Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ:”Μπλόκο” Κοσόβου στις εξαγωγές της ΟΚΤΑ

Έκλεισαν τα σύνορα οι αρχές του Κοσόβου για τα καύσιμα που προμηθεύονταν έως τώρα από την ΟΚΤΑ, του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, στα Σκόπια, με την αιτιολογία ότι δεν καλύπτουν αυστηρές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την ποιότητά τους. Όλες οι πτυχές του προβλήματος.

ΕΛΠΕ:”Μπλόκο” Κοσόβου στις εξαγωγές της ΟΚΤΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Έκλεισαν τα σύνορα οι αρχές του Κοσόβου για τα καύσιμα που προμηθεύονταν έως τώρα από την ΟΚΤΑ, του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, στα Σκόπια.

Με αιτιολογία ότι δεν καλύπτουν αυστηρές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την ποιότητα τους, έχουν μπλοκάρει τις εξαγωγές της ΟΚΤΑ, η οποία εξάγει ετησίως στο Κόσοβο περί τους 300.000 τόνους υγρών καυσίμων, αξίας 200 εκατ. δολαρίων, καλύπτοντας έτσι το 85% των τοπικών αναγκών σε καύσιμα.

Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς ο αριθμός των βυτιοφόρων που είναι ακινητοποιημένα αυτή τη στιγμή στα σύνορα Fyrom - Κοσόβου, και συγκεκριμένα στον συνοριακό σταθμό Μπλάτσε, υπερβαίνει τα 120 οχήματα. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την ΟΚΤΑ φαίνεται από το γεγονός ότι το 1/3 της παραγωγής του διυλιστηρίου της εξάγεται στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ., κ. Μ.Λ. Μυριάνθης, αναχωρεί σήμερα για τα Σκόπια, όπου θα έχει επαφές τόσο με τη σκοπιανή κυβέρνηση όσο και με τις αρχές του Κοσόβου, κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία εβδομάδα.

Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν πριν από τέσσερις μήνες ότι προτίθενται να εφαρμόσουν από τις 15 Μαΐου τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε. για τις εισαγωγές καυσίμων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΚΤΑ, ορισμένες από τις προδιαγραφές αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε σε χώρες της Ε.Ε. Στις 17 Απριλίου οι αρχές του Κοσόβου χωρίς καμία προειδοποίηση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη έθεσαν σε εφαρμογή αυτές τις νέες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν πλέον τα καύσιμα της ΟΚΤΑ.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ισχύουν σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ υπενθυμίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου της ώστε να διαθέτει στην αγορά αναβαθμισμένα καύσιμα.

Επισημαίνει, εξάλλου, ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των νέων προδιαγραφών που αποφάσισαν οι αρχές του Κοσόβου είναι η λειτουργία εξοπλισμένου χημείου που θα κάνει τους αναγκαίους ποιοτικούς ελέγχους, κάτι το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κόσοβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v