Intracom: Η «επόμενη μέρα» μετά την πώληση HOL

Οι δύο φετινές πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών βελτιώνουν δραστικά τη ρευστότητα της Intracom Holdings και αφήνουν σαφή περιθώρια για μεγάλες αλλαγές και επεκτάσεις. Τα νούμερα του ομίλου, όπως προκύπτουν με το… χαρτί και το μολύβι.

Intracom: Η «επόμενη μέρα» μετά την πώληση HOL

Με την πέρασμα της προεδρίας της Intracom στον κ. Κων/νο Κόκκαλη πολλοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για επικείμενες σημαντικές διαφοροποιήσεις στη δομή και τις προοπτικές του εισηγμένου ομίλου.

Κάτι τέτοιο άλλωστε υπονόησε και η ίδια η διοίκηση της Intracom, όταν στις λογιστικές καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2013 (Μάρτιος του 2014) σημείωνε: «Ο όμιλος Intracom Holdings με τη δυναμική της νέας του διοίκησης και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανασυγκρότησή του στοχεύει σε ενίσχυση της διεθνούς του παρουσίας με είσοδο σε νέες αγορές και τομείς, σε σημαντική αναδιάρθρωση των οικονομικών του στοιχείων και σε μεγαλύτερη αξιοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού του».

Σήμερα, πέντε μόλις μήνες από τότε, η διάρθρωση των οικονομικών του ομίλου έχει ήδη διαφοροποιηθεί δραστικά.

Αρχικά πουλήθηκε το 49% της Intracom Telecom έναντι 47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. με τη μορφή μετρητών και τα 12 εκατ. μέσα από εκχώρηση απαιτήσεων. Και τώρα, πωλείται στην Vodafone το ποσοστό συμμετοχής της στην Hellas On Line έναντι 57,2 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι στις 31/12/2013 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Intracom ανερχόταν στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 254,1 εκατ. ευρώ, από τις δύο αυτές κινήσεις η εισηγμένη εισπράττει περίπου 104 εκατ. ευρώ, ενώ «απαλλάσσεται» και από τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό της Hellas On Line ο οποίος στις 31/3/2014 ανερχόταν σε 156 εκατ. ευρώ.

Άρα, σε γενικές γραμμές, μετά από τις δύο αυτές εκποιήσεις, απομένει ένας όμιλος με πολύ ισχυρή ρευστότητα, έχοντας τη δυνατότητα να μοχλεύσει σημαντικά τον ισολογισμό του, προκειμένου να αναπτύξει υπάρχουσες δραστηριότητες, ή/και να επεκταθεί σε νέες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η Intracom μέσω της πώλησης της HOL χάνει τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων και λειτουργικών κερδών του. Έτσι, με βάση τα στοιχεία του 2013:

• Από τις συνολικές πωλήσεις των 513,6 εκατ. ευρώ, τα 224 εκατ. προέρχονταν από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

• Από τα περίπου 75 εκατ. (προ απομειώσεων) EBITDA του ομίλου τα 68,4 εκατ. είχαν προέλθει από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

• Με βάση το EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) του 2013, o τομέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είχε συμβάλλει θετικά με +14 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο για τον όμιλο ήταν έντονα αρνητικό.

Μετά τις πωλήσεις των Intracom Telecom και Hellas On Line, οι βασικότερες δραστηριότητες του εισηγμένου ομίλου είναι:

• Η προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, δημόσιου τομέα και τραπεζών (η γνωστή στο επενδυτικό κοινό ως Intrasoft) με 134,5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2013 και +5,78 εκατ. ευρώ EBITDA.

• Η δραστηριότητα των αμυντικών συστημάτων (49,85 εκατ. πωλήσεις και +804 χιλ. EBITDA το 2013) και,

• η κατασκευαστική δραστηριότητα (Intrakat) με πωλήσεις 105 εκατ. και αρνητικό EBITDA πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v