Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τα βασικά σημεία του business plan (upd)

Τα κυριότερα σημεία του τριετούς επιχειρησιακού του σχεδίου για την περίοδο 2007-2009 παρουσίασε σήμερα ο ΟΤΕ στο Λονδίνο. Κατά την παρουσίαση έγινε ανασκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2006 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

ΟΤΕ: Τα βασικά σημεία του business plan (upd)
Τα κυριότερα σημεία του τριετούς επιχειρησιακού του σχεδίου για την περίοδο 2007-2009 παρουσίασε σήμερα ο ΟΤΕ στο Λονδίνο. Κατά την παρουσίαση έγινε ανασκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2006 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Σύμφωνα με το business plan, τα έσοδα της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας (ΟΤΕ Α.Ε.), κατά τη περίοδο που καλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο, αναμένεται να μειώνονται κατά 4% έως 5% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το σύνολο των λειτουργικών εξόδων αναμένεται να μειωθεί κατά 6% έως 7% ανά έτος. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ, αναμένεται να αυξάνονται μεταξύ 0,5% έως 1,5% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο που καλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός στην παρουσίαση του business plan, η αγορά της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας είναι ώριμη αλλά δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένη όσον αφορά τη διείσδυση των Η/Υ και του internet. Στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης του ΟΤΕ ως η πρώτη επιλογή των πελατών για ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ο ΟΤΕ επισημαίνει τον υψηλό ρυθμό αύξησης νέων συνδέσεων ADSL στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των συνδρομητών είναι στενά συνδεδεμένος με τις τιμές και μεταξύ 2005 και 2008 αναμένεται μέση ετήσια μείωση τιμών κατά 15%.

Όσον αφορά στην Cosmote, το Επιχειρησιακό Σχέδιο επιβεβαίωσε τις προοπτικές ανάπτυξης: Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να αυξάνονται περισσότερο από 15% ανά έτος, ως αποτέλεσμα αντίστοιχης αύξησης των εσόδων κατά 18% ανά έτος, γεγονός που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντανακλά την ενσωμάτωση της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Ο στόχος για την Cosmote είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στις 5 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται. Για την AMS στην Αλβανία, στόχος είναι η επιδίωξη ανάπτυξης μέσω διείσδυσης και χρήσης και η επίτευξη ικανοποιητικών περιθωρίων.

Για τη Globul στη Βουλγαρία, στόχος είναι η ενίσχυση της συνδρομητικής βάσης και κερδοφορίας, αλλά και η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών.

Τέλος, δραστηριοποιούμενη σε μία δύσκολη αγορά, τα έσοδα της Romtelecom αναμένεται να μειώνονται κατά 1%-2% ανά έτος μέχρι το 2009, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδα να αυξάνονται κατά 1,5%-2,5%. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το περιθώριο EBITDA αναμένεται να συμπιεστεί.

Στόχος για τη RomTelecom είναι η ενδυνάμωση της θέσης της ως πάροχος βασικών υπηρεσιών φωνής με χαμηλό κόστος, η συνέχιση των προσπαθειών για απαλοιφή όλων των μη αναγκαίων δαπανών και οι επενδύσεις για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και διαχείρισης του δικτύου.

Με αφορμή την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου στην επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, δήλωσε: ”Καθώς τα δεδομένα των αγορών που δραστηριοποιούμαστε μεταβάλλονται συνεχώς, η αναθεώρηση του επιχειρησιακού μας σχεδίου σε ετήσια βάση είναι επιβεβλημένη. Όπως διαφαίνεται, σε κάποιες δραστηριότητες οι προσπάθειές μας έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ενώ σε άλλες απαιτείται περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός ετοιμότητάς μας θα ”δοκιμαστεί” τη χρονιά που διανύουμε, καθώς μας επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες”.

Τι αναφέρει η διοίκηση στο conference call

Αύξηση των εσόδων του με ρυθμό 6-7% ετησίως έως το 2009 περιμένει η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2006.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επεσήμανε ότι για την ίδια περίοδο, τα EBITDA προβλέπεται να ενισχύονται με ρυθμό 8-9% ετησίως και ο στόχος από την εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας είναι να οδηγήσει τα ΕΒΙΤDA κοντά στα επίπεδα των καλύτερων ανταγωνιστικών εταιριών στην Ευρώπη.

Ο ΟΤΕ τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης από τη χαμηλή διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα, από τη στιγμή που μόλις το 11% των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένο έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου της τάξεως του 43%.

Για την Cosmote, η διοίκηση του ΟΤΕ τόνισε ότι περιμένει πως το 2008, τα EBITDA της θυγατρικής στη Ρουμανία, RomTelecom θα είναι θετικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης τόνισε ότι ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ελλάδα και Ρουμανία και με τη μείωση του προσωπικού, μια σειρά ακινήτων απελευθερώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή ταμειακών ροών.

Όταν ο κ. Βουρλούμης ερωτήθηκε για την μερισματική πολιτική του ΟΤΕ, τόνισε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να καταβάλλει μέρισμα αλλά δεν θα είναι ”υπερβολικό” και θα ευθυγραμμιστεί με το μέσο όρο του κλάδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός εξετάζει την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια σχετική απόφαση. Όπως εξήγησε, λόγω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ από την κυβέρνηση, τα σχέδια του ομίλου έχουν αναβληθεί έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

O κ. Βουρλούμης τόνισε ότι η διοίκηση δεν εξετάζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αν και η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού πλησιάζει τα 47 έτη. Ωστόσο, τόνισε ότι ο όμιλος εξετάζει έναν πιο ”στοχευμένο” σχεδιασμό εξόδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τόνισε ότι ”όποιος ενδιαφέρεται να γίνει στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ πρέπει να κάνει περισσότερα από το να δηλώσει απλώς την επιθυμία του. Πρέπει να έχεί ισχυρά στοιχεία και επιχειρήματα για το πώς θα προσθέσει αξία στον όμιλο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v