Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, «το νέο αναθεωρημένο, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κείμενο Σχεδίου Β’ Τροποποίησης μέσω φιλικού διακανονισμού του έργου κατασκευής του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ κ.λ.π., επένδυσης 230.000.000 ευρώ» από την ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της κινεζικής Cosco.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν την πρόταση του επικεφαλής του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη.
Όλα δείχνουν πως η διοίκηση Ανωμερίτη προχώρησε σε αλλαγές του αρχικού σχεδίου ώστε να κατευναστούν οι Κινέζοι. Οι αντιδράσεις των τελευταίων, αλλά και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), είχαν οδηγήσει στην αναβολή της προηγούμενης γενικής συνέλευσης στις 11 Νοεμβρίου.
Η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε πως «το νέο αναθεωρημένο κείμενο θα τεθεί υπόψη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία συνέρχεται εκ νέου αύριο 25 Νοεμβρίου, ώρα 12.00 εξ’ αναβολής, οπότε αναμένεται να γίνει αποδεκτό». Το τελικό κείμενο ως σχέδιο νόμου θα αποσταλεί από το ΥΝΑ στην Βουλή, μετά την κύρωση του οποίου και τη δημοσίευση του σε ΦΕΚ θα τεθεί σε ισχύ.
Το κατασκευαστικό έργο του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, του Προβλήτα Πετρελαιοειδών του ΟΛΠ Α.Ε. και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2021, οπότε και η δυναμικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά, στο οποίο λειτουργούν ως διαχειριστές η ΣΕΠ Α.Ε. και ο ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.200.000 TEU (κιβώτια).
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε ότι:
Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θεωρούν πως η διοίκηση του ΟΛΠ, υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη, θα παρουσιάσει σήμερα μια άλλη έκδοση του φιλικού διακανονισμού χωρίς τους όρους που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κινεζικής πλευράς και οδήγησαν στην αναβολή της προηγούμενης συνέλευσης.
Σύμφωνα με την πλευρά Ανωμερίτη, πρόκειται για όρους που περιγράφονται στη θετική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον φιλικό διακανονισμό. Με βάση το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του ΟΛΠ ερμηνεύει λάθος την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον φιλικό διακανονισμό ακόμα και χωρίς τον κ. Ανωμερίτη στην περίπτωση που ο τελευταίος επιμείνει στην αρχική του θέση. Αναφέρεται, μάλιστα, πως στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο διοικητικής αλλαγής στον ΟΛΠ εντός των επόμενων ωρών. Κάτι τέτοιο, πάντως, θα προκαλούσε νέα κρίση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αν και η θέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με τον κινεζικό όμιλο.
Η διοίκηση Ανωμερίτη είχε υποστηρίξει στο τελευταίο Δ.Σ. πως το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σχετική σύμβαση υπό δύο όρους: Πρώτον, να τελειώσει η περίοδος αναστολής του εγγυημένου τιμήματος που πρέπει να καταβάλει η Cosco (με βάση την αρχική σύμβαση) το 2021, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά. Δεύτερον, να καταβάλλει η Cosco ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα όταν αυτό ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλουν ενοίκιο και για το ανατολικό τμήμα το οποίο βρίσκεται επί χρόνια σε... δοκιμαστική λειτουργία.
Τους συγκεκριμένους όρους τους αμφισβητούν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι θεωρούν πως στον ΟΛΠ ερμήνευσαν λάθος την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
* Η εισήγηση Ανωμερίτη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"