Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ώρα μηδέν» για την Πανελλήνια Τράπεζα

Ανησυχία επικρατεί για την εξεύρεση κεφαλαίων 170 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η Πανελλήνια Τράπεζα. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και οι εναλλακτικές λύσεις. Ερχονται συγχωνεύσεις για όσες τοπικές συνεταιριστικές δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.

«Ώρα μηδέν» για την Πανελλήνια Τράπεζα

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Πανελλήνιας Τράπεζας, η οποία έχει διορία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου να βρει τρόπους ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί με 170 εκατ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι έως σήμερα επαφές και προσπάθειες της Πανελλήνιας με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια φαίνεται να συναντούν εμπόδια και το ζήτημα προκαλεί προβληματισμό και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να βρει τα κεφάλαια εξετάζονται σοβαρά μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να μην διαταραχθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Με δεδομένο ότι η Πανελλήνια Τράπεζα δεν μπορεί να απευθυνθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω της ιδιαιτερότητάς της ως Συνεταιριστική, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το δρόμο της απορρόφησή της από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον προηγηθεί η εκκαθάρισή της. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Μπορεί οι εναλλακτικές λύσεις να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και όλα να πάρουν τον δρόμο τους μετά την λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί, η διοίκηση της Πανελλήνιας Τράπεζας, όμως, εντείνει τις προσπάθειές με στόχο την εξεύρεση των κεφαλαίων από επενδυτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη Δευτέρα η διοίκηση της τράπεζας είχε επαφές με τους μετόχους, δηλαδή της κατά τόπους συνεταιριστικές (Σερρών, Έβρου, Θεσσαλίας κ.ά.) προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες είναι μέτοχοι της Πανελλήνιας, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συμβάλλουν κεφαλαιακά, καθώς και οι ίδιες οφείλουν να ανακεφαλαιοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τις κατά τόπους συνεταιριστικές τράπεζες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει στο Euro2day.gr ότι με βάση την ανάγκη «να παραμείνει ζωντανό το τοπικό συνεταιριστικό σύστημα», μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τοπικών συνεταιριστικών «είναι και αυτή των μεταξύ τους συγχωνεύσεων, όπου χρειασθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v