Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Το business plan 2007-2010 (update2)

Mέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τα έτη 2007- 2010 στο 20% προβλέπει η Alpha Bank στο business plan που θα ανακοινώσει σήμερα στο Βουκουρέστι, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για το ίδιο διάστημα υπολογίζεται να ξεπεράσει το 28%. Οι στόχοι, η στρατηγική για Ελλάδα, Ν.Α Ευρώπη.

Alpha Bank: Το business plan 2007-2010 (update2)
Mέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τα έτη 2007- 2010 στο 20% προβλέπει η Alpha Bank στο business plan που θα ανακοινώσει σήμερα στο Βουκουρέστι, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για το ίδιο διάστημα υπολογίζεται να ξεπεράσει το 28%.

Οι προοπτικές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σταθερά θετικές, καθώς αυξάνεται η ευημερία σε όλες τις οικονομίες της περιοχής. Η στρατηγική της Alpha Bank σύμφωνα με την ”Agenda 2010” βασίζεται σε δύο πυλώνες:

• Συνεχής έμφαση στην ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα.

• Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω ταχείας αναπτύξεως δικτύου Καταστημάτων.

Αναλυτικότερα:

Οι κυριότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά τις ελληνικές δραστηριότητες, όπως αυτές περιγράφονται στο σχέδιο του business plan περιλαμβάνουν

* την ίδρυση 10 επιχειρηματικών κέντρων για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που θα επιφορτιστούν με εργασίες των υποκαταστημάτων.

* τον μετασχηματισμό των υποκαταστημάτων σε κέντρα εξυπηρέτησης κυρίως νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων

* την επέκταση του δικτύου καταστημάτων ανάλογα με τις δημογραφικές μετατοπίσεις

* τη μακροπρόθεσμη αποκλειστική συμφωνία με την AXA για επέκταση του bancassurance.

Για την Ν.Α. Ευρώπη οι βασικότερες πρωτοβουλίες για τα έτη 200-7- 2010 περιλαμβάνουν

* την απόκτηση μεριδίου αγοράς περίπου 10% με περίπου 870 υποκαταστήματα έως το 2010

* την περίπου στο 25% συνεισφορά στα κέρδη έως το 2010

* Ισχυρή οργανική ανάπτυξη με το άνοιγμα περίπου 150 υποκαταστημάτων ετησίως- ισοδύναμα με την απόκτηση μιας μικρού μεγέθους τράπεζας κάθε χρόνο.

* Joint venture με την Anadolou Group προκειμένου να λειτουργήσει την Alternatifbank και τις θυγατρικές της στην Τουρκία.

* την ανάπτυξη μιας ενιαίας IT πλατφόρμας σε όλες τις περιοχές λειτουργίας.

Η φιλόδοξη αυτή στρατηγική υλοποιήθηκε με συνέπεια το 2006, καθώς η Alpha Bank επέτυχε αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή κατά 27%, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την επιβεβαίωση των κατωτέρω βασικών στόχων:

• Αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή κατά τουλάχιστον 20% για την περίοδο 2007-2010.

• Μείωση του λόγου κόστους προς έσοδα σε περίπου 42% το 2010.

• Επίτευξη αποδόσεως ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερης του 28% το 2010.

Οι θετικές εξελίξεις στην δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επέτρεψαν στην Alpha Bank να αναθεωρήσει τα επενδυτικά της σχέδια επιδιώκοντας ταχύτερη διείσδυση στην περιοχή δημιουργώντας ένα δίκτυο 870 Καταστημάτων συμπεριλαμβανομένων 100 Καταστημάτων στην Τουρκία μέχρι το 2010, με το συνολικό αριθμό των Καταστημάτων στον Όμιλο να πλησιάζει τα 1.300.

Οι εκτιμήσεις για τα υποκαταστήματα του ομίλου το 2010 περιλαμβάνουν την πρόβλεψη για 300 καταστήματα στη Ρουμανία (από 70 σήμερα), για 200 στη Σερβία (από 103 σήμερα), για 160 στη Βουλγαρία (από 45 σήμερα, για Αλβανία 35 (από 14), στη FYROM 25 (από 10), στην Κύπρο στα 50 (από 28) και στην Τουρκία στα 100 (από 30 σήμερα).

Έτσι, επιβεβαιώνεται ο στόχος για μερίδιο αγοράς 10% στην περιοχή εκτός Τουρκίας, με το 25% των συνολικών κερδών του Ομίλου μέχρι το τέλος της δεκαετίας να προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων της Alpha Bank επιδιώκουν σαφείς στόχους κερδοφορίας ως συνάρτηση της στρατηγικής να ενισχυθούν τα μερίδια αγοράς με παράλληλη όμως διασφάλιση ελκυστικών περιθωρίων και ισορροπίας στους αναλαμβανομένους κινδύνους.

”Λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους μας για επέκταση στην περιοχή, καθώς και τις αβεβαιότητες σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές αυτές, το σταθμισμένο για κινδύνους ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί πλέον του 15% ετησίως και, καθώς το ποσοστό των διανεμομένων κερδών θα πλησιάζει το 50%, ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) θα διατηρηθεί κοντά στο 8% περίπου, επιτυγχάνοντας έτσι απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 28% το 2010”, αναφέρει η τράπεζα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τραπέζης, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: ”H Alpha Bank επεκτείνεται με δυναμισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως μέσω οργανικής αναπτύξεως. Η στρατηγική αυτή μας επιτρέπει να αυξάνουμε τις εργασίες μας κατά τρόπο σταθερό και αποτελεσματικό, χωρίς να αναλαμβάνουμε υψηλούς κινδύνους. Λόγω της υψηλής κερδοφορίας μας στην περιοχή, η οποία ανήλθε ήδη σε Ευρώ 70 εκατ. το 2006, αλλά και της αποκτηθείσης εμπειρίας στην ίδρυση νέων Καταστημάτων στις χώρες αυτές, αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις μας στην περιοχή, έτσι ώστε να διαθέτουμε ένα δίκτυο 870 περίπου Καταστημάτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στην Ελλάδα, αποφασίσαμε επίσης την ίδρυση Καταστημάτων σε περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος λόγω δημογραφικών εξελίξεων. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου Καταστημάτων με στόχο την εξειδίκευσή τους στην εξυπηρέτηση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων και την ανάληψη της εξυπηρετήσεως των μεγαλύτερων επιχειρήσεων από 10 υπό ίδρυση Επιχειρηματικά Κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κερδοφόρος ανάπτυξή μας αναμένεται να συνεχισθεί και, με 1.300 Καταστήματα και 17.000 εργαζομένους, προσβλέπουμε σε υπερδιπλασιασμό των κερδών μας ανά μετοχή το 2010.”

* Δείτε το σχέδιο του Business Plan στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v