Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Άνοδος 70% στα κέρδη τριμήνου

Άνοδο της τάξης του 70% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 256,140 εκατ. ευρώ, έναντι 150,666 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη είναι αντίστοιχα των εκτιμήσεων. Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών.

Alpha Bank: Άνοδος 70% στα κέρδη τριμήνου
Άνοδο της τάξης του 70% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 256,140 εκατ. ευρώ, έναντι 150,666 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της τράπεζας τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 362,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 6,1%, έναντι των 341,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr ανέμεναν αύξηση 69,4% στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank το α΄ τρίμηνο, εκτιμώντας ότι θα προσεγγίσουν τα 255,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλεπόταν να ενισχυθούν κατά 12,3%, διαμορφούμενα στα 383 εκατ. ευρώ.

--Δήλωση του προέδρου του Δ.Σ., Γ. Κωστόπουλου

”Η Alpha Bank ξεκινά το 2007 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπτύξεως με στόχο να διαθέτει 1.300 καταστήματα στο τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων τα δύο τρίτα εκτός Ελλάδος, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βασιζόμενοι στις επιτυχίες και στην εμπειρία μας, είμαι πεπεισμένος ότι η στρατηγική οργανικής αναπτύξεως που ακολουθούμε είναι η ενδεδειγμένη από απόψεως κόστους και αποτελεσματικότητας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την κερδοφορία μας σε μονιμότερη βάση, προσβλέποντας σε υπερδιπλασιασμό των κερδών μας ανά μετοχή το 2010”.

--Δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Δ. Μαντζούνη

”Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007, η κερδοφορία μας είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους μας, όπως προσφάτως παρουσιάστηκαν στην επενδυτική ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στο Βουκουρέστι. Η ανάπτυξή μας με υψηλό ρυθμό υποστηρίζεται αφενός από τις εργασίες λιανικής τραπεζικής και μεσαίων επιχειρήσεων και αφετέρου από την ταχεία επέκταση του δικτύου καταστημάτων μας στη νοτιοανατολική

Eυρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια, αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία μας σε υψηλό επίπεδο και τους επόμενους μήνες”.

Αναλυτικότερα τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,63 ευρώ έναντι 0,38 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 66%, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 35,6% από 26,8% πέρυσι.

Το περιθώριο τόκων (MARGIN), μετά από ζημίες απομειώσεως, παρέμεινε σταθερό στο 2,4%, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε σε 44,9% από 45,7% κατά μέσο όρο το 2006.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 13,7%, με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 10,5%.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14% λόγω αυξημένων εργασιών λιανικής τραπεζικής. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 29,9 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων διαχειρίσεως διαθεσίμων, των κερδών που αφορούν στη μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα τραπεζοασφαλιστικών εργασιών με την ΑΧΑ και της ανακυκλώσεως του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου, με το τελευταίο να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του καθαρού εσόδου τόκων στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 20,1 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,5% και ανήλθαν σε 233,5 εκατ. ευρώ, με τις δαπάνες προσωπικού να αυξάνονται κατά 9,9% και τα γενικά έξοδα κατά 17,3%.

Τα κέρδη προ φόρων από τη λιανική τραπεζική ανήλθαν σε 115,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2007, αυξημένα κατά 23,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο 2007 οι νέες εκταμιεύσεις σε ιδιώτες, με τα υπόλοιπά τους να ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 23,8% ανερχόμενα σε 8,8 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις το πρώτο τρίμηνο 2007 να ανέρχονται σε 818 εκατ. ευρώ.

Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 20,5% σε 3,4 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων να αυξάνονται κατά 26,7% και τις νέες εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 434 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007, και των πιστωτικών καρτών κατά 8,6%.

Τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ ή πιστωτικό όριο χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν αύξηση 13,1%, ενώ τα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (με πιστωτικό όριο μικρότερο των 90.000 ευρώ) αυξήθηκαν κατά 19,8%.

--Δραστηριότητα στη ΝΑ. Ευρώπη

Tα κέρδη προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο 2007 ανήλθαν σε 24,7 εκατ. ευρώ (+28,9%), καθώς τα έσοδά μας αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο της αυξήσεως των δαπανών μας, οι οποίες επηρεάζονται από την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το δίκτυό μας στην περιοχή αριθμεί πλέον 280 καταστήματα (75 στη Ρουμανία, 49 στη Βουλγαρία, 103 στη Σερβία, 15 στην Αλβανία, 10 στην πΓΔΜ και 28 στην Κύπρο).

Βασιζόμενοι στο καλό όνομα της Alpha Bank στην περιοχή, κατορθώσαμε να αυξήσουμε σημαντικά τις χορηγήσεις (+54,1%) και τις καταθέσεις (+34,9%), με τα υπόλοιπα να διαμορφώνονται σε 4,7 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα στις αγορές των Βαλκανίων, διευρύναμε σημαντικά τις εργασίες μας με ιδιώτες, με τη στεγαστική και καταναλωτική πίστη να αυξάνονται κατά 137,6% και 62,2% αντιστοίχως, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, οι χορηγήσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 32,6%, με τα στεγαστικά δάνεια να αυξάνονται κατά 88,7% καθώς σημειώνεται σημαντική ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα καθαρά κέρδη της τράπεζας η Proton, τονίζοντας ωστόσο ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίστηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, ενώ αντίθετα τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ήταν σχεδόν διπλάσια των αναμενόμενων.

Η Marfin–Egnatia επισημαίνει ότι τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά και οι χαμηλότερες προβλέψεις στήριξαν τα κέρδη της τράπεζας, ενώ υπογραμμίζει ότι τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και οι προμήθειες κινήθηκαν κάτω των προσδοκιών.

Από την πλευρά της η P&K αναφέρει ότι τα αποτελέσματα κατέδειξαν αδυναμία στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά τα καθαρά κέρδη ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων αλλά και των καλύτερων των αναμενόμενων εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Από την πλευρά της η Eurobank Sec. επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank βρίσκονται σε συνάφεια με τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει μία από τις ελκυστικότερες τράπεζες μεταξύ αυτών που καλύπτει η χρηματιστηριακή.

--- Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η Alpha Bank ανακοίνωσε για πρώτη φορά αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένων των ζημιών απομείωσης, ώστε οι επενδυτές να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία της δραστηριοτήτων της, δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν ”ανθεκτικά” τα προσεχή έτη, εκτιμώντας ωστόσο πίεση στα περιθώρια των στεγαστικών δανείων.

Τόνισε ακόμη ότι θα δημοσιεύει το μέγεθος του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ως συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ των καθαρών εσόδων και των προβλέψεων.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε επίσης ότι το μέγεθος των ζημιών απομείωσης θα μειωθεί κατά το ήμισυ στην Ελλάδα τα προσεχή 5 έτη, αλλά δεν θέλησε να προχωρήσει σε προβλέψεις για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους.

Εξάλλου, προέβλεψε ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην εγχώρια αγορά θα διαμορφωθεί στο 17% – 20%, αλλά στα κράτη της ΝΑ. Ευρώπης και στην Τουρκία θα κινηθεί υψηλότερα, ήτοι μεταξύ του 20% – 45%, ανάλογα με τη χώρα.

Σχολιάζοντας γενικότερα τα αποτελέσματα, υπογράμμισε ότι τα αυξημένα κόστη που προήλθαν από τη λειτουργίας νέων υποκαταστημάτων στα Βαλκάνια αντισταθμίστηκαν από την ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την επέκταση μέσω της λειτουργίας νέων υποκαταστημάτων.

* Τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank για το α’ τρίμηνο της χρήσης 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v