Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δωρεάν κοινές μετοχές αντί για μέρισμα

Το μπλόκο από την DG Comp για μέρισμα με τη μορφή μετρητών και το «παράθυρο» για δωρεάν μετοχές από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Τι ισχύει με βάση το νόμο Αλογοσκούφη και τι σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Τράπεζες: Δωρεάν κοινές μετοχές αντί για μέρισμα

Το παράθυρο για χορήγηση μερίσματος, μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και διανομής δωρεάν κοινών μετοχών, θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν σε πρώτη φάση οι τράπεζες, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση επανόδου τους στην κανονικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day, στα σχέδια αναδιάρθρωσης, που έχουν εγκριθεί από την DG Comp, περιλαμβάνεται η ρητή απαγόρευση διανομής μερίσματος, με καταβολή μετρητών, ως και το τέλος του 2018, εκτός και αν οι τράπεζες εξοφλήσουν νωρίτερα την κρατική βοήθεια. 

Ταυτόχρονα οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη αποδεσμεύουν αποθεματικά, για καταβολή μερίσματος, εξέλιξη που επιχειρεί να μπλοκάρει και τη διανομή δωρεάν μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Η απαγόρευση καταβολής μερίσματος η οποία αφορά και τις θυγατρικές των τραπεζών, συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Όπως αναφέρουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης για να υπάρξουν εξαιρέσεις από τον κανόνα ή άρση της απαγόρευσης θα πρέπει να προηγηθεί σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Στη λογική της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, οι τράπεζες επιδιώκουν να επιτραπεί αρχικά η καταβολή μερίσματος μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και διανομής δωρεάν μετοχών από τη χρήση του 2015.

Πόσο είναι ανοικτό το παράθυρο διανομής δωρεάν μετοχών

Σύμφωνα με το ννόμο Αλογοσκούφη όπως έχει τροποποιηθεί και έχει συμπληρωθεί, οι τράπεζες μπορούν να διανείμουν δωρεάν κοινές μετοχές εφόσον αυτές δεν προέρχονται από πρόγραμμα επαναγοράς (ίδιες μετοχές που αποκτήθηκαν με buy back) και διαθέτουν αποθεματικά προς κεφαλαιοποίηση.

Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, που ψήφισε πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές η Βουλή, επαναλαμβάνει την παραπάνω δυνατότητα για τη χρήση του 2013.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για την τρέχουσα χρήση, την οποία θα επικαλεστούν οι τράπεζες για να ζητήσουν από την DG Comp άδεια διανομής δωρεάν μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίσουν επαναλαμβανόμενα κέρδη και ότι δεν θα χρειασθούν, εν τω μεταξύ, πρόσθετα κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των συστημικών τραπεζών πέρασε επιτυχώς την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης με τις Alpha και Πειραιώς να έχουν ήδη εξοφλήσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Μέχρι την 1η Μαρτίου 2015 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου ως ενέχυρα δανεισμού από την ΕΚΤ, και αυτό σημαίνει ότι θα τις ακυρώσουν κιόλας, κάνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την απεξάρτησή τους από τον δεύτερο πυλώνα στήριξης του νόμου Αλογοσκούφη και την κρατική βοήθεια.

Τέλος η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει το 2014 με κέρδη από επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα θα είναι η Εθνική, τα αποθεματικά της οποίας, όμως, βαρύνονται από ζημίες παρελθουσών χρήσεων. Για να διανείμει δωρεάν μετοχές θα πρέπει να προηγηθεί διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v