Γκάζι στην υλοποίηση των δράσεων που προβλέπει το εγκριθέν από την DG Comp πλάνο αναδιάρθρωσης πατάει η διοίκηση της Eurobank καθώς μετά την επιτυχή πώληση της ουκρανικής θυγατρικής της και τη διάθεση περαιτέρω ποσοστού της Eurobank Properties κινεί τις διαδικασίες και για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Eurobank έχει αναθέσει ήδη στην Moelis Capital το έργο του συμβούλου για την πώληση χαρτοφυλακίου εταιρικών χορηγήσεων συνολικής ονομαστικής αξίας 470 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων που στις αρχές Ιουλίου ανέφερε ότι η τράπεζα συζητά την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει χορηγήσει η Eurobank σε 150 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και αρκετές εισηγμένες εταιρείες.
Η διαδικασία πώλησης έχει ήδη ξεκινήσει με αρκετά private equity funds να δηλώνουν παρών στην αφετηρία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν στις 12 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά θα ανοίξει το data room και θα δοθεί αρκετός χρόνος ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Με τα σημερινά δεδομένα η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα γίνει εντός Νοεμβρίου, μετά δηλαδή από την ανακοίνωση των ευρημάτων της εν εξελίξει άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από ΕΚΤ και EBA. Έτσι η Eurobank θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για το αν θα ολοκληρώσει ή όχι τη διαδικασία σε συνάρτηση με τα ευρήματα του ελέγχου.
Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι η Eurobank δείχνει περισσότερο αποφασιστική από τις άλλες συστημικές τράπεζες στην ταχεία υλοποίηση των ενεργειών του πλάνου αναδιάρθρωσης εφόσον οι δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν κριθούν ικανοποιητικές.
Σημειώνεται ότι με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η Eurobank δεσμεύεται απέναντι στην Ευρωπαική Επιτροπή να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε μείωση του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από το 115% για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες ως τις 31/12/2017 και να μειώσει τις συνολικές δαπάνες της στην Ελλάδα κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ.
Στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου αναφέρεται ότι ο όμιλος «εξετάζει επιπρόσθετες ενέργειες προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση, οι οποίες σχετίζονται με την αναδιάρθρωση, μετασχηματισμό ή βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα δημιουργήσουν ή θα αποδεσμεύσουν κεφάλαια ή και θα μειώσουν τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού».
Αντίστοιχη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων κίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο η Εθνική χωρίς όμως να τη συνεχίσει καθώς κρίθηκε ότι οι συνθήκες της οικονομίας και η τότε άσκηση προσομοίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος δεν διευκόλυναν την πώληση.
Η τράπεζα επιδίωξε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, ύψους 700 με 750 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελούνταν από 30 δανειακές συμβάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ έκαστη. Στον αντίποδα εντός του 2013 ο όμιλος Εθνικής πώλησε στην Merrill Lynch χαρτοφυλάκιο δανείων σε τουρκικές επιχειρήσεις συνολικού ύψους 213 εκατ. ευρώ.