«Παγώνει» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ- Cosco

Διαφωνεί η κινεζική πλευρά με τις δύο αλλαγές στη σύμβαση. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3. Ποια είναι η πιθανή λύση στο πρόβλημα.

«Παγώνει» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ- Cosco

Εμπλοκή σημειώθηκε στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ του ΟΛΠ και της κινεζικής Cosco, ο οποίος επρόκειτο να συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται σε νέα συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Κινέζοι αρνούνται να συμβιβαστούν με τις δύο παρεμβάσεις που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο κείμενο του φιλικού διακανονισμού όταν το ενέκρινε προ λίγων εβδομάδων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σχετική σύμβαση υπό δύο όρους: Πρώτον, να τελειώσει η περίοδος αναστολής του εγγυημένου τιμήματος που πρέπει να καταβάλει η Cosco (με βάση την αρχική σύμβαση) το 2021, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Δεύτερον, να καταβάλει η Cosco ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα όταν αυτό ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλουν ενοίκιο και για το ανατολικό τμήμα το οποίο βρίσκεται επί χρόνια "σε δοκιμαστική λειτουργία".

Το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μπορεί σήμερα, όπου ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων κινείται συνεχώς ανοδικά, να μη θεωρείται ζήτημα, σε περίπτωση όμως που υπάρξει κρίση ή πόλεμος τιμών και τα έσοδα της Cosco μειωθούν, θα μειωθούν και τα έσοδα του ΟΛΠ.

Δεν θα προστατεύεται, δηλαδή, όπως συμβαίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, βρέξει-χιονίσει. Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρούσε το ζήτημα λήξαν κατά τις επαφές που είχε σε πολιτικό επίπεδο την τελευταία διετία. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3, που είχε ανακοινωθεί από τον Κινέζο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν η επικράτηση της Cosco στον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση του φιλικού διακανονισμού θα ήταν εσωτερικό πρόβλημα του κινεζικού ομίλου. Αν όμως επικρατήσει κάποιος άλλος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v