Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 204 εκατ. ευρώ τα κέρδη (30%)

Η αύξηση των καθαρών κερδών κατά 30% (204 εκατ. ευρώ), η διεύρυνση των χορηγήσεων του Ομίλου κατά 30,3%, ο υπερδιπλασιασμός δανείων και κερδών εκτός Ελλάδος, η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η ολοκλήρωση των εξαγορών σε Ουκρανία και Τουρκία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πορείας της EFG Eurobank στο α’ τρίμηνο του 2007.

Eurobank: Στα 204 εκατ. ευρώ τα κέρδη (30%)
Η αύξηση των καθαρών κερδών κατά 30% (204 εκατ. ευρώ), η διεύρυνση των χορηγήσεων του Ομίλου κατά 30,3%, ο υπερδιπλασιασμός δανείων και κερδών εκτός Ελλάδος, η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η ολοκλήρωση των εξαγορών σε Ουκρανία και Τουρκία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πορείας της EFG Eurobank στο α’ τρίμηνο του 2007.

Επισημαίνεται ότι σε δημοσκόπηση του euro2day για λογαριασμό της Thomson Financial, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών προέβλεπαν αύξηση 13,7% στα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α’ τρίμηνο, στα 178,8 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2007, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ιδιαίτερα θετικά και επιβεβαιώνουν ότι οι στόχοι που ανακοινώθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους για την περίοδο 2007-2009 είναι επιτεύξιμοι.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου σημείωσαν αύξηση κατά 29,6% έναντι του περσινού Α΄ Τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 203,8 εκ. ευρώ, που είναι ιστορικά η υψηλότερη επίδοση του Ομίλου σε τριμηνιαία βάση.

Τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες εξαιρουμένων των νέων δραστηριοτήτων στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Τουρκία ανήλθαν σε 16,2 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138%.

Το α΄ τρίμηνο του 2007 ο Όμιλος Eurobank EFG ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία του στην Ελλάδα και τη Νέα Ευρώπη, καταγράφοντας υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών.

Εκτός από την εγχώρια αγορά, όπου συνεχίζει να ενισχύει την ηγετική παρουσία του, o Όμιλος επεκτείνεται δυναμικά σε χώρες που παρουσιάζουν ελκυστικά περιθώρια ανάπτυξης και θετικές μακροοικονομικές προοπτικές.

Η απαρχή του 2007 βρίσκει τον Όμιλο Eurobank EFG να διαθέτει ισχυρή παρουσία σε μια πληθυσμιακή αγορά άνω των 200 εκατομμυρίων κατοίκων, με συνολικό δίκτυο καταστημάτων και σημείων πώλησης που ξεπερνάει τα 1.300, εκ των οποίων τα 480 έχουν λιγότερο από 1 έτος λειτουργίας.

Η ταχεία ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα το Σύνολο του Ενεργητικού να αυξηθεί κατά 22% και να διαμορφωθεί σε 56,6 δισ. ευρώστo τέλος Μαρτίου 2007.

Με ισχυρούς ρυθμούς συνεχίστηκε η διεύρυνση του Χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων, με τα υπόλοιπα στην Ελλάδα και στη Νέα Ευρώπη να αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 21% και 94% αντίστοιχα. Οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 669 εκ. ευρώστη Νέα Ευρώπη το α΄ τρίμηνο του 2007.

Οι Συνολικές Χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 37,4 δισ. ευρώστο τέλος του α΄ τριμήνου του 2007, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 30,3%. Τα Δάνεια προς Νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά) ενισχύθηκαν κατά 28,2% σε 17,6 δισ. ευρώ και οι Χορηγήσεις προς Επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 32,1% σε 19,8 δισ. ευρώ.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων βελτιώθηκε περαιτέρω, με τον δείκτη των μη εξυπηρετουμένων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων να μειώνεται σε 2,65% στο τέλος του Α΄ Τριμήνου του 2007, από 3,02% το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2006.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της αποτελεσματικότερης διαχείρισης κινδύνων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Οι προβλέψεις ως ποσοστό των ενήμερων χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 1,04%, ενώ οι σωρευτικές προβλέψεις καλύπτουν το 91,7% των επισφαλών απαιτήσεων, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην ελληνική αγορά και που ξεπερνάει το όριο του 90% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα στον τομέα της Διαχείρισης Περιουσίας με τα Συνολικά υπό διαχείριση Κεφάλαια των Πελατών του Ομίλου να σημειώνουν αύξηση κατά 16,4% και να διαμορφώνονται σε 46,6 δισ. ευρώστο τέλος του α΄ τριμήνου του 2007.

Οι Καταθέσεις (εξαιρουμένων των repos) ενισχύθηκαν κατά 27,3% έναντι του α΄ τριμήνου του 2006, και ανήλθαν σε 26,1δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2007. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Private Banking και των Ασφαλιστικών Εργασιών παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 7,5% σε 7,5 δισ. ευρώ και 29,5% σε 992 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στη Χρηματοδότηση Ιδιωτών Πελατών και Επιχειρήσεων, στη Διαχείριση Περιουσίας και στις Εργασίες που συνδέονται με τις Κεφαλαιαγορές (Διαχείριση Διαθεσίμων, Χρηματιστηριακές Εργασίες και Επενδυτική Τραπεζική) είχαν ως αποτέλεσμα τα Συνολικά Έσοδα του Ομίλου να αυξηθούν κατά 21% και να ανέλθουν σε 650 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007, έναντι 537 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Τα έσοδα από τη Νέα Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 65% και διαμορφώθηκαν σε 111 εκ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 17% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου το α΄ τρίμηνο του 2007, από 12,5% το περσινό α΄ τρίμηνο.

Η ισχυρή επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους να σημειώσουν αύξηση κατά 19,8% σε ετήσια βάση και κατά 4,1% έναντι του Δ΄ Τριμήνου 2006 και να διαμορφωθούν σε 444,6 εκ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα τόκων από τη Νέα Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε 78,8 εκ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 18% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του Ομίλου. Ταυτόχρονα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 3,24%.

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση των Εσόδων από Αμοιβές και Προμήθειες, με αιχμή τα Έσοδα Προμηθειών από Τραπεζικές Εργασίες, τα οποία αυξήθηκαν κατά 19,7% σε 126 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007. Συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από ασφαλιστικές και λοιπές μη τραπεζικές εργασίες, τα Συνολικά Έσοδα Προμηθειών αυξήθηκαν κατά 19,8% και διαμορφώθηκαν σε 144,7 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007.

Δυναμική αύξηση παρουσίασαν τα Έσοδα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις συνέπεια της αποτελεσματικής διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Διαθεσίμων (Treasury) και της Διεύθυνσης Κεφαλαιαγορών, που αξιοποίησαν τη συνεχιζόμενη θετική συγκυρία στις αγορές κεφαλαίου.

Τα έσοδα αυτά (πράξεις αγοράς μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος) αυξήθηκαν κατά 118,3% και διαμορφώθηκαν σε 55 εκ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007, από 25,2 εκ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες ανήλθαν σε 60,7 εκ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 200, από 45,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Οι Συνολικές Λειτουργικές Δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,7% στην Ελλάδα και 24% σε επίπεδο Ομίλου, ενώ σε συγκρίσιμη βάση , η αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τον Όμιλο ήταν 17,5%. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία νέων καταστημάτων και η αναβάθμιση των υποδομών στις χώρες της Νέας Ευρώπης, όπου ο Όμιλος εφαρμόζει ένα εκτεταμένο σχέδιο επέκτασης και ενίσχυσης της παρουσίας του. Παρά ταύτα, ο Δείκτης Κόστους προς Έσοδα για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 46,4%, ενώ για τις εργασίες στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω σε 38,3%, από 39,4% το α΄ τρίμηνο του 2006.

Η αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αποδοτικότητας του μέσου Ενεργητικού (μετά από φόρους) σε 1,5% και της αποδοτικότητας των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) σε 27,4% το α΄ τρίμηνο του 2007. Τέλος ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ διαμορφώθηκε σε 9,6%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Core Tier Ι ανήλθε σε 7,4%.

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank EFG στη Νέα Ευρώπη και κατά το α΄ τρίμηνο του 2007, με τα συνολικά κέρδη να ανέρχονται σε 7 εκ. ευρώ, από 2,8 εκ. ευρώ το περσινό α΄ τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των νέων δραστηριοτήτων στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Τουρκία ανήλθαν σε 16,2 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138%.

Στη Βουλγαρία η λειτουργική συγχώνευση της Post Bank και της DZI Bank αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Γ΄ Τριμήνου του 2007. Στη Σερβία, ολοκληρώθηκε η λειτουργική συγχώνευση της EFG Eurobank Beograd με την NSB, και η τράπεζα μετονομάστηκε σε Eurobank EFG štedionica a.d. Beograd. O Όμιλος κατέληξε επίσης σε συμφωνία για την αγορά του 74,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Prospera Securities AD Beograd.

Στην Πολωνία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου καταστημάτων και σημείων πώλησης, το οποίο ανήλθε σε 151 το Α΄ Τρίμηνο του 2007, από 130 στο τέλος του 2006. Το χαρτοφυλάκιο της Polbank EFG διαμορφώθηκε σε 430 εκ. ευρώ, με το εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς στις νέες χορηγήσεις της τραπεζικής ιδιωτών να ανέρχεται σε 5,1%.

Στην Τουρκία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 70% της Tekfenbank στον Όμιλο Eurobank EFG. Στρατηγική προτεραιότητα της Tekfenbank είναι η ενδυνάμωση του δικτύου καταστημάτων της, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή της στους τομείς της τραπεζικής επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, η Τράπεζα θα αξιοποιήσει τις σχέσεις με τους εταιρικούς πελάτες για την προώθηση πωλήσεων σε ιδιώτες πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 99,34% της Universal Bank. Η Eurobank προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στόχος είναι η επέκταση του δικτύου για την επίτευξη πανεθνικής κάλυψης καθώς και ο εμπλουτισμός των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών της τράπεζας.

---Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Αυξημένα εμφανίστηκαν τα περιθώρια της καταναλωτικής πίστης της Eurobank στο α΄ τρίμηνο του 2007 όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Όπως τόνισε σχετικά η πορεία των περιθωρίων αντιστάθηκε στην πτωτική τάση που παρατηρήθηκε σε άλλες τράπεζες κυρίως λόγω της αλλαγής του μείγματος (mix) αυτών αλλά και της προτεραιότητας στην ανάληψη κινδύνου σε βάρος της ενίσχυσης της ανάπτυξης στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στο μεταξύ εκτίμησε μια σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου από τις δραστηριότητες του εξωτερικού κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο όμιλος διαθέτει 500 υποκαταστήματα που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι δαπάνες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα έσοδα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης η διοίκηση απάντησε ότι η περίπτωση κάθε χώρας είναι διαφορετική προέβλεψε ωστόσο για την περίπτωση της Πολωνίας ότι το α΄ τρίμηνο 2008 οι δαπάνες θα ισοσκελιστούν με τα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το guidance εκτίμησε ότι η Eurobank μπορεί να υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v