Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τι ειπώθηκε στο conference call

Από το φθινόπωρο του 2010 πιθανόν και να μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η νέα επιχειρηματική οντότητα που προκύπτει από την κοινοπραξία με τον όμιλο Endesa, τόνισε η διοίκηση της Μυτιληναίος.

Μυτιληναίος: Τι ειπώθηκε στο conference call
Από το φθινόπωρο του 2010 πιθανόν και να μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η νέα επιχειρηματική οντότητα που προκύπτει από την κοινοπραξία με τον όμιλο Endesa, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος.

Στο conference call για την ανάλυση των όλων των πτυχών του στρατηγικού deal με τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Endesa, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι με βάση την συμφωνία, η αξία της κοινοπραξίας προσδιορίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό, η νέα εταιρία θα μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρίας χαρακτήρισε την κοινοπραξία με τον ισπανικό όμιλο Endesa ως την πιο σημαντική στην επιχειρηματική ιστορία της, καθώς συνδέεται με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αποδοτικούς ομίλους της Ευρώπης, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού της Μυτιληναίος στον ενεργειακό κλάδο.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι με βάση τη συμφωνία, η κοινοπραξία επεκτείνεται πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων, περιλαμβάνοντας τις αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της πΓΔΜ, της Κύπρου και της Αλβανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εξήγησε ότι η συμβολή, ύψους 600 εκατ. ευρώ, της Μυτιληναίος αποτελείται από 100 εκατ. ευρώ σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομές, 150 εκατ. ευρώ σε goodwill και το υπόλοιπο σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δραστηριότητες cogeneration.

Τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα είναι η χρηματική συμβολή στην κοινοπραξία από την Endesa, η οποία αναμένεται να καταβληθεί σταδιακά, αλλά θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2008.

Η καθημερινή διαχείριση της κοινοπραξίας θα τελείται από εννεαμελή εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από 4 μέλη της Μυτιληναίος και 4 μέλη της Endesa, η οποία όμως διορίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η νέα επιχείρηση είναι πιθανό να εισέλθει και στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, προσθέτοντας όμως ότι είναι μια από τις δυσκολότερες αγορές γα διείσδυση νέου ”παίκτη” ενώ χαρακτηρίζεται και από χαμηλή τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο ζήτημα του αν η συμφωνία της Μυτιληναίος με την Endesa θα επηρεάσει το πρόσφατο deal της Alstom με τη Μέτκα, θυγατρική του ελληνικού ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση, προσθέτοντας ότι εάν η Alstom δεν μπορεί να προμηθεύσει τη Μέτκα με επαρκή εξοπλισμό, η Μέτκα είναι ελεύθερη, βάσει της συμφωνίας, να αναζητήσει άλλους προμηθευτές.

Παράλληλα, η διοίκηση της Μυτιληναίος τόνισε ότι σε περίπτωση που η Endesa διασπαστεί, η ελληνική εταιρία έχει δικαίωμα να ”τραβηχτεί” από τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν έχει κάποια προτίμηση αναφορικά με τους τελικούς ιδιοκτήτες της ισπανικής εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v