Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτιά ΜΕΤΚΑ για Αλιβέρι - Αμφισβητεί η Damco

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αλλά και με τις έως τώρα πληροφορίες από την αρμόδια επιτροπή, μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Alstom - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου). Αμφισβητεί η κ/ξ της Damco (όμιλος Κοπελούζου), θεωρώντας εαυτόν μειοδότη.

Πρωτιά ΜΕΤΚΑ για Αλιβέρι - Αμφισβητεί η Damco
Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αλλά και με τις έως τώρα πληροφορίες από την αρμόδια επιτροπή, μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Alstom - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος).

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η κοινοπραξία Ansaldo – Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) δηλώνει ότι η ”προσφορά του consortium στο οποίο συμμετέχουμε είναι κατά περισσότερο από 20,5 εκατ. ευρώ φθηνότερη σε σχέση με αυτή του ανταγωνιστή μας και αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που καμία μεθόδευση δεν μπορεί να αλλάξει”.

Η σωστή αξιολόγηση των ανωτέρω, σύμφωνα και με το περιεχόμενο των αναφορών μας που έγκαιρα υποβάλαμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύει το consortium μας μειοδότη, προσθέτει η κοινοπραξία της Damco.

Από την πλευρά της ΔΕΗ αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τον διαγωνισμό, προσθέτοντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται πως κατά πάγια τακτική της ΔΕΗ το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών συνοδεύεται με την άμεση ανακήρυξη μειοδότη, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση με αποτελέσμα... οι επενδυτές να ανακηρύσσονται από μόνοι τους μειοδότες.

----

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε: ”Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές προσφορές που άνοιξαν σήμερα φέρουν μειοδότη την κοινοπραξία του ομίλου Μυτιληναίου, με εγγυημένο τίμημα 62,209 ευρώ/μεγαβατόρα, έναντι 62,53 ευρώ/μεγαβατόρα, εγγυημένο τίμημα της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία των Damco Energy – Ansalto.

Με το άνοιγμα των προσφορών ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού και αναμένεται η κατοχύρωση του μειοδότη από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει η συμβολαιοποίηση του έργου, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της κατασκευής του.

Η περάτωση του έργου προβλέπεται σε 27 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ με τη μεγαλύτερη απόδοση 57,65%.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αποτέλεσε το περασμένο διάστημα αντικείμενο διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από καταγγελία της κοινοπραξίας Damco Energy – Ansalto.

Από την πλευρά της ΔΕΗ αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι δεν τίθεται περαιτέρω θέμα σε σχέση με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η μονάδα του Αλιβερίου αποτελεί την πρώτη μονάδα που θα αντικαταστήσει η ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών μονάδων με νέες 1.600 MW, τα οποία ανεβαίνουν σε 2.400 μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επιτρέψει στη ΔΕΗ την αντικατάσταση επιπλέον 800 MW παλαιών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ εξετάζουν αυτό το διάστημα το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του συνολικού προγράμματος.

Η αμέσως επόμενη μονάδα, πάντως, μετά το Αλιβέρι, θα είναι η μονάδα της Μεγαλόπολης”.

---- Η ανακοίνωση του ομίλου Κοπελούζου

”Αποσφραγίστηκαν σήμερα οι οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη μονάδα Νο5 του ΑΗΣ Αλιβερίου και οι αριθμοί είναι αυτοί που λένε την πραγματική αλήθεια:

* Ansaldo – Damco Energy (ισχύς 407.900 kW):

Τίμημα για την κατασκευή της μονάδας 206.959.162 ευρώ.

Τίμημα για τη 12ετή σύμβαση συντήρησης 37.021.785 ευρώ.

Σύνολο 243.980.947 ευρώ.

* METKA (ισχύς 416.960 kW)

Τίμημα για την κατασκευή της μονάδας 218.960.000 ευρώ.

Τίμημα για τη 12ετή σύμβαση συντήρησης 45.535.898 ευρώ.

Σύνολο 264.495.898 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η προσφορά του consortium στο οποίο συμμετέχουμε είναι περισσότερο από 20,5 εκατ. ευρώ φθηνότερη σε σχέση με αυτή του ανταγωνιστή μας και αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που καμία μεθόδευση δεν μπορεί να αλλάξει.

Η σωστή αξιολόγηση των ανωτέρω, σύμφωνα και με το περιεχόμενο των αναφορών μας που έγκαιρα υποβάλαμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύει το consortium μας μειοδότη. Εξάλλου, θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία να συνέβαινε το αντίθετο, μια προσφορά δηλαδή με μόλις 2,2% υψηλότερη ισχύ (= 416.960 kW/407.900 kW) και με ακόμη μικρότερη διαφορά στον βαθμό απόδοσης (λιγότερο από 1,2%) να αναδεικνυόταν μειοδότρια παρά το ότι έχει 8,4% υψηλότερο κόστος!

Ολοκληρώνοντας, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι παρά τα όσα διαρρέονται περί του αντιθέτου, το θέμα της διαδικασίας των εκκινήσεων της μονάδας που αποτέλεσε το αντικείμενο των ανωτέρω αναφορών μας, δεν συμπεριλήφθηκε στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της δημοπράτησης του υπόψη διαγωνισμού.

---- Η ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα από τη ΔΕΗ η τρίτη και τελευταία φάση αξιολόγησης των δύο προσφορών που υποβλήθηκαν στις 30/11/06 για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία, ενός σταθμού παραγωγής ρεύματος, μέγιστης ισχύος 420 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο καθώς και για τη 12ετή συντήρηση του αεριοστροβίλου της.

Με βάση τα στοιχεία των δύο προσφορών που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ σε ανοιχτή συνεδρίαση, η προσφορά της ΜΕΤΚΑ είναι αυτή η οποία μειοδότησε, με εγγυημένο κόστος 62.209 ευρώ/MW έναντι 62.530 ευρώ/MW του ανταγωνισμού.

Η προσφορά της ΜΕΤΚΑ παρέχει σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΗ, σε σχέση με την προσφορά του ανταγωνισμού, όπως:

1. Εξοικονόμηση 750.000 ευρώ/έτος λόγω χαμηλότερου κόστους ανά παραγόμενη MW.

2. Επί πλέον έσοδα 315.000 ευρώ/έτος λόγω της μεγαλύτερης κατά 9 ΜW διαθέσιμης ισχύος.

3. Αυξημένη δυνατότητα ένταξης της μονάδας στο σύστημα λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστους.

Επιπλέον, η νέα αυτή μονάδα συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι:

1. Θα είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα με την τελευταίου τύπου τεχνολογία ALSTOM.

2. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου από πλευράς ισχύος (417 MW).

3. Θα έχει την υψηλότερη απόδοση (57,5%) από οποιαδήποτε άλλη μονάδα της Επιχείρησης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Η METKA είναι ηγετική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και εξειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών έργων. Αναλαμβάνει γενικές εργολαβίες, έχει δυνατότητες βιομηχανικής παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού και διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά και βιομηχανικά έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v