Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας της Αττικής

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας με την Τράπεζα Αττικής δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Κ. Ν. Γκαργκάνας, με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικής ότι η τράπεζα κινδυνεύει εάν δεν ενταχθεί το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της στο νέο ταμείο ΕΤΑΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΤτΕ: Κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας της Αττικής
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας με την Τράπεζα Αττικής δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Κ. Ν. Γκαργκάνας, με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικής ότι η τράπεζα κινδυνεύει εάν δεν ενταχθεί το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων της στο νέο ταμείο ΕΤΑΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

”Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας με την Τράπεζα Αττικής”, είπε ο Κ. Νικόλαος Γκαργκάνας σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. ”Θέλω να καθησυχάσω τις αγορές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τράπεζα Αττικής. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κάνει η τράπεζα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τρύφων Κολλίντζας, φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ότι εάν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα με το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων, η τράπεζα κινδυνεύει να κλείσει ή να τεθεί υπό επιτήρηση. ”Εάν δεν επιλυθεί έως το τέλος του μήνα το θέμα (υπαγωγή επικουρικού ταμείου σε ΕΤΑΤ) είτε θα κλείσει, είτε θα τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Κολλίντζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο κ. Κολλίντζας δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ότι διαψεύδει τα δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν πως υπάρχει κίνδυνος λειτουργίας της τράπεζας χωρίς, ωστόσο, να διαψεύδει τις δηλώσεις που του αποδίδουν ότι έκανε στη Βουλή.

”Τα δημοσιεύματα για κίνδυνο λειτουργίας της τράπεζας είναι παντελώς ανυπόστατα”, είπε ο κ. Κολλίντζας στο Reuters. ”Είναι αναγκαίο να υπαχθεί το δευτερεύον επικουρικό ταμείο στο ΕΤΑΤ, διότι μακροχρόνια η τράπεζα θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα και βραχυπρόθεσμα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Τράπεζα Αττικής, με ανακοίνωσή της που εξεδώθη σήμερα, χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα για τον κίνδυνο λειτουργίας της τράπεζας ”παντελώς ανυπόστατα”. Σημειώνει ότι ”είναι απαραίτητο να υπαχθεί το δευτερεύον επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας στο ΕΤΑΤ, γιατί αυτό θα βελτιώσει βραχυχρόνια τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και μεσομακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά της προς όφελος των μετόχων, των καταθετών, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της”.

--- Απάντηση της Τρ. Αττικής σε επιστολή της Κεφαλαιαγοράς

Με νεώτερη ανακοίνωσή της η Τράπεζα Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

”Κύριοι,

Αναφερόμενοι στην Α.Π. 1151/15.3.2007 επιστολή σας, σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων και ιδιαίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, η οποία αναφέρεται σε επιστολή προς την Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Η Τράπεζα της Ελλάδος- Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος- στην από 19/10/2006 επιστολή της, αναφέρει ότι ”… προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός στην αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων (της Τράπεζας Αττικής) μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόσκαιρη μέχρι 31/3/2007, διαμόρφωση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κάτω του 9%, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει υψηλότερος του 8%”.

Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 7/3/2007, αποφάσισε την αύξηση των κεφαλαίων της κατά 148.640.238 ευρώ, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη.

Διευκρινίζουμε, ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας, με βάση τις τελευταίες Οικονομικές Καταστάσεις της 31/12/2006, είναι σε κάθε περίπτωση υψηλότερος του 8%, που θέτει ως προϋπόθεση η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σε εξέλιξη αύξηση των κεφαλαίων της Τράπεζας, θα διαμορφώσει το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας σε επίπεδο σημαντικά ανώτερο του 12%, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τράπεζα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Σημειώνουμε ότι, με βάση σχετική ανακοίνωση του Reuters (15/3/2007, ώρα 11:28) ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, σε ομιλία του στη Βουλή, τόνισε ότι ”δεν υφίσταται πρόβλημα φερεγγυότητας με την Τράπεζα Αττικής. Η αύξηση κεφαλαίων της καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες



Στη διάθεσή σας,

Χρήστος Καλαμπόκης

Γενικός Διευθυντής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v