Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕΜ: Η «κόντρα» των μετόχων και το... παρασκήνιο

Οι διαφωνίες της οικογένειας Καλλέργη για τους όρους ανταλλαγής στην επικείμενη συγχώνευση ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ. Η θέση της Βιοχάλκο. Γιατί αναμένεται ότι θα υπάρξει προσωρινή... «κατάπαυση του πυρός».

ΕΤΕΜ: Η «κόντρα» των μετόχων και το... παρασκήνιο

H οικογένεια Καλλέργη που συγκάλεσε τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ για να αντιδράσει στους (μη ισχύοντες, όπως αποδείχτηκε τελικά,) όρους ανταλλαγής στη δρομολογούμενη συγχώνευση με την ΕΛΒΑΛ, δεν αποτελεί περίπτωση απλού μετόχου μειοψηφίας.

Πέραν του ότι ελέγχει ποσοστό άνω του 5%, έχει μακρά ιστορία δουλειάς στην ΕΤΕΜ και μάλιστα ο κ. Μάρκος Καλλέργης ήταν μέχρι πρότινος (έχει υπογράψει και τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού τριμήνου), πρόεδρος της εισηγμένης.

Αξιοσημείωτο είναι πως η οικογένεια Καλλέργη όχι μόνο διαφώνησε ανοιχτά με τους όρους ανταλλαγής, αλλά επιπλέον ο κ. Μάρκος Καλλέργης -ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΤΕΜ- απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και υποστήριξε πως ενώ στα πρακτικά του ΔΣ της ΕΤΕΜ εμφανίζεται να έχει συνυπογράψει την απόφαση της συγχώνευσης, αυτός απουσίαζε από το επίμαχο διοικητικό συμβούλιο(!) Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στη γενική συνέλευση ο δικηγόρος της οικογένειας.

Από την πλευρά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ωστόσο, το θέμα δεν σχολιάστηκε επισήμως, ενώ από κύκλους προσκείμενους στον όμιλο παρουσιάστηκε ως ανύπαρκτο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους όρους της συγχώνευσης μεταξύ ΕΤΕΜ και EΛΒΑΛ, η οικογένεια Καλλέργη επικαλείται έκθεση που υπεβλήθη στις βελγικές αρχές και οδηγεί τη σχέση ανταλλαγής μεταξύ μετοχών ΕΤΕΜ και EΛΒΑΛ στο 3,2 προς 1 και όχι στο 6 προς 1 που είχε προταθεί προ ολίγων μηνών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θεωρούν πως ακόμη και αυτή η σχέση ανταλλαγής του 6 προς 1 είναι υπέρ του δέοντος ευνοϊκή υπέρ των μετόχων της ΕΤΕΜ, καθώς η τελευταία είναι ζημιογόνος εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ αντίθετα η μητρική ΕΛΒΑΛ σημειώνει υψηλή κερδοφορία και διαθέτει άριστες προοπτικές (ιδίως μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου).

Και από την πλευρά της, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ελέγχει την πλειοψηφία της ΕΛΒΑΛ, θυγατρική της οποίας είναι η ΕΤΕΜ) δηλώνει πως οι όροι ανταλλαγής ελάχιστη οικονομική επίδραση έχουν στους μετόχους της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οπότε ούτε ασχολήθηκε ενεργά μέχρι τώρα, αλλά ούτε και θα ασχοληθεί στο μέλλον, αφήνοντας ελεύθερους τους εκτιμητές να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσουν νέοι όροι ανταλλαγής, οπότε μέχρι τότε τουλάχιστον, αναμένεται... περίοδος εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v