Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανακοπή μείωσης κερδών εξήγγειλε ο CEO

Ανακοπή της μείωσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ το 2007 προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τ. Αθανασόπουλος, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Ανακοπή μείωσης κερδών εξήγγειλε ο CEO
της Χρύσας Λιάγγου

Ανακοπή της μείωσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ το 2007 προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τ. Αθανασόπουλος, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΔΕΗ.

Ο κ. Αθανασόπουλος, έπειτα από δύο μήνες περίπου ανάληψης καθηκόντων, έκανε μία εκτενή αναφορά στην κατάσταση της ΔΕΗ, εντοπίζοντας τόσο τα προβλήματα όσο και τον τρόπο διαφυγής από την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Έθεσε ως πρώτο βασικό στόχο για τον ίδιο και τη ΔΕΗ, άμεσο και μακροπρόθεσμο, τη μετατροπή της Επιχείρησης από μονοπωλιακή και κοινωφελή (παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι από το 2001 έχει εισαχθεί στο Χ.Α.) σε επιχείρηση που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει το κόστος και θα επικεντρώνεται στον πελάτη.

Αυτός είναι ο άμεσος και μακροπρόθεσμος στόχος που έχω θέσει στον εαυτό μου, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η προσπάθειά του για την έξοδο της Επιχείρησης από την κρίση θα στηριχτεί στην αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της λειτουργίας της αγοράς, σε μία πιο δίκαιη βάση για τη ΔΕΗ, στη μείωση των δαπανών, στην αύξηση της παραγωγής, στη βάση της καλύτερης απόδοσης των μονάδων, σε νέες πηγές εσόδων, και στην εταιρική κουλτούρα.

Για το 2007 περιέγραψε μία δύσκολη χρονιά, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο από τη μείωση των υδροηλεκτρικών θα επιβαρυνθεί το 2007 240 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, προέβλεψε και επέμεινε, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ότι η Επιχείριση θα ανακόψει την πτωτική πορεία των κερδών της το 2007.

Επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις πληροφορίες του euro2day.gr για έξοδο από την Τellas, τονίζοντας ότι υπήρχε μεγάλη ενδιαφέρον από τον κ. Σαουίρι και την ελληνική αγορά. ”Παρακολουθούμε ως ΔΕΗ όλες αυτές τις κινήσεις και μελετάμε τις θέσεις μας”, είπε.

Ο κ. Αθανασόπουλος είναι ο πρώτος, μετά τη διοίκηση Νέζη, που διαχώρισε την πορεία της επιχείρησης από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αυξήσεις τιμολογίων, αλλά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν σε αύξηση δαπανών.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι η επιστολή του, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, προς τα στελέχη του για έξωθεν παρεμβάσεις, δεν αναφερόταν σε πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά διότι διαπίστωσε ότι όλα τα θέματα προαγωγών προσωπικού δεν γίνονταν με τις διαδικασίες που θα ήθελε, καθώς επίσης ότι όλα τα στελέχη όπως και ο ίδιος δεχόντουσαν λίστες με ονόματα από προσωπικό περιβάλλον για προσλήψεις και προαγωγές στη ΔΕΗ.

Δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του προσωπικού της ΔΕΗ, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, περίπου 7.000 ατόμων.

Τέλος, για το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, υπάρχει ήδη διαδικασία από πλευράς της ΔΕΗ και της ΡΑΕ για να βρεθεί ένας τρόπος αμοιβής της Επιχείρησης.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής για ανάπτυξη βρίσκεται η προώθηση της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του παραγωγικού δυναμικού της με την:

• Κατασκευή μονάδας 400 MW στο Αλιβέρι που υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009.

• Υποβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα αίτησης αδειοδότησης για μία επιπλέον μονάδα συνδυασμένου κύκλου 400 MW στη Μεγαλόπολη που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2011.

• Κατάρτιση ενός λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τα υπόλοιπα 1.600 MW, που περιλαμβάνει μία λιγνιτική μονάδα της τάξεως των 400 MW στη δυτική Μακεδονία και πιθανώς τη δημιουργία μίας μονάδας λιθάνθρακα της τάξεως των 600 MW η οποία είναι υπό μελέτη.

Η επέκταση δραστηριοτήτων σε νέες πηγές ενέργειας, εσόδων και αγορών εντάσσεται στη στρατηγική της ΔΕΗ Α.Ε. με τη SENCAP Α.Ε. (κατά 50% ελεγχόμενη από τη ΔΕΗ) να στοχεύει στο να καταστεί σημαντικός παίκτης στην αναπτυσσόμενη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και με τη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει ως κεντρικό στόχο την εξασφάλιση του 20% - 25% της εγχώριας αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην πρώτη του αυτή παρουσία ο κ. Αθανασόπουλος εμφανίστηκε επαρκέστατος και πλήρως ενημερωμένος στα καίρια θέματα της ΔΕΗ, δέχτηκε και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων χωρίς περιστροφές και με εμφανές το χάρισμα του επικοινωνείν που κατέχει από την πολύχρονη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v