Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: ”Έκρηξη” 147% στα κέρδη μετά φόρων

Αύξηση 147% στα κέρδη μετά φόρων εμφανίζει η Marfin Popular Bank στο α’ τρίμηνο, στα 170,3 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 75,4% στα 126 εκατ. ευρώ. Αναθεωρείται το business plan με τον στόχο της κερδοφορίας για το 2007 να αυξάνεται στα 420 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

MPB: ”Έκρηξη” 147% στα κέρδη μετά φόρων
Αύξηση 147% στα κέρδη μετά φόρων εμφανίζει η Marfin Popular Bank στο α’ τρίμηνο, στα 170,3 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 75,4% στα 126 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 47% σε συγκρίσιμη βάση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006 και ανέρχονται σε 163 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 54% στο α΄ τρίμηνο και ανήλθαν στα 327,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 277,2 εκατ. ευρώ είναι επαναλαμβανόμενα οργανικά έσοδα που σημείωσαν αύξηση 30,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Τα λειτουργικά κέρδη ξεπέρασαν τα 126 εκατ. ευρώ (75,4%), ενώ αν προστεθούν τα 50 εκατ. ευρώ από την πώληση των συμμετοχών στις εταιρίες Ελληνική Τράπεζα και Universal Life, το σύνολο των καθαρών κερδών διαμορφώνεται στα 170,3 εκατ. ευρώ.



Το σύνολο των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 33% και ανήλθε στα 13,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2006, και κατά 14% από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι καταθέσεις στο τέλος του πρώτου τριμήνου έφτασαν τα 17,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2006.

Αντίστοιχα, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (ROE) ανέρχεται σε 31,1%, ενώ η αποδοτικότητα ενεργητικού υπολογίζεται σε 2,97% έναντι 1,58% την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ανέρχεται σε 3,12% βελτιωμένο κατά 43 μονάδες βάσης έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, εμφανίζεται βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του ομίλου, όπως φαίνεται από την πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο 6,4% από 9,8% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναθεωρείται το business plan

Η Marfin προχωρά σε αναθεώρηση του business plan για την περίοδο 2007-9 προκειμένου να ανταποκριθεί στην επιτάχυνση που εμφανίζει η κερδοφορία και η μεγέθυνση του ομίλου. Ο στόχος κερδοφορίας για το 2007 αυξάνεται στα 420 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως αναφέρει, το πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την τριετία 2007-9 θα ανακοινωθεί σε ειδική επενδυτική ημερίδα στις 17 Μαΐου στο Λονδίνο.

Πώς σχολίασε ο κ. Α. Βγενόπουλος

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δείχνουν τις δυνατότητες και τη δυναμική του νεοσχηματισθέντος τραπεζικού ομίλου μας. Η αύξηση της κερδοφορίας πάνω και από τις αρχικές μας προβλέψεις οφείλεται κυρίως στη δυναμική που δημιούργησε η συγχώνευση των τριών τραπεζών, στον ενθουσιασμό του ανθρώπινου δυναμικού του νέου ομίλου, στην επιτυχία που είχαν οι πρωτοβουλίες προώθησης νέων προϊόντων, στην αναβάθμιση της αναγνωρισιμότητας της Marfin και στην επιτυχή αξιοποίηση της μεγαλύτερης πελατειακής μας βάσης”.

Οι κινήσεις του πρώτου τριμήνου 2007

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά το πρώτο τρίμηνο 2007 η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βελτιώσουν αισθητά τα αποτελέσματα των επόμενων ετών.

Οι κύριες στρατηγικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν είναι:

Ουκρανία: Συμφωνία αγοράς του 99,2% της Marine Transport Bank έναντι 137 εκατ. δολ.

Επενδυτική Τραπεζική: Δημιουργήθηκε μονάδα επενδυτικής τραπεζικής με έδρα το Λονδίνο προκειμένου να καλυφθούν απαιτήσεις της αυξανόμενης πελατειακής βάσης.

Διεθνές τραπεζικό κέντρο: Αναβαθμισμένη υπηρεσία διεθνών τραπεζικών εργασιών με έδρα την Κύπρο.

Τράπεζα Κύπρου: Εξαγορά ποσοστού 8,1% της Τρ. Κύπρου και πρόσκληση σε διάλογο για την ανάπτυξη συνεργασίας προς όφελος των δύο τραπεζών.

MIG: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,19 δισ. ευρώ από τη θυγατρική εταιρία επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά οφέλη στον όμιλο.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ιδιαίτερα ισχυρά εμφανίζονται τα μεγέθη τριμήνου της Marfin Popular Bank, επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία, όπου διατηρεί τιμή στόχο στα 11 ευρώ και σύσταση ”buy” και τονίζει οτι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις εκτιμήσεων κερδοφορίας.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι τα έσοδα της Marfin εμφανίστηκαν 10% υψηλότερα των εκτιμήσεων λόγω ιδιαίτερα ισχυρών καθαρών εσόδων από τόκους.

Παράλληλα, σημειώνει τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού του ομίλου, με τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την αναβάθμιση των στόχων για το σύνολο της χρήσης. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν ότι η νέα, αναβαθμισμένη πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη έτους της Marfin ”είναι επιτεύξιμη”.

Η τιμή-στόχος της Deutsche Bank, στα 11 ευρώ, υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 29,7% για τη μετοχή.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Euroxx, Αλέξης Βουλουγούρης, τόνισε: ”Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχθηκαν κατά 47% στο α΄ τρίμηνο, οι προβλέψεις για επισφάλειες ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, ενώ τα επαναλαμβανόμενα έσοδα ήταν επίσης πολύ ισχυρά. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες και προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις.

Όπως επισημαίνει η HSBC σε έκθεσή της, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Marfin ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους στην Κύπρο, ισχυρά έσοδα στην Ελλάδα, αλλά σημαντική πίεση στα spreads.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 75,4% στα 126 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της ΗSBC για επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη ύψους 68 εκατ. ευρώ, λόγω οργανικών και μη οργανικών παραγόντων, επισημαίνει. Η HSBC διατηρεί σύσταση ”neutral” με τιμή στόχο στα 8,3 ευρώ.

Η Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC, σχολιάζει ”τα επαναλαμβανόμενα έσοδα και τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις μου. Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα επωφελήθηκαν από πολλούς παράγοντες όπως τα κέρδη από συναλλαγές, τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Κύπρο και τις χαμηλότερες επισφάλειες”.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank ξεπέρασαν τις προβλέψεις και θα πρέπει να ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v