Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ξεκινούν οι επαφές με το προσωπικό για τη νέα σύμβαση

Με προτάσεις η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγήσει σε υπολογίσιμη αύξηση του μισθολογικού κόστους προσέρχονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη σημερινή, πρώτη συνάντηση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ).

ΟΤΕ: Ξεκινούν οι επαφές με το προσωπικό για τη νέα σύμβαση

Μετά από τρία χρόνια εργασιακής ειρήνης, που εξασφάλισε η υπογραφή της σύμβασης το φθινόπωρο του 2011, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ξεκινούν τη συζήτηση προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Το σωματείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην πρώτη συνάντηση, που εκτός απροόπτου θα γίνει σήμερα, θα καταθέσει τις προτάσεις των εργαζομένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:

-Διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

-Επαναφορά των μισθών στο σημείο όπου βρίσκονταν το 2011, πριν υπογραφεί η ΕΣΣΕ με την οποία οι μισθοί των εργαζομένων του ΟΤΕ υπέστησαν μεσοσταθμικές περικοπές 11% στην τριετία. Η επαναφορά από την 1η Ιανουαρίου 2015 των μισθών στα επίπεδα του 2011 αποτελεί πρόβλεψη της τρέχουσας σύμβασης. 

-Απόδοση των κλιμακίων που είχαν παγώσει με τις προβλέψεις τις προηγούμενης σύμβασης.

-Ένταξη στον ΟΤΕ των περίπου 2.000 εργαζομένων που σήμερα ανήκουν στην OTEplus.

-Διατήρηση της 35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Κοστολόγηση των προτάσεων

Το κόστος ικανοποίησης των προτάσεων αυτών κρίνεται μάλλον υψηλό. Μεταξύ άλλων, η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 υπολογίζεται ότι έχει κόστος περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κατά 15 περίπου εκατομμύρια τον χρόνο υπολογίζεται πως θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος προσωπικού η τυχόν ένταξη στον ΟΤΕ του εργαζομένων της ΟΤΕplus. Επίσης η απόδοση των κλιμακίων θα μπορούσε να επιβαρύνει το κόστος προσωπικού κατά 2% περίπου.

Από την κοστολόγηση των αιτημάτων προκύπτει ότι τυχόν αποδοχή στο σύνολό τους θα προκαλούσε σημαντική αύξηση του κόστους προσωπικού του ΟΤΕ, για τη μείωση του οποίου έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια. Το 2013 το κόστος προσωπικού της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθε σε 444,5 εκατ. ευρώ.

Το κόστος προσωπικού ως ποσοστό του συνολικού κόστους της εταιρείας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Συγκεκριμένα, το κόστος προσωπικού στον ΟΤΕ βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από 29% του συνολικού κόστους. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, παρά τη μείωσή του, το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά, που βρίσκεται κοντά στο 22%.

«Κόκκινη γραμμή» η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που θα καταθέσουν οι εργαζόμενοι και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει ήδη η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Το σημείο το οποίο αναμένεται ότι θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για την πλευρά των εργαζομένων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό η προηγούμενη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να αποτελέσει μια καλή βάση για την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Εξασφάλιση της απασχόλησης για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει ότι ως το τέλος του 2014 δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, ούτε θα επιβληθεί στο προσωπικό καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

-Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, ως αντιστάθμισμα της μείωσης των μισθολογικών βαθμίδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v