Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Alstom - ΜΕΤΚΑ μειοδότησαν για Αλιβέρι -upd

Η κοινοπραξία Alstom - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος) αναδεικνύεται μειοδότης στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι.

ΔΕΗ: Alstom - ΜΕΤΚΑ μειοδότησαν για Αλιβέρι -upd
της Χρύσας Λιάγγου

Η κοινοπραξία Alstom - ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος) αναδεικνύεται μειοδότης στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές προσφορές που άνοιξαν σήμερα φέρουν μειοδότη την κοινοπραξία του ομίλου Μυτιληναίου, με εγγυημένο τίμημα 62,209 ευρώ / μεγαβατόρα, έναντι 62,53 ευρώ / μεγαβατόρα, εγγυημένο τίμημα της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία των Damco Energy – Ansalto.

Με το άνοιγμα των προσφορών ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού και αναμένεται η κατοχύρωση του μειοδότη από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει η συμβολαιοποίηση του έργου, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της κατασκευής του.

Η περάτωση του έργου προβλέπεται σε 27 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ με τη μεγαλύτερη απόδοση 57,65%.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, ότι ο διαγωνισμός αποτέλεσμα το περασμένο διάστημα αντικείμενο διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από καταγγελία της κοινοπραξίας Damco Energy – Ansalto.

Από πλευράς της ΔΕΗ αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι δεν τίθεται περαιτέρω θέμα, σε σχέση με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η μονάδα του Αλιβερίου αποτελεί την πρώτη μονάδα που θα αντικαταστήσει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών μονάδων με νέες 1.600 MW, τα οποία ανεβαίνουν σε 2.400 μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επιτρέψει στη ΔΕΗ την αντικατάσταση επιπλέον 800 MW παλαιών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ εξετάζουν αυτό το διάστημα το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του συνολικού προγράμματος.

Η αμέσως επόμενη μονάδα πάντως, μετά το Αλιβέρι, θα είναι η μονάδα της Μεγαλόπολης.

---Η ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα από τη ΔΕΗ η τρίτη και τελευταία φάση αξιολόγησης των δύο προσφορών που υπεβλήθησαν στις 30.11.06 για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία, ενός σταθμού παραγωγής ρεύματος, μέγιστης ισχύος 420 Mwatt, με καύσιμο Φυσικό Αέριο καθώς και για τη 12ετή συντήρηση του αεριοστροβίλου της.

Με βάση τα στοιχεία των δύο προσφορών που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ σε ανοικτή συνεδρίαση, η προσφορά της ΜΕΤΚΑ είναι αυτή η οποία μειοδότησε, με εγγυημένο κόστος 62.209 ευρώ/Mwh έναντι 62.530 ευρώ/Mwh του ανταγωνισμού.

Η προσφορά της ΜΕΤΚΑ παρέχει σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΗ, σε σχέση με την προσφορά του ανταγωνισμού, όπως:

1. Εξοικονόμηση 750.000 ευρώ/έτος λόγω χαμηλότερου κόστους ανά παραγόμενη Mwh.

2. Επί πλέον έσοδα 315.000 ευρώ/έτος λόγω της μεγαλύτερης κατά 9Μw διαθέσιμης ισχύος.

3. Αυξημένη δυνατότητα ένταξης της μονάδος στο σύστημα λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστους.

Επιπλέον, η νέα αυτή μονάδα συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι:

1. Θα είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα με την τελευταίου τύπου τεχνολογία ALSTOM.

2. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου από πλευράς ισχύος (417 MW).

3. Θα έχει την υψηλότερη απόδοση (57,5%) από οποιαδήποτε άλλη μονάδα της Επιχείρησης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Η METKA είναι ηγετική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και εξειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών έργων. Αναλαμβάνει γενικές εργολαβίες, έχει δυνατότητες βιομηχανικής παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού και διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά και βιομηχανικά έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v