Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Properties: Συνολικό μέρισμα 0,64 ευρώ

Tη διανομή συνολικού μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε μεταξύ άλλων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eurobank Properties που συνήλθε σήμερα 23 Μαρτίου 2007. Δεδομένης της διανομής προμερίσματος χρήσης 2006, ύψους 0,29 ευρώ ανά μετοχή, το υπόλοιπο προς διανομή στους μετόχους μέρισμα ανέρχεται σε 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Eurobank Properties: Συνολικό μέρισμα 0,64 ευρώ
Tη διανομή συνολικού μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2006 αποφάσισε μεταξύ άλλων, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eurobank Properties που συνήλθε σήμερα 23 Μαρτίου 2007.

Δεδομένης της διανομής προμερίσματος χρήσης 2006, ύψους 0,29 ευρώ ανά μετοχή, το υπόλοιπο προς διανομή στους μετόχους μέρισμα ανέρχεται σε 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι μέτοχοι της Eurobank Properties μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 26 Μαρτίου 2007.

Κατά συνέπεια, από την Τρίτη 27 Μαρτίου 2007, η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσεως 2006.

Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2007 με κατάθεση στους λογαριασμούς των μετόχων εκείνων οι οποίοι έχουν ορίσει την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

”Το 2006 απετέλεσε χρονιά-ορόσημο για την εταιρία με κύριο γεγονός την εξαιρετικά επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 60,7 εκατ. μετοχές υπερκαλύπτοντας τις συνολικά προσφερθείσες μετοχές κατά 8,3 φορές περίπου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανταπόκριση των διεθνών θεσμικών επενδυτών κι έτσι εκ του συνόλου των 7.290.066 προσφερόμενων μετοχών της εταιρίας, το 50% διατέθηκε στην εγχώρια δημόσια προσφορά και το υπόλοιπο 50% στη διεθνή προσφορά. Τα καθαρά έσοδα για την εταιρία ανήλθαν σε 78,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά έχουν ήδη επενδυθεί με ελκυστικούς όρους.

Είναι χαρακτηριστική η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών, η οποία το 2006 ανήλθε σε 22%, αποδεικνύοντας ότι η μετοχή της εταιρίας συγκαταλέγεται πλέον στις ελκυστικές επενδυτικές επιλογές για τα διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν στον χώρο του real estate”, ανέφερε o πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Χαράλαμπος Κύρκος κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημαντική επιτυχία της ένταξης της εταιρίας στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE EPRA/NAREIT Global Real Estate Index. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθείται ως benchmark από το σύνολο της παγκόσμιας θεσμικής επενδυτικής κοινότητας και περιλαμβάνει περισσότερες από 300 εταιρίες.

Η Eurobank Properties είναι η πρώτη ελληνική εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα αυξάνει όχι μόνο το κύρος και την προβολή της αλλά δημιουργεί προοπτικές για περισσότερες αντίστοιχες επιτυχίες στο προσεχές μέλλον.

Επίσης, η εταιρία συγκαταλέγεται πλέον στον δείκτη FTSE/X.A. Mid Cap 40 του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση ορισμένων δυσλειτουργιών του νομικού πλαισίου, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Νικόλαος Γαλέτας τόνισε ότι ”η εταιρία συνεργάζεται αποδοτικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για την επίλυση των δυσλειτουργιών, η οποία θα διευκολύνει τη λειτουργία των ελληνικών ΑΕΕΑΠ, θα αυξήσει τις δυνατότητες και το εύρος δράσης τους, και συνεπώς και την ανταγωνιστικότητά τους προς όφελος των μετόχων τους”.

Στη συνέχεια ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής της εταιρίας Eurobank Properties επισήμανε ότι ”το 2006 και μέχρι στιγμής και το 2007, η αγορά του real estate διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία υψηλότατη ρευστότητα, η οποία αναζητά επενδυτικό προϊόν.

Ακριβώς εξαιτίας αυτής της μεγάλης ρευστότητας καταγράφεται μία συνεχής αύξηση των επενδύσεων και σε νέες αγορές, τάση από την οποία μπορεί να ωφεληθεί και η χώρα μας. Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μία από τις πλέον ελκυστικές στην ευρωζώνη καθώς, εκτός από τις ανταγωνιστικές αποδόσεις, ειδικά στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, καταγράφει μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών δημιουργεί θετικές προοπτικές για την απορρόφηση των εμπορικών χώρων που αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται.

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας της αγοράς και της βελτίωσης του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρυτινός αναφέρθηκε στις αποδόσεις στην Ελλάδα και επισήμανε ότι ”μολονότι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς εμπορικών ακινήτων το 2006 ήταν η συνέχιση της μείωσης των αποδόσεων σε όλους τους επί μέρους κλάδους (γραφεία, καταστήματα, logistics), πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση αυτή οι αποδόσεις (yields) στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ιδιαίτερα στους κλάδους των γραφείων και των logistics”.

Ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρίας κ. Γεώργιος Χρυσικός αναφερόμενος στις επενδύσεις της είπε ότι ”ανήλθαν για το 2006 σε 40 εκατ. ευρώ κυρίως σε κτίρια γραφείων κι έγιναν με ελκυστικούς όρους που ξεπερνούν την τρέχουσα μέση απόδοση της αγοράς. Η εταιρία πιστεύει ότι η στρατηγική της να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων της Ελλάδας και της ”Νέας Ευρώπης” και η σημαντική γνώση των περιφερειακών αγορών ακινήτων της δίνουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναγνώριση των τάσεων στον χώρο ενδιαφέροντός της και στην πρόσβαση και επιδίωξη επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα υψηλής εμπορικότητας και προβολής με ευνοϊκούς όρους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη ”Νέα Ευρώπη””.

Η κ. Τερέζα Μεσσάρη, υπεύθυνη σχέσεων με τους μετόχους, αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank Properties το 2006, λέγοντας ότι: ”Τη χρονιά που πέρασε, συνεπεία των επενδυτικών επιλογών της, η εταιρία παρουσίασε υψηλή κερδοφορία, αυξημένη κατά 72,5% στα κέρδη προ φόρων για τη χρήση του 2006 σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2005 (32,4 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2006 έναντι 18,8 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2005).

Εάν στα κέρδη προ φόρων συνυπολογιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις- ελαφρύνσεις της περιόδου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 31,3 εκατ. ευρώ για το 2006 σε σχέση με 27,1 εκατ. ευρώ για το 2005. Επιπρόσθετα, το κέρδος από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθε σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 εκατ. τη χρήση 2005 (+111%).

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος αυξημένου κατά 77,8%, έναντι του 2005 που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,12%, με βάση τη μέση τιμή της μετοχής το 2006 και 4,10% με βάση την τιμή εισαγωγής της μετοχής. Δεδομένου ότι το 2006 το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας εμπλουτίστηκε με νέες επενδύσεις που άρχισαν να αποδίδουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να είναι βελτιωμένα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v