Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ποιοι θα «μοιραστούν» νέα δάνεια 2 δισ. ευρώ το 2015

Σε νέες χορηγήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Eurobank το 2015. Πώς αναμένεται να γίνει η κατανομή. Μειώνει τα επιτόκια για εξαγωγικές. Υπέρ της ρύθμισης για κόκκινα επιχειρηματικά η τράπεζα.

Eurobank: Ποιοι θα «μοιραστούν» νέα δάνεια 2 δισ. ευρώ το 2015

Στόχο να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015 έθεσε η Eurobank, όπως σημείωσε η διοίκησή της σε σχετική εκδήλωση. Όπως ανέφερε, από αυτά, τα 520 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, και 200 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα.

Στα 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν οι νέες χορηγήσεις προς τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρίες, ενώ στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα νέα δάνεια προς τις εξαγωγικές. Στα 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι θα εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες, σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναμένεται να δώσει νέα δάνεια 1,6 δισ. προς τις επιχειρήσεις και 400 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου στις πιστώσεις προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα θα αντλήσει μέσω κοινοτικών προγραμμάτων 100 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλου: Υψιστης σημασίας η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

«Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας με έντονα κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Εμείς στην Eurobank είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την σχέση μας με τους πελάτες μέσω σημαντικών ρυθμίσεων και με αίσθημα ευθύνης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. Όσο για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και ο ELA, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά στην ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, υποστήριξε πως παρότι έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τις τράπεζες, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ο επιμερισμός του κόστους της εξυγίανσης μεταξύ των τραπεζών και του δημοσίου αναμένεται να οδηγήσει σε εξομάλυνση της αγοράς και σε ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ήδη η τράπεζα προετοιμάζεται για τις ρυθμίσεις και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση υπάρχει πλατφόρμα με οδηγίες για όσες επιχειρήσεις θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους κάνοντας χρήση του νόμου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το κόστος των επικείμενων ρυθμίσεων – μέσω του σχετικού νόμου – είναι ελεγχόμενο καθώς τα δάνεια αυτά (σ.σ. προς τις μικρές επιχειρήσεις) διαθέτουν προβλέψεις που ξεπερνούν το 50%.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν δύο κατηγορίες, εκείνες που οι μέτοχοί τους τις στηρίζουν παρά τα όποια προβλήματα και βραχυπρόθεσμα λάθη και αυτές που δεν στηρίζονται. Στην δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν λύσεις-εξπρές μέσω των δυνατοτήτων που δίνουν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο με μετοχοποιήσεις δανείων και αλλαγές στη διοίκησή τους ενώ στην πρώτη κατηγορία θα συνεχισθεί η στήριξή τους από την τράπεζα. Οι ασυνεπείς δανειολήπτες δρουν εις βάρος των συνεπών, τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας.

Οι ίδιοι ξεκαθάριζαν ότι στόχος της Eurobank είναι να προστατεύσει την πρώτη κατοικία για όσους έχουν στεγαστικά και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Το ΤΧΣ και οι προνομιούχες

«Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνέβαλλαν στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό που οφείλουν όλες οι τράπεζες είναι να δημιουργήσουν τις συνθήκες προκειμένου να αυξηθεί η αξία των μετοχών με στόχο σε ένα ή δύο χρόνια το Ταμείο να αποχωρήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος», επεσήμανε ο κ. Μεγάλου.

Οι προνομιούχες μετοχές θα αποπληρωθούν, κυρίως από την οργανική κερδοφορία της τράπεζας, όπως περιγράφεται και στο capital plan. Συνδυαστικά η Eurobank διαθέτει την πλήρη υποστήριξη των μετόχων της σε πιθανές κεφαλαιακές ενισχύσεις. Όσον για το ενδεχόμενο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποκλείσθηκε από τον κ. Μεγάλου. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος υποστήριξε ότι το 2015 θα είναι χρονιά κερδοφορίας για την Euro2bank, η οποία εκτιμά ότι το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% και το 2015 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,5%

Στεγαστικά

Στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Καλαντώνης τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις καθώς στόχος είναι να βγουν στο φως οι στρατηγικά κακοπληρωτές ενώ ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ δίνει μία σειρά από λύσεις όπως το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, η μέθοδος του ενοικίου αλλά και το sale&lease back». Όσον αφορά τους στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που διαθέτουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν και κρύβονται πίσω από την νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτιμώνται ότι αποτελούν το 15% των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, δηλαδή περίπου 15-20.000 δανειολήπτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v