Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αυξήσεις τιμολογίων από 1/4 (update)

Αύξηση του βιομηχανικού ρεύματος κατά 4% ανακοίνωσε ο κ. Δ. Σιούφας, ενώ δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια πριν από τον Αύγουστο του 2007. Επιπλέον ανακοινώνει την επέκταση του δικαιώματος της ΔΕΗ για ανανέωση παλαιών μονάδων από 1.600 MW σε 2.500 MW.

ΔΕΗ: Αυξήσεις τιμολογίων από 1/4  (update)
της Χρύσας Λιάγγου

Σημαντικά μέτρα που έχουν άμεσες συνέπειες στην εξυγίανση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το euro2day.gr.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των ενισχυτικών μέτρων έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2006, τα οποία αναμένεται να σημειώσουν υποχώρηση της τάξεως του 48%.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αύξηση του βιoμηχανικού ρεύματος από την 1η Απριλίου σε ποσοστό 4%, αύξηση του νυχτερινού ρεύματος σε ποσοστό 5% και ενίσχυση τελών για νέες συνδέσεις σε ποσοστό 15%. Για τα οικιακά τιμολόγια δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις πριν από τον Αύγουστο του 2007.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η απαλλαγή της επιβάρυνσης των καταναλωτών στην προκαταβολή για επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Το μεγαλύτερο όμως ”δώρο” για τη ΔΕΗ είναι η επέκταση του δικαιώματος για ανανέωση παλαιών μονάδων από 1.600 MW σε 2.500 MW.

Η ισχύς αντιστοιχεί στις παλαιές μονάδες της ΔΕΗ και ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα για ολική αντικατάσταση του παλαιού ”στόλου” με νέο.

Επιπλέον ανακοινώθηκαν μέτρα για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ωριαίας βάσης του συστήματος, που θα λειτουργήσουν επίσης καταλυτικά υπέρ της ΔΕΗ.

----Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας:

Πρώτον: Έκανε αποδεκτό, ύστερα από συνεννόηση με τη ΡΑΕ, το αίτημα που υπέβαλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος για τη χορήγηση στην εταιρεία άδειας κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως 800MW για την περίοδο έως το 2017, με αντικατάσταση ίσης ισχύος παλαιών υφισταμένων μονάδων της. Το αίτημα έγινε αποδεκτό, καθώς σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα 15 μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2.500MW παλαιότητας 30 έως και 48 έτη, με αποτέλεσμα τον χαμηλό βαθμό απόδοσης και της αξιοπιστίας τους. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Δεύτερον: Με επιστολή του, προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Παναγιώτη Αθανασόπουλο ζήτησε την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής της προκαταβολής που επιβάλει η ΔΕΗ σε οικιακούς πελάτες της για την επανασύνδεση τους με το δίκτυο της σε περίπτωση μη εμπρόθεσμων καταβολών.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην αναπροσαρμόζεται η προκαταβολή στις περιπτώσεις διακοπής και επανασύνδεσης, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή του πελάτη.

Με την πρωτοβουλία αυτή, θα αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ ετησίως, οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα το λογαριασμό τους.

Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από το Διοικητή της ΔΕΗ τον εν γένει εξορθολογισμό των ποινών που επιβάλλει η επιχείρηση σε περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών όλων των πελατών της.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ύστερα από σχετικά αιτήματα της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, και σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, υπέγραψε τις παρακάτω τέσσερις υπουργικές αποφάσεις:

Πρώτον: Αναπροσαρμόζονται κατά 4%, από 1ης Απριλίου 2007, τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ (ημερήσια και νυχτερινά) και τα νυχτερινά τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 5%.

Η αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων προέκυψε ως ανάγκη με βάση το αυξημένο κόστος για αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι το κόστος αγοράς υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε περισσότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση του νυχτερινού τιμολογίου κρίθηκε ως απαραίτητη, καθώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα τη μεταβολή της βάσης του κόστους της απαιτούμενης αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από την ανάγκη λειτουργίας των μονάδων υψηλότερου κόστους, πέραν των λιγνιτικών μονάδων.

Δεύτερον: Αυξάνεται από 1ης Απριλίου 2007 το κόστος των νέων συνδέσεων ηλεκτρικής εγκατάστασης πελατών κατά 15%. Επισημαίνεται ότι η τελευταία αναπροσαρμογή του κόστους νέων συνδέσεων είχε παραμένει στα ίδια επίπεδα, από τις αρχές του 2001, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως τις αρχές του 2007, η σωρευτική μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ανήλθε περίπου σε 18%.

Τρίτον: Μεταβάλλεται από 1ης Ιουλίου 2007 ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης για τους πελάτες της ΔΕΗ μέσης και υψηλής τάσης για την κατανάλωση αέργου ισχύος.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα σε όλους τους πελάτες των κατηγοριών αυτών που δεν θα βελτιώσουν το συνημίτονο φ (συνφ) των εγκαταστάσεων τους σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό αφορά περίπου 45.000 πελάτες της ΔΕΗ και έχει ως σκοπό τον περιορισμό της αέργου ισχύος και την ενίσχυση της ευστάθειας του συστήματος.

Τέταρτον: Τροποποιείται από 1ης Ιουλίου 2007 η σχετική διάταξη του Κώδικα Διαχείρισης και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υποχρεούνται στη διαδικασία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να υποβάλλουν προσφορές σε ωριαία βάση και όχι σε ημερήσια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή προέκυψε μετά την βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής του ΔΕΣΜΗΕ.

Με την τροποποίηση αυτή, αφενός μεν θα εξορθολογικοποιηθεί η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος, κατά την νυχτερινή περίοδο, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά σε όφελος των καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουλίου του 2007 και οι οικιακοί καταναλωτές καθίστανται ”επιλέγοντες πελάτες” με τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε την παρακάτω δήλωση:

”Οι σημερινές αποφάσεις είναι σημαντικές τόσο για την ενίσχυση του Συστήματος Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας όσο και για το μέλλον της ΔΕΗ. Στα προηγούμενα δύο χρόνια το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιούργησε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο απελευθερώνοντας την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Στο νέο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ, όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στηρίζοντας με την παραγωγική της βάση και την τεχνογνωσία του στελεχιακού της δυναμικού το Σύστημα Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παρέχουμε στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να κατασκευάσει σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800MW με την προϋπόθεση της πλήρους αντικατάστασης και αποξήλωσης μονάδων ίσης ισχύος έως το 2017, στηρίζοντας τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της. Με την σταδιακή αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔΕΗ από σύγχρονες, υψηλής απόδοσης μονάδων θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για το Σύστημα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την επιχείρηση αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες.

Παράλληλα, διασφαλίζεται η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο και ο μακροχρόνιας ενεργειακός προγραμματισμός της επιχείρησης”, κατέληξε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v