Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Τι απαντά για τις παρατηρήσεις του ορκωτού

Διευκρινίσεις, σχετικά με τις 3 παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή λογιστή επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για τη χρήση 2006, παρέχει με ανακοίνωσή της η εταιρία MLS.

MLS: Τι απαντά για τις παρατηρήσεις του ορκωτού
Διευκρινίσεις, σχετικά με τις 3 παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή λογιστή επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας για τη χρήση 2006, παρέχει με ανακοίνωσή της η εταιρία MLS.

Οπως ειδικότερα αναφέρει, κατά την άποψη της εταιρίας πρόκειται για συνήθη θέματα παρατηρήσεις που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την περιουσιακή κατάσταση ή τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο ορκωτός ελεγκτής, πραγματοποίησε επί τόπου έλεγχο (ως συνήθως) στις αρχές Ιανουαρίου στις αποθήκες της εταιρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η εταιρία λόγω της έντονης ανόδου των πωλήσεων, τόσο στο τέλος του 2006 όσο και στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης (2007), χρησιμοποίησε και αποθηκευτικό χώρο τρίτων (προσωρινά) προκειμένου να αποθηκεύσει προϊόντα.

Δεν κατέστη δυνατό ο ορκωτός ελεγκτής να επισκεφθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τον εν λόγω χώρο, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το μεταβίβασε.

Στα μέσα Μαρτίου, όταν πλέον επιλύθηκαν τα διαδικαστικά θέματα, ζητήθηκε στον ορκωτό ελεγκτή να διενεργήσει έλεγχο που λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να τον πραγματοποιήσει.

Σημειώνεται ότι η εταιρία ήδη μίσθωσε νέα δική της αποθήκη σε άλλο χώρο και αποθήκευσε τα εν λόγω προϊόντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της.

2. Η εταιρία πραγματοποίησε πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων ύψους 628.000 ευρώ μειώνοντας αντίστοιχα την καθαρή της θέση. Η πρόβλεψη αυτή κατά την άποψη της εταιρίας όπως προκύπτει από τελευταία στοιχεία είναι επαρκής.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία ήδη δρομολόγησε την είσπραξη των πέραν της πρόβλεψης απαιτήσεων ύψους 272.000 ευρώ τα οποία και θα εισπραχθούν εντός της τρέχουσας χρήσης (2007) και δεν θα επηρεαστούν τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

3. Η εταιρία υποχρεούται να πραγματοποιεί προβλέψεις για έργα - λογισμικό των οποίων τα έξοδα καταχωρεί στη χρήση σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Για παράδειγμα, κατ’ εφαρμογήν των ΔΛΠ, στον ισολογισμό του 2005 περιλαμβάνονταν, αντίστοιχα, προβλέψεις ύψους 874.000 ευρώ, οι οποίες έκλεισαν το 2006, δεν υπολογίστηκαν στο τζίρο και στα κέρδη του 2006, παρότι η υλοποίηση τους ολοκληρώθηκε εντός του 2006.

Η εταιρία αιτιολογεί επαρκώς και αναλυτικά στο προσάρτημα, κατ’ εφαρμογή του ΔΛΠ 18, τις προβλέψεις του 2006 και είναι βέβαιη για την ολοκλήρωση τους (όπως έχει συμβεί στις αντίστοιχες περιπτώσεις και στο παρελθόν) εντός του τρέχοντος έτους. Αλλωστε η χρήση του 2006 επιβαρύνθηκε αντίστοιχα με τα έξοδα που επιφέρουν τα έσοδα που αφορούν τις προβλέψεις αυτές.

Η εταιρία δηλώνει ότι βρίσκεται σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία η οποία ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2006 και συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και το 2007.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης (2007) θα παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στις επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρία τόσο στο εκπαιδευτικό λογισμικό που εκτός των καταστημάτων προμηθεύει και τα σχολεία, όσο και στην αυτόματη πλοήγηση, στην αναγνώριση φωνής και στην αυτόματη μετάφραση.

Επίσης αναφέρει τα εξής:

α) Η εταιρία διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, δείκτη άμεσης ρευστότητας 2,70 ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31.12.09 ανέρχονταν σε 1,38 εκ. ευρώ.

β) Η καθαρή θέση της εταιρίας ανέρχονται σε 12,5 εκ. ευρώ, ενώ τα ΕΒITDA για το 2006 ανήλθαν σε 2,88 εκ. ευρώ.

Τέλος ο βασικός μέτοχος κ. Ιωάννης Καματάκης, στην συνεδρίαση της 3.4.07 πραγματοποίησε αγορά 43.000 μετοχών της εταιρίας, οπότε το ποσοστό του διαμορφώθηκε σε 66,46% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v