Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Αίτηση για άδεια αερομεταφορέα στην Κύπρο

Η αεροπορική εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει μια από τις βάσεις στην Λάρνακα της Κύπρου. Στην αρχή της νέας χρονιάς αναμένονται αποφάσεις της ΕΕ για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών. Αίτημα για άδεια και από τη Ryanair.

Aegean: Αίτηση για άδεια αερομεταφορέα στην Κύπρο

Αποφασισμένη να εδραιώσει την παρουσία της στην αεροπορική αγορά της Κύπρου είναι η Aegean Airlines. H ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα για την απόκτηση άδειας αερομεταφορέα που θα έχει βάση στην Κύπρο.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές δημιουργούν «κενά» στην αεροπορική κάλυψη του νησιού, ενώ σε περίπτωση «λουκέτου» αναμένεται ότι θα αυτά θα ενταθούν περαιτέρω. Ο κυπριακός εθνικός αερομεταφορέας, που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, έχει υποχρεωθεί, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων να περιορίσει σημαντικά την δραστηριότητά του.

Στο πλαίσιο αυτό η Aegean, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό, υπέβαλε αίτημα προς την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου ζητώντας να της χορηγηθεί άδεια αερομεταφορέα. Η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει ότι η Αegean για να λάβει τη σχετική άδεια θα πρέπει να μεταφέρει για ένα διάστημα, ένα τουλάχιστον αεροσκάφος της μόνιμα στην Κύπρο, το οποίο θα υπαχθεί στη νέα εταιρεία. Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει μια από τις 8 βάσεις της στη Λάρνακα, που σημαίνει ότι υπάρχει αεροσκάφος το οποίο επιχειρεί με βάση την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απαιτήσεων για έκδοση Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ο ίδιος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κατέχει δύο διαφορετικές άδειες στην ίδια χώρα. Από αυτό συνάγεται ότι η Aegean προχωρά στην κίνηση αυτή ώστε σε κάθε περίπτωση να έχει θέση στην αεροπορική αγορά της Κύπρου, ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών (Κ.Α.).

Αίτημα και από τη Ryanair

Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν και την Ryanair, τον έτερο διεκδικητή των Κυπριακών Αερογραμμών, να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκδοση Κυπριακού Πιστοποιητικού Πτητικών Επιχειρήσεων, δηλαδή δημιουργίας αεροπορικής εταιρείας με βάση την Κύπρο. Οι δύο εταιρείες, Aegean και Ryanair τον τελευταίο χρόνο, οπότε και ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην αγορά της Αθήνας η ιρλανδική εταιρεία, ανταγωνίζονται σκληρά στον ελλαδικό χώρο, ένας ανταγωνισμός που, όπως όλα δείχνουν, θα μεταφερθεί και στο νησί της Κύπρου.

Οι αρχές της Κύπρου αναμένεται να απαντήσουν σύντομα στα αιτήματα των δύο αεροπορικών εταιρειών, αν και πληροφορίες σημειώνουν ότι το αίτημα της ελληνικής αεροπορικής είναι περισσότερο ώριμο σε σχέση με αυτό του ιρλανδικού αερομεταφορέα. Πηγές από το νησί εκτιμούν ότι η απάντηση θα είναι θετική, ενώ σημειώνουν ότι το θέμα επ' ουδενί δεν σχετίζεται με το τα όσα συμβαίνουν στις Κυπριακές αερογραμμές.

Νέο σχέδιο διάσωσης

Εν τω μεταξύ, προ ημερών κατατέθηκε στις Βρυξέλλες αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, τα οποίο προβλέπει οριακά αποτελέσματα για την εταιρεία, για την τύχη της οποίας είναι πολύ πιθανό ότι η ΕΕ θα αποφασίσει τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου, ανεξάρτητα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των Κ.Α.

Στην Κύπρο, σημειώνεται, λειτουργούν ήδη περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από πιθανό λουκέτο των Κυπριακών Αερογραμμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v