Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Τι απαντά για κόντρα με ΕΤΥΚ στην Κύπρο

Αδικαιολόγητη και καταχρηστική χαρακτηρίζει η Εθνική Τράπεζα την απεργία που έχει κηρύξει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, επισημαίνοντας ότι οι αιτιάσεις που προβάλλει είναι αβάσιμες και αντίθετες προς τις διατάξεις των νόμων αλλά και του καταστατικού της ΕΤΕ Κύπρου.

ETE: Τι απαντά για κόντρα με ΕΤΥΚ στην Κύπρο
Αδικαιολόγητη και καταχρηστική χαρακτηρίζει η Εθνική Τράπεζα την απεργία που έχει κηρύξει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, επισημαίνοντας ότι οι αιτιάσεις που προβάλλει είναι αβάσιμες και αντίθετες προς τις διατάξεις των νόμων αλλά και του καταστατικού της ΕΤΕ Κύπρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

”Η Εθνική Τράπεζα με αφορμή τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στη θυγατρική της εταιρεία στην Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου), προς ενημέρωση των εργαζομένων της, των πελατών της αλλά και του επενδυτικού κοινού γενικότερα, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Στρατηγική απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας αποτελεί η εξυγίανση, η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη της υφιστάμενης παρουσίας της στην Κυπριακή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες για την αναδιάρθρωση της ΕΤΕ Κύπρου και την ενίσχυσή της, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της, με στελέχη τα οποία προέρχονται από την αγορά ή από τη μητρική Τράπεζα προκειμένου να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και τις εφαρμοζόμενες πρακτικές στην ίδια και στον Όμιλό της, που έχουν οδηγήσει στην επιτυχημένη πορεία της κατά τα τελευταία έτη.



Στην προσπάθειά της αυτή, η Εθνική Τράπεζα συνάντησε τις αντιδράσεις της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), η οποία με τις ενέργειές της αμφισβήτησε ουσιαστικά το δικαίωμα της Τράπεζας να αναθέσει, κατά την κρίση της, καθήκοντα και αρμοδιότητες σε στελέχη της επιλογής της.

Ως αιτιάσεις για τις αντιδράσεις της, η ΕΤΥΚ χρησιμοποιεί την απασχόληση στην ΕΤΕ Κύπρου δύο στελεχών, για τα οποία η ΕΤΕ Κύπρου έχει τηρήσει όλες τις επιβαλλόμενες από το νόμο διατυπώσεις. Ακόμη προβάλλει ως αιτία την απασχόληση ενός στελέχους από την αγορά, μονίμου κατοίκου Κύπρου ως και ενός άλλοτε υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Όλες οι προβαλλόμενες από την ΕΤΥΚ αιτιάσεις είναι αβάσιμες και αντίθετες προς τις διατάξεις των νόμων αλλά και του καταστατικού της ΕΤΕ Κύπρου, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, πρόκειται περί στελεχών που έχουν ορισθεί μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ Κύπρου.

Το δικαίωμα της εταιρείας να ορίζει τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και να καθορίζει τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της και τις αποφάσεις των μετόχων της, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Εν όψει των παραπάνω η πραγματοποιούμενη ”απεργία” είναι και αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Ουσιαστικά πρόκειται περί απεργίας 5 εργαζομένων στην υπηρεσία μηχανογράφησης της ΕΤΕ Κύπρου, για την οποία δεν έχει τηρηθεί καμιά από τις προβλεπόμενες στο νόμο και τις διατάξεις του καταστατικού του Σωματείου προϋποθέσεις.

Η ”απεργία” αυτή, όπως φαίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΤΕ Κύπρου, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους αλλά αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους λόγω μη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος.

Η ΕΤΕ Κύπρου ήταν και είναι πάντοτε διατεθειμένη να συζητά με τους εργαζόμενους της, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί που έχει σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ή με τη λειτουργία της. Δεν ήταν όμως και δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται πιέσεις και να υιοθετεί ενέργειες και συμπεριφορές αντίθετες προς το νόμο και την καλή πίστη.

Η Εθνική Τράπεζα ευελπιστεί ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ότι η ΕΤΥΚ θα αντιληφθεί ότι η συνέχιση της ”απεργίας”, όπως η ίδια την περιγράφει στις ανακοινώσεις της, δεν είναι σύμφωνη ούτε με τις διατάξεις του νόμου ούτε οδηγεί στη λύση οποιουδήποτε τυχόν προβλήματος. Αντίθετα, δημιουργεί προβλήματα τόσο στην προσπάθεια εξυγίανσης και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΤΕ Κύπρου όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η συνέχιση της απεργίας αναγκαστικά θα οδηγήσει την ΕΤΕ Κύπρου στην απόφαση να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της, των πελατών της και των εργαζομένων της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v