Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι κόντρες Κύπρου-MPB

Συνεχίστηκε σήμερα η αντιπαράθεση της Marfin Popular Bank και της Τράπεζας Κύπρου, με τα αίματα να ανάβουν και να οδηγούν σε σειρά δηλώσεων με αφορμή την συνεργασία που προτείνει η πρώτη, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Συνεχίζονται οι κόντρες Κύπρου-MPB
Συνεχίστηκε σήμερα η αντιπαράθεση της Marfin Popular Bank και της Τράπεζας Κύπρου, με τα αίματα να ανάβουν και να οδηγούν σε σειρά δηλώσεων με αφορμή την συνεργασία που προτείνει η πρώτη, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Όπως αναφέρει το site, την αρχή έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος καυτηρίασε χθεσινές δηλώσεις του CEO της BOCY Ανδρέα Ηλιάδη.

”Η επιλογή του κ. Ηλιάδη να απαντήσει στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Popular Bank με απρόκλητη προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου είναι ατυχής. Είναι ατυχής, γιατί σε κάθε φιλική προσπάθεια συνεργασίας που κάνει η Marfin Popular Bank προς την Τράπεζα Κύπρου, οι κ.κ. Ηλιάδης και Ιωάννου αντιδρούν εντός ελαχίστων λεπτών με υψηλούς τόνους και συκοφαντίες για τη στρατηγική μας, τις ικανότητές μας, τη διαρκή δυναμική μας ανάπτυξη και τα κέρδη μας”, αναφέρει με γραπτή του δήλωση ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης, ”το μόνο το οποίο ζητήσαμε, κατόπιν εντολής των μετόχων μας, από την Τράπεζα Κύπρου ήταν να συζητήσουμε την προοπτική συνεργασίας των δύο τραπεζών στο εξωτερικό. Μία πρόταση που τεκμηριωμένα θα ήταν επωφελής όχι μόνο για τις δύο πλευρές αλλά και για την οικονομία του τόπου. Αυτή την πρόταση για διάλογο απέρριψαν οι κ.κ. Ηλιάδης και Ιωάννου με προσωπικές ανακοινώσεις, προφανώς αγνοώντας ότι η τράπεζα δεν τους ανήκει και παρά το ότι οι ίδιοι είχαν προχωρήσει σε κάτι πολύ τολμηρότερο: Δηλαδή σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για συγχώνευση των δύο Τραπεζών”, σημειώνεται.

”Οι κ.κ. Ηλιάδης και Ιωάννου οφείλουν να αντιληφθούν ότι η Τράπεζα Κύπρου ανήκει στους μετόχους της. Αυτούς περιφρονούν και υποβαθμίζουν με τις δηλώσεις τους. Όμως στο τέλος της ημέρας, είναι οι μέτοχοι της Τράπεζας που θα κρίνουν και τις επιλογές τους και τη στρατηγική τους”, υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανίδης.

”Η δική μας στρατηγική στη Marfin Popular Bank είναι η διαφάνεια απέναντι στους μετόχους μας, τη στήριξη των οποίων ζητούμε σε κάθε βήμα μας. Από μία παρόμοια στρατηγική, η Τράπεζα Κύπρου θα είχε μόνο να ωφεληθεί. Προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν. Μόνο οφέλη και στις δύο πλευρές θα απέφερε ένας καλόπιστος διάλογος, που τώρα απορρίπτεται άκριτα από ένα μέρος της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, αγνοώντας τους μετόχους της τους οποίους οφείλει να υπηρετεί”, καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το Stockwatch, σήμερα με συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuter, ο αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της BOCY Χαρίλαος Σταυράκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί μη πραγματοποιήσιμο το μοντέλο συνεργασίας που προτείνει η MPB.

”Είναι αδύνατη και μη πραγματοποιήσιμη η πρόταση της Marfin Popular για συγχώνευση των εργασιών των δύο τραπεζών στο εξωτερικό με ταυτόχρονη λειτουργία στην Κύπρο. Είναι σαν να προτείνει η Barclays στην HSBC να ενώσουν τις εργασίες τους στο εξωτερικό, παραμένοντας ανταγωνιστές στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου”, υπογράμμισε.

Ο κ. Σταυράκης σχολίασε και τις αναφορές των διοικούντων της MPB, ότι το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε την πρόταση συνεργασίας χωρίς καν να τη συζητήσει. ”Δεν είμαστε αλλεργικοί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις με κανέναν. Αξιολογήσαμε και μελετήσαμε την πρόταση της MPB και έχουμε ισχυρή άποψη ότι δεν πρόκειται να είναι προς όφελος ούτε των μετόχων μας, ούτε του προσωπικού μας”, επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Σταυράκης καυτηρίασε και την κίνηση της MPB να εξαγοράσει το 8,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς. ”Προχώρησαν σε αγορά αυτού του πακέτου, τη στιγμή που ήξεραν ότι εμείς δεν θα δίναμε τις ευχές μας για κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά αντιλήψεων και κουλτούρας μεταξύ των δύο τραπεζών” κατέληξε. Επίσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρόμοια πρόταση που υπέβαλε η MPB δεν υποβλήθηκε ποτέ σε καμμία άλλη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v