Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νανόπουλος: Στο 6% των δανείων τα καθυστερούμενα

Τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,92 ευρώ (προμέρισμα 0,36 ευρώ) για τη χρήση 2006, καθώς και τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 νέες για κάθε 10 παλαιές, αποφάσισε η ετήσια γ.σ. της Eurobank. Η αποκοπή του μερίσματος ορίσθηκε για τις 5 Απριλίου. Μιλώντας, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στο 6%,κατά μέσο όρο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 0,5%.

Νανόπουλος: Στο 6% των δανείων τα καθυστερούμενα
Από τις 5 Απριλίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 0,92 ευρώ, η μετοχή της Eurobank, ενώ η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 16/4, είπε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της γ.σ. των μετόχων.

Δεδομένης της διανομής προμερίσματος χρήσης 2006, ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή, το υπόλοιπο προς διανομή στους μετόχους μέρισμα ανέρχεται σε 0,56 ευρώ ανά μετοχή.



Ακόμα, στην γ.σ. επιβεβαιώθηκε η εκπεφρασμένη πρόθεση της Eurobank να διανείμει δωρεάν 2 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές, ενώ έγκριση έλαβε και η ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών γιατο επόμενο 12μηνο σε ποσοστό έως 5% και σε τιμή από 6 έως 38 ευρώ.

Εξάλλου, καμπανάκι... μεγατόνων για τις επισφάλειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χτύπησε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ν. Νανόπουλος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας και - επικαλούμενος στοιχεία από την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ - (παρόντος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα), ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στο 6%, κατά μέσο όρο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι περίπου στο μισό της Ελλάδος.

”Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, επειδή οι υψηλές επισφάλειες επιβαρύνουν το κόστος του χρήματος που αργότερα μετακυλίεται στον κόσμο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νανόπουλος, δίνοντας έτσι και ένα μήνυμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και στο μέτωπο των επιτοκίων.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσθεσε, στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των τραπεζικών εργασιών. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 41%, έναντι 52% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην επεκτατική πορεία της Eurobank στη Νέα Ευρώπη, όπου όπως είπε έχουν ήδη επενδυθεί από την Eurobank 1 δισ. ευρώ σε έξι χώρες, στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων εντός των ελληνικών ορίων, όπου η τράπεζά του κινείται με ρυθμό 48% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, και την τελευταία πενταετία με ρυθμό αύξησης των κερδών της κατά 37%.

Τέλος χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται ενίσχυση της διαφάνειας, μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Κλείνοντας την γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλός της κάλεσε τους μετόχους να μην δαιμονοποιούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα σύνθετα προϊόντα, εξαιτίας μιας αμφίβολης συναλλαγής, υπονοώντας την τελευταία ιστορία με τα ομόλογα.

”Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα και σε βάρος των πελατών”, κατέληξε.

Γ.Μ.

* Η ανακοίνωση της EFG για την γενική συνέλευση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v