Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλίντζας: Kίνδυνος χρεοκοπίας Τρ. Αττικής (upd)

Η Αττικής κινδυνεύει με χρεοκοπία με την ΤτΕ να απαιτεί από την τράπεζα έως τις 31/03 να τακτοποιήσει την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων, διαφορετικά ή θα πρέπει να κλείσει ή να ενταχθεί σε διαδικασία επιτήρησης, δήλωσε χθες ο κ. Κολλίντζας. Η τράπεζα σε απάντησή της χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα δημοσιεύματα τονίζοντας ότι με την αύξηση κεφαλαίου θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επαρκεια.

Κολλίντζας: Kίνδυνος χρεοκοπίας Τρ. Αττικής (upd)
Με χρεοκοπία κινδυνεύει η Τράπεζα Αττικής καθώς η ΤτΕ, απαιτεί από την τράπεζα έως τις 31 Μαρτίου να τακτοποιήσει την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων της, διαφορετικά ή θα πρέπει να κλείσει ή να ενταχθεί σε διαδικασία επιτήρησης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικής, Τρύφωνας Κολλίντζας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κολλίντζας, όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ζήτησε επίμονα να ψηφιστεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και προβλέπει κατάργηση του ιδιωτικού ασφαλιστικού συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική και υπαγωγή του Λογαριασμού Ασφαλιστικής Κάλυψης (ΛΑΚ) στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων”.

”Αν δεν περάσει το άρθρο 5 η τράπεζα θα είναι σε δεινή θέση. Τα κεφάλαια που θα διαθέτει θα είναι απαγορευτικά για τη λειτουργία της. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναγκαστεί είτε να την κλείσει είτε να την θέσει σε μορφή επιτήρησης”, δήλωσε ο κ. Κολλίντζας, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη σχετικής επιστολής από την ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τράπεζα Αττικής ”αντέχει” να εγγράψει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 61 εκατ. ευρώ, αλλά αν δεν περάσει η διάταξη κατάργησης του ΛΑΚ το έλλειμμα που θα εμφανίσει θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε, δε, ότι με τη μετάθεση του ιδιωτικού ασφαλιστηρίου στο ΕΤΑΤ από τους 971 εργαζόμενους, πρόβλημα θα αντιμετωπίζουν οι 366 που έχουν προσληφθεί μετά το 1993, στους οποίους όπως είπε θα επιστραφούν οι εισφορές και θα διατηρήσουν τη δουλειά τους στην τράπεζα.

Σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Κολλίντζα, θα έχει ”ανταγωνιστικό μειονέκτημα”, καθώς θα πρέπει ετησίως να πληρώνει για τους 971 εργαζόμενους και συνταξιούχους 2,5 εκατ. ευρώ.

---Οι αντιδράσεις

Ως απαράδεκτα και εκβιαστικά διλήμματα χαρακτήρισε τους αφορισμούς του κ. Κολλίντζα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην τράπεζα κ. Αθ. Σταθόπουλος, ο οποίος επέμεινε ότι η ρύθμιση για την υπαγωγή του ΛΑΚ στον ΕΤΑΤ είναι αντισυνταγματική καθώς το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν προβλέπει και δεύτερη επικουρική ασφάλιση.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, από την πλευρά του τόνισε πως οι δηλώσεις του κ. Κολλίντζα είναι θέμα των εποπτικών αρχών.

Η τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Β. Παπανδρέου, ζήτησε ουσιαστικά την αποπομπή του διοικητή της Τράπεζας Αττικής.

--- Η αντίδραση της ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ, με χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι η τοποθέτηση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής είναι ”επικίνδυνα αποκαλυπτική για τον τρόπο Διοίκησης της Τράπεζας Αττικής αλλά και για τους στόχους που υπηρετεί η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης στην ιδιωτική ασφάλιση”

Παράλληλα τονίζει πως η στάση αυτή του Προέδρου της Τράπεζας Αττικής αποτελεί πρωτοφανή ασφαλιστική ακροβασία ως προς τον χαρακτηρισμό του ΛΑΚ ως δευτερεύουσα Επικουρική Κοινωνική Ασφάλιση και μεθοδευμένη κινδυνολογία ως προς την αναφορά του ότι η Τράπεζα θα κλείσει αν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο ΛΑΚ.

---Η απάντηση της τράπεζας

Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται στην χθεσινή κατάθεση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζα Αττικής κ. Τρύφωνα Κολλίντζα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Διοίκηση της Τράπεζας διευκρινίζει :

1. Τα δημοσιεύματα για τον κίνδυνο λειτουργίας της Τράπεζας είναι παντελώς ανυπόστατα. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευση της 7 Μαρτίου 2007, έχει δρομολογηθεί η αύξηση των κεφαλαίων της κατά 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιακής της επάρκειας για την περαιτέρω ανάπτυξή της.



2. Είναι απαραίτητο να υπαχθεί το δευτερεύον επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας στο ΕΤΑΤ, γιατί αυτό θα βελτιώσει βραχυχρόνια τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, και μεσομακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά της, προς όφελος των μετόχων, των καταθετών, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την αίτηση υπαγωγής του δευτερεύοντος επικουρικού ασφαλιστικού ταμείου των υπαλλήλων της Τράπεζας στο ΕΤΑΤ λήφθηκε από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας στις 16-9-2005. Το ΕΤΑΤ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα τον Μάιο του 2006.

Επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. και των ΓΣ των μετόχων για το θέμα, οι οποίες είναι ήδη γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v