεις του ΟΠΑΠ από τον διαγωνισμό καλύπτονται εδώ και μήνες από ομοβροντία φημών και δικανικών παρεμβάσεων.

Ο ΟΠΑΠ, πάντως, επιδιώκει την καλύτερη και ”συμφερότερη” λύση και όχι απλώς τη φθηνότερη, αφού πρόκειται για βασικότατη υποδομή στήριξης των δραστηριοτήτων του. Η επιδίωξη άλλωστε αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία.

Στοιχεία από έγκυρους διεθνείς οίκους δείχνουν ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ δικαίως δεν θεώρησε την οικονομική προσφορά το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής αναδόχου για το κρίσιμο έργο τεχνολογικής αναβάθμισης.



Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι λοταρίες επέλεξαν την ακριβότερη οικονομικά λύση επειδή θεώρησαν ότι είναι τελικώς η πλέον συμφέρουσα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα διαγωνισμών στις πολιτείες Φλόριδα, Τζόρτζια, Τενεσί και Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Από τα στοιχεία του ετήσιου οδηγού ”La Fleur’s 2007 World Lottery Almanac”, που θεωρείται μία από τις ”βίβλους” της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, προκύπτει όμως και η πλήρης εικόνα του μεγέθους του ”παλμαρέ” επιτυχιών και της διεθνούς παρουσίας των τριών ομίλων που θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για το έργο του ΟΠΑΠ.

Μεταξύ τους, με βάση τα στοιχεία αυτά, κυρίαρχη θέση εμφανίζεται να έχει, μακράν του δεύτερου, η αμερικανική G-TECH, τόσο από πλευράς οικονομικού μεγέθους, όσο και από την άποψη των μεγάλων διαγωνισμών που έχει κερδίσει.

Με βάση τις πωλήσεις, η G-TECH κατείχε πέρυσι το 53% της παγκόσμιας αγοράς online τυχερών παιχνιδιών (δεν περιλαμβάνονται π.χ. τα στιγμιαία λαχεία), με τη Scientific Games στη δεύτερη θέση (μερίδιο 18%) και την Intralot στην τρίτη με 9%.

Η G-TECH διαχειρίζεται ή παρέχει τα κύρια τεχνολογικά συστήματα σε 26 από τις 43 online λοταρίες στις ΗΠΑ και σε 57 από τις 122 αντίστοιχες λοταρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων λοταριών του κόσμου, με βάση τα έσοδα του 2006, όπως απεικονίζονται στον οδηγό της La Fleur, η G-TECH παρέχει προϊόντα ή υπηρεσίες στις επτά, η Intralot σε μία και η Scientific Games σε καμία. Η Lottomatica, μητρική εταιρία της G-TECH, διαχειρίζεται την ιταλική λοταρία που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Πώς μοιράζεται η παγκόσμια ”πίτα”: Τα ιστορικά στοιχεία από το 2001 μέχρι και φέτος δείχνουν ότι οι Αμερικανοί της G-TECH κέρδισαν σχεδόν τους μισούς από τους 97 διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς για συστήματα αντίστοιχα με του ΟΠΑΠ και στους οποίους κατατέθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές.

Η G-TECH επικράτησε σε 44 διαγωνισμούς, η Scientific Games σε 25 και η Intralot σε 15, ενώ πέντε διαγωνισμούς κέρδισε η Wincor Nixdorf. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Intralot ανέλαβε και τη διαχείριση ή την προμήθεια εξοπλισμού / υπηρεσιών σε άλλες 19 λοταρίες διεθνώς, οι οποίες επέλεξαν ανάδοχο χωρίς διαγωνισμό, δηλαδή χωρίς να λάβουν ανταγωνιστικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους, αλλά μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης.

Ειδικά στην αγορά τερματικών συσκευών για online διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών, το μερίδιο της G-TECH προσέγγισε πέρυσι το 73%, με βάση τα στοιχεία της La Fleur, με τη Scientific Games στο 19% και την Intralot στο 8%.

Από τον ίδιο οδηγό προκύπτει ότι η πρώτη έχει υπογράψει διεθνώς 22 συμβόλαια για λοταρίες αντίστοιχες του ΟΠΑΠ, δηλαδή με δίκτυο που αποτελείται από περισσότερα των 5.000 τερματικών.

Οι Intralot και Scientific Games έχουν υπογράψει τρεις αντίστοιχες συμβάσεις εκάστη. Τα εγκατεστημένα τερματικά της G-TECH διεθνώς για online τυχερά παιχνίδια φτάνουν τις 438.000, με τη Scientific Games στη δεύτερη θέση (περίπου 100.000 τερματικά) και την Intralot στην τρίτη με 43.000 τερματικά.

Με βάση τα pro forma αποτελέσματα του ενιαίου σχήματος G-TECH – Lottomatica τα έσοδα προσέγγισαν το 1,65 δισ. ευρώ το 2006. Αντίστοιχα, η Intralot παρουσίασε έσοδα 791,4 εκατ. ευρώ και η Scientific Games 715 εκατ. ευρώ.

Από τον ετήσιο απολογισμό της Intralot προκύπτει ότι περισσότερο από το 70% των εσόδων της προήλθε πέρυσι από τρεις αγορές και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία.

Σε επίπεδο καθαρών κερδών, οι G-TECH - Lottomatica παρουσίασαν 281 εκατ. ευρώ, η Intralot 104,6 εκατομμύρια και η Scientific Games 53,2 εκατ. ευρώ.

Πώς βαθμολογούν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας τους τρεις διεκδικητές του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ: Η Lottomatica / G-TECH βαθμολογείται από τη Moody’s με A3 και από τη Standard & Poor’s με ΒΒΒ-, ενώ η Scientific Games με Ba2 και BB, αντίστοιχα. Η Intralot δεν αξιολογείται από τους δύο οίκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v