ΕΛΒΕ Ενδυμάτων: Τι χάνει, τι κερδίζει από την πώληση της Calin

Κέρδη που θα μειώσουν δανεισμό κι υποχρεώσεις και θα αυξήσουν τη ρευστότητά της κατέγραψε η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων μετά την πώληση της Calin. Χάνει ωστόσο τη σημαντικότερη κερδοφόρα δραστηριότητά της.

ΕΛΒΕ Ενδυμάτων: Τι χάνει, τι κερδίζει από την πώληση της Calin

Σημαντικά κέρδη, αλλά και ερωτήματα για τη μετέπειτα πορεία της εισηγμένης ΕΛΒΕ Ενδυμάτων συνόδευσαν την αποεπένδυσή της από τη θυγατρική της, Calin, η οποία αποτελούσε την πιο κερδοφόρα και αποδοτική της δραστηριότητα.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες ότι μεταβίβασε έναντι ποσού 11,5 εκατ. ευρώ το 51% της Calin στον ιταλικό όμιλο Calzedonia (υφιστάμενο μέτοχο της Calin με ποσοστό 49%). Η Calin ήταν ο φορέας ανάπτυξης των καταστημάτων Calzedonia, Intimissimi και Tezenis (εσώρουχα, κάλτσες και είδη έσω ένδυσης) στην Ελλάδα, η οποία από το 1998 έως σήμερα είχε σημειώσει θεαματική ανάπτυξη.

Μόνον το 2013 παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών 10,43% στα 39 εκατ. ευρώ, καθαρής κερδοφορίας 26% στα 2,899 εκατ. ευρώ και βελτίωση μικτού του περιθωρίου κέρδους στο 41,40% από 40,18% το 2012. Για τη συγκεκριμένη χρήση μάλιστα η Calin διένειμε μέρισμα 33,75 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της (συνολικά ποσό 2,332 εκατ. ευρώ).

Η ΕΛΒΕ είχε διαθέσει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ για την αρχική επένδυσή της στην Calin, ενώ για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων περιόρισε τις επενδυτικές δαπάνες, διαλέγοντας τον δρόμο των συμβάσεων με franchisees. Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων που ελέγχει η Calin σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 123 εκ των οποίων μόνον τα 44 ανήκαν στην ΕΛΒΕ. Βέβαια, επειδή στα βιβλία της ΕΛΒΕ η συμμετοχή της Calin είχε αποτιμηθεί με βάση τις εύλογες αξίες στα 12,67 εκατ. ευρώ, θα προκύψει αρνητική επίδραση στα ίδια κεφάλαια της μητρικής γύρω στα 750 χιλ. ευρώ (στις 30/6/2013 ήταν 21.918 εκατ. ευρώ).

Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι στα ταμεία της θα εισρεύσουν 11,5 εκατ. ευρώ, που όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δανεισμού της και για την προώθηση νέων επενδύσεων. Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου του 2014, η μητρική όφειλε σε τράπεζες και προμηθευτές γύρω στα 4,35 εκατ. ευρώ, όταν είχε μετρητά 154 χιλ. ευρώ.

Η καταγραφή του έκτακτου αυτού κέρδους έχει και το τίμημά του, μια και η Calin φαίνεται να ήταν η βασική πηγή της κερδοφορίας για τον όμιλο ΕΛΒΕ Ενδυμάτων το 2013.

Έτσι, σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η παραγωγή και εμπορία ετοίμων ενδυμάτων (μητρική εταιρεία) ήταν ζημιογόνος με -1,14 εκατ. ευρώ, η εμπορία εσωρούχων-μαγιό-καλσόν (Calin) κερδοφόρος με 2,899 εκατ. ευρώ, η εμπορία ειδών bebe και παιδικών (συμμετοχή στα καταστήματα ΛΗΤΩ με 28,86%) ζημιογόνος με -689 χιλ. ευρώ και η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κερδοφόρος με +217 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v