Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα για τους ΟΤΑ από τη Eurobank

Στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα ”Χρηματοοικονομικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση” που διοργανώνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007 η Eurobank Τραπεζική Επιχειρήσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Eurobank θα παρουσιασθούν τα τραπεζικά προϊόντα και τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προσφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ημερίδα για τους ΟΤΑ από τη Eurobank
Στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα ”Χρηματοοικονομικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση” που διοργανώνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007 η Eurobank Τραπεζική Επιχειρήσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Eurobank θα παρουσιασθούν τα τραπεζικά προϊόντα και τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προσφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αξιοποίηση από τις τοπικές αρχές των χρηματοοικονομικών εργαλείων και τεχνικών που προβλέπονται στους νέους Κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή και έχουν ως σκοπό να χρησιμοποιήσουν την δημόσια χρηματοδότηση ως μέσο κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια των τοπικών αρχών (Δήμοι, Νομαρχίες κ.λ.π.) να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών τους αναγκών, υποστηρίζοντάς τους αποτελεσματικά ώστε να επωφεληθούν από αυτές τις δυνατότητες.

Η Eurobank, έχοντας πλήρως κατανοήσει την ανάγκες αυτές, αλλά και τον ρόλο που το τραπεζικό σύστημα καλείται να αναλάβει για την ικανοποίησή τους, δημιούργησε εξειδικευμένη Διεύθυνση Σχέσεων με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσφέρει στους Ο.Τ.Α. της χώρας ένα ολοκληρωμένο φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. (Δάνεια, Leasing, υποστήριξη αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, υποστήριξη ΣΔΙΤ, ταμειακή διαχείριση, μισθοδοσία, αυτοματοποιημένα συστήματα εισπράξεων/πληρωμών κ.α.)

Στο πλαίσιο αυτό επίσης, είναι η πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής ελληνική τράπεζα που έκανε πράξη τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών υποδομών της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η αξιοποίηση από τους ΟΤΑ των ευκαιριών που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μία από τις μεγαλύτερες δυνατότητες είναι μεταξύ άλλων η χρήση δανειακών κεφαλαίων της ΕΤΕπ που προσφέρονται με συμφέροντες όρους.

Τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών ΟΤΑ σε δανειακά κεφάλαια της ΕΤΕπ προσφέρει η Eurobank, η οποία έχει συνάψει με την ΕΤΕπ δάνειο συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα.

Σε υλοποίηση της σύμβασης αυτής προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν έργα οδοποιίας και γενικότερα υποδομής μεταφορών, έργα κοινωνικής, αθλητικής και τουριστικής υποδομής, ύδρευσης & αποχέτευσης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, διοικητικών δημοτικών και νομαρχιακών κτιρίων, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, αστικής ανάπτυξης κ.λ.π.

Στην ημερίδα οι δήμαρχοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την κοινοτ6ική επίτροπο κ. Danuta Hubner, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Gerlando Genouardi τους αρμόδιους Ελληνες υπουργούς κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Φώλια.

Από πλευράς Eurobank χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ενώ ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καραμούζης.

Ο κ. Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχέσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Eurobank θα εξειδικεύσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει η Τράπεζα για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σκοπός της Ημερίδας είναι αφενός η ουσιαστική ενημέρωση των Δημάρχων και των φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τα τραπεζικά και εν γένει τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που είναι σήμερα διαθέσιμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναζήτησης νέων εργαλείων και τεχνικών, νέων δυνατοτήτων κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων για την προώθηση της ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Μια κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των κρατών μελών, των τοπικών αρχών και του τραπεζικού συστήματος, με ενίσχυση, από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, της δημιουργίας ταμείων αστικής ανάπτυξης, ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης κλπ.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε μια εποχή που οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και, ταυτόχρονα, ξεκινά η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και φιλοδοξεί να δώσει το έναυσμα για το περαιτέρω άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης σε νέες και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης της τοπικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v