Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Νέα σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων

Με νέα σκληρή ανακοίνωση το Σωματείο των εργαζόμενων και ο Σύλλογος υπαλλήλων της ΕΥΑΘ ζητούν μεταξύ άλλων την ανάκληση των διαγωνισμών του διυλιστηρίου και του βιολογικού καθαρισμού.

ΕΥΑΘ: Νέα σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων
Με νέα σκληρή ανακοίνωση το Σωματείο των εργαζόμενων και ο Σύλλογος υπαλλήλων της ΕΥΑΘ ζητούν μεταξύ άλλων την ανάκληση των διαγωνισμών για το διυλιστήριο και του βιολογικό καθαρισμό

-----Η ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ

Για τελευταία φορά καλούμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο να σταματήσει τη συκοφαντία και τη λασπολογία κατά των συνδικαλιστών. Εάν έχει στοιχεία για δήθεν παράνομη δράση τους, τον καλούμε για ακόμη μία φορά να τα πάει στον Εισαγγελέα, αντί να προσπαθεί να δημιουργεί σε βάρος των συνδικαλιστών προσβλητικές εντυπώσεις μέσω του τύπου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιδιώξουμε άμεσα την τιμωρία τόσο του ιδίου όσο και όποιων μελών του Δ.Σ. της Εταιρίας προέβησαν σε αντίστοιχες συκοφαντικές ενέργειες.

Καιρός είναι να βγει ο Διευθύνων Σύμβουλος και να πει την αλήθεια για τους διαγωνισμούς του διυλιστηρίου και του βιολογικού καθαρισμού.

Ας μας πει επιτέλους για ποιους διαγωνισμούς μιλάει;

Οι εργαζόμενοι από την αρχή τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα:

1. Υπάρχουν δύο διακηρύξεις, μία για το διυλιστήριο και μία για το βιολογικό, οι διατάξεις των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση αφενός ότι ίσως ήταν εκ των προτέρων γνωστοί ένας ή περισσότεροι από τους υποψηφίους που θα λάμβαναν μέρος σε αυτούς και αφετέρου ότι ίσως υπήρχε πρόθεση ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων από αυτούς από την πλευρά της εταιρίας.

2. Υπάρχουν δύο προσφορές, μία για κάθε διαγωνισμό, μίας ελληνικής εταιρίας (η οποία κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό έχει καταγγελθεί για τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, τόσο από δημοσιεύματα όσο και από το Σωματείο των εργαζομένων στο βιολογικό), η οποία με τις ενστάσεις που υπέβαλλε προ του διαγωνισμού κατά των διακηρύξεων, ουσιαστικά ομολογούσε ότι δεν πληρούσε ποτέ τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, και η οποία έπρεπε να απορριφθεί από τις επιτροπές των διαγωνισμών πριν το στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών.

3. Υπάρχουν ακόμη άλλες δύο προσφορές, μία για κάθε διαγωνισμό, μίας κοινοπραξίας μεταξύ αφενός μίας ελληνική εταιρία (η οποία κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό έχει καταγγελθεί για τα έργα του δικτύου Ύδρευσης της ΕΥΑΘ) και αφετέρου ”θυγατρικών” εταιριών πολυεθνικού κολοσσού, η οποία εμφανίζεται ότι ενδεχομένως ευνοείται περισσότερο από τις διακηρύξεις.

4. Το ότι έγιναν δεκτές προς αξιολόγηση οι προσφορές της πρώτης προαναφερόμενης ελληνικής εταιρίας, που ούτως η άλλως θα πρέπει να απορριφθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το έχουμε καταγγείλαμε και αυτό.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα: ο λόγος που έγιναν δεκτές οι προσφορές ήταν αποκλειστικά και μόνον για να διασωθεί το κύρος των διαγωνισμών, αφού με μόνη την προσφορά της κοινοπραξίας (δηλαδή με μία μόνο προσφορά) δεν υπάρχει διαγωνισμός. Μήπως τελικά υπήρχαν πράγματι ”φωτογραφικές” διατάξεις, προκειμένου η κοινοπραξία να υπερισχύσει και κατά το στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών; Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την επιτροπή ίσως θα επέτρεπε την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

5. Αποφύγαμε μέχρι σήμερα να αναφερθούμε στα όσα έγιναν με τη συγκρότηση των επιτροπών του διαγωνισμού, στις πιέσεις που δέχθηκαν τα μέλη τους, στον αποκλεισμό του κ. Νάστου από τις επιτροπές, θέματα κατά τη γνώμη μας ερευνητέα για ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων της εταιρίας.

6. Ακόμη όμως και κατά το χρόνο που εκκρεμούσαν οι διαγωνισμοί δημιουργούντα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας: Για ποιο λόγο έκανε η εταιρία προκήρυξη διαγωνισμού με τη μορφή διαπραγματεύσεως, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμοι όροι, με αποτέλεσμα να οδηγείται η εταιρία σε απευθείας ανάθεση; Για ποιο λόγο δίνονταν με απευθείας αναθέσεις η έστω προσωρινή λειτουργία των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και του βιολογικού στην ελληνική εταιρία που δεν συμπληρώνει την προϋπόθεση της πενταετούς εμπειρία, που κατά τους όρους της προκήρυξης για τη λειτουργία του διαγωνισμού απαιτούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση διασφάλισης της ποιοτικής λειτουργίας τους;

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες ότι ίσως γίνονται προσπάθειες με άνωθεν εντολές να τα βρουν οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς.

Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαγωνισμών, θα κινηθούμε με κάθε σύννομο τρόπο, προκειμένου να πετύχουμε την ακύρωσή τους, διεκδικώντας να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις από την ΕΥΑΘ με ίδιο προσωπικό, το συντομότερο δυνατόν, προς το συμφέρον τόσο της εταιρίας όσο και του συνόλου των συμπολιτών μας.

Η θέση των εργαζομένων ήταν είναι και θα είναι να ανακληθούν οι διαγωνισμοί αυτοί, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος, οδηγούν στο ξεπούλημα της καρδιάς της εταιρίας, που είναι το διυλιστήριο και ο βιολογικός, καθώς με την πενταετή παραχώρηση της λειτουργίας τους σε τρίτους αφενός υποθηκεύεται η λειτουργική ανεξαρτησία της εταιρίας και αφετέρου υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητά της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, στο μέτρο που τρίτοι και όχι η εταιρία θα επωφελούνται της εμπειρίας για συμμετοχή σε άλλους, ιδιαίτερα επωφελείς, όπως αποδεικνύεται, αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Θα πρέπει να προχωρήσει η εταιρία άμεσα στις προσλήψεις για το απαραίτητο προσωπικό, που άλλωστε εκκρεμούν 14 μήνες, και να επιμεληθεί της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επιμόρφωσής τους, στα πλαίσια κάποιας διετούς το πολύ εργολαβίας για τη λειτουργίας των εγκαταστάσεων, με την παράλληλη υποχρέωση του αναδόχου να εκπαιδεύσει το προσωπικό της εταιρίας, προκειμένου να αναλάβει η ίδια η Ε.Υ.Α.Θ. τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με ίδιο προσωπικό, προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργική της αυτοτέλεια και να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά της.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗ Ε.Υ.Α.Θ.

που θα διασφαλίζει:

• την ποιότητα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

• τη θέση της εταιρίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά

• τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές κατακτήσεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v