Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μύλοι Λούλη: Κλείνει το deal με LLI

Θέμα ωρών είναι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Μύλοι Λούλη και του αυστριακού ομίλου Leipnik – Lundenburger Invest Beteiligungs AG. Οι τελικές υπογραφές μπήκαν προ ημερών στην Αυστρία όπου είχε μεταβεί η διοίκηση της Μύλοι Λούλη.

Μύλοι Λούλη: Κλείνει το deal με LLI
Θέμα ωρών είναι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Μύλοι Λούλη και του αυστριακού ομίλου Leipnik – Lundenburger Invest Beteiligungs AG. Οι τελικές υπογραφές μπήκαν προ ημερών στην Αυστρία όπου είχε μεταβεί η διοίκηση της Μύλοι Λούλη.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, φέρεται ότι είχε ζητήσει και την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Υιοί Χ. Κατσέλη η οποία είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η LLI αποκτά μεγάλο τμήμα των εταιριών του ομίλου Λούλη σε Ρουμανία και Βουλγαρία, πληροφορίες θέλουν να γίνεται κάτοχος ποσοστού άνω του 50% των δύο θυγατρικών του ομίλου προσφέροντας το ποσό των 45 - 60 εκατ. ευρώ, ενώ η Λούλης διατηρεί το μάνατζμεντ των δύο εταιριών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αυστριακός όμιλος φέρεται να έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού μεν σημαντικού δε ποσοστού και στη μητρική εταιρία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να εκπληρώνεται σε αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή, καθώς προς διάθεση δεν υπάρχει συγκεντρωμένο ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Με τη συμφωνία αυτή η Μύλοι Λούλη αποκτά έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον τομέα της αλευροβιομηχανίας στην Ευρώπη, με αλέσεις πάνω από 2,6 εκατ. τόνους ετησίως. Ο αυστριακός όμιλος συμμετοχών LLI είναι όμιλος με κύρια δραστηριότητα στον χώρο της αλευροβιομηχανίας κι έχει αποκτήσει σημαντική θέση σε Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

Σημειώνεται ότι η Μύλοι Λούλη, η οποία διανύει τον 3ο αιώνα ζωής γράφοντας μέχρι σήμερα μία ιστορία έξι γενεών στα άλευρα που ξεκίνησε από την Ήπειρο το 1782, διαθέτει στην αγορά των Βαλκανίων, σε απόσταση 1.750 χλμ. (Πειραιάς - Βόλος - Καβάλα - Σόφια - Βουκουρέστι - Targu Mures) ανά 320 - 340 χλμ. έναν μύλο, ελέγχοντας έτσι το 20% μίας αγοράς 50 εκατ. κατοίκων (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία).

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1999 η Κυλινδρόμυλος Λούλη Α.Ε. εξαγοράζει μέσω του Χ.Α. το 52% των μετοχών της Μύλοι Αγίου Γεωργίου, κίνηση μέσω της οποίας καθίσταται αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο. Έναν χρόνο μετά μέσω της θυγατρικής της LIFE (Bulgaria) Ltd αγοράζει τους Μύλους Σόφιας στη Βουλγαρία και αναλαμβάνει τη διοίκησή τους, ενώ αποκτά και το 5% της κυπριακής εταιρίας Αλευρόμυλοι Μιτσίδη.

Το 2001 η επωνυμία αλλάζει σε Μύλοι Λούλη Α.Ε., ξεκινά η παραγωγή αλεύρου στις νέες επιλιμένιες εγκαταστάσεις της Μύλοι Λούλη στη Σούρπη Μαγνησίας, ξεκινά η παραγωγή αλεύρου και ζυμαρικών στις νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Cernica του Βουκουρεστίου, ενώ ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Το 2003 ξεκινά η ανέγερση νέου Μύλου στα Τίρανα Αλβανίας, ενώ η θυγατρική της LIFE Bulgaria Ltd αυξάνει το ποσοστό της στη SOFIA MEL S.A. σε 73% και το ενισχύει στο 92,6% το 2004.

Την ίδια χρονιά απορροφά κατά 100% τη θυγατρική της Μύλοι Αγίου Γεωργίου, ενώ ξεκινά η παραγωγή αλεύρου στο νέο εργοστάσιο της εταιρίας στα Τίρανα Αλβανίας.

Πριν από δύο χρόνια η SC MOPAN S.A. απορροφά την SC MOARA LOULIS ROMANIAN FLOUR MILLS LOULIS S.A. και μετονομάζεται σε LOULIS S.A., πωλείται το οικόπεδο και τα κτίρια του βιομηχανοστασίου της TITAN S.A. στο Βουκουρέστι Ρουμανίας, ενώ το 2006 η LOULIS S.A. απορροφά την TITAN S.A.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v