GFP: Απόλυτη δέσμευση τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ για ιππόδρομο

Επιμένει η επενδυτική εταιρεία με νέα επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ. Δέχεται να παράσχει κάθε εγγύηση. Ανοικτή και σε βελτίωση προσφοράς. Καθησυχάζει την ιπποδρομιακή κοινότητα για το χρονοδιάγραμμα. Σε δύσκολη θέση η νέα διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ με δεδομένο και το ιστορικό της.

GFP: Απόλυτη δέσμευση τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ για ιππόδρομο

«Η προσφορά μας για την εικοσαετή διαχείριση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο εξασφαλίζει το συμφέρον του δημοσίου από οικονομική άποψη και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ιπποδρομιακή κοινότητα αφού μπορεί να αποφέρει άμεσα έσοδα μέσω της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ και το ευρύτατο δίκτυο πρακτορείων του».

Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα της επενδυτικής εταιρείας Global Family Partners (GFP) σε νέα επιστολή που έστειλε στη νέα διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με αφορμή τον διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Στην επιστολή, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της GFP, τονίζεται πως η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας  (κατά πληροφορίες προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ) μπορεί να υπεβλήθη εκτός διαδικασίας, αλλά με βάση εισηγήσεις των νομικών της συμβούλων θεωρεί πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να την εξετάσει αφού «είναι υποχρεωμένο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελος του ελληνικού δημοσίου από οικονομική πλευρά». Κατά την άποψη των νομικών συμβούλων της GFP, το συγκεκριμένο επιχείρημα στηρίζεται και στο γεγονός πως «αν δεν εξεταστεί η πρότασή της τότε απομένει μόνο μία προσφορά (σ.σ. αυτή της Intralot) και συνεπώς δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα».

Η νέα επιστολή της επενδυτικής εταιρείας αποτελεί απάντηση σε έγγραφο που είχε λάβει στις αρχές της εβδομάδας από την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου στο οποίο αναφερόταν πως η προσφορά της δεν μπορεί να συζητηθεί γιατί υπεβλήθη εκτός διαδικασίας. «Η προσφορά μας δεν είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία. Αποτελεί δέσμευση να προχωρήσουμε στην εξαγορά της άδειας (σ.σ. του δικαιώματος διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος) με βάση το τίμημα που προσφέρουμε ή υψηλότερο μετά από διαπραγμάτευση, στην περίπτωση που κληθούμε να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση» αναφέρεται στο κείμενο που έλαβε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον, στην επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνεται πως δεν θα χαθεί χρόνος, όπως φοβάται η ιπποδρομιακή κοινότητα. Η επενδυτική εταιρεία δηλώνει πως δε χρειάζεται να προχωρήσει σε ενδελεχή οικονομικό και νομικό έλεγχο του περιουσιακού στοιχείου (due dilligence) που πωλείται από το Ταμείο επειδή «είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να σας παράσχουμε οποιαδήποτε εγγύηση θεωρείτε απαραίτητη».

Προκειμένου να καθησυχάσει τρεις εκπροσώπους της ιπποδρομιακής κοινότητας, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός με τη μία προσφορά της Intralot, η διοίκηση της GFP υποστηρίζει πως «μοιραζόμαστε τις ανησυχίες όσων συνδέονται επαγγελματικά με τις ελληνικές ιπποδρομίες». Προσθέτει, όμως, πως «πιστεύουμε ότι η προσφορά μας είναι η μοναδική που μπορεί να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση μετά την πώληση της άδειας».

Στην ουσία η διοίκηση του GFP επικαλείται τη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, το δίκτυο και η εμπειρία του οποίου μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα έσοδα του ιπποδρόμου που έχουν εξαϋλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Η υπόθεση του ιπποδρομιακού στοιχήματος αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον νέο πρόεδρο Μανώλη Κονδύλη και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Πασχάλη Μπουχώρη. Ο τελευταίος πέρασε την Τετάρτη δύσκολες ώρες στη Βουλή όταν βουλευτές του υπενθύμισαν πως εργάστηκε (έστω για 23 μήνες...) στον όμιλο Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη που τώρα διεκδικεί το ιπποδρομιακό στοίχημα μέσω της Intralot. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του εργασιακού του παρελθόντος υποστηρίζοντας πως από τα μέσα του 2006 που αποχώρησε δεν είχε επαφή με τον επιχειρηματία.

Η προηγούμενη διοίκηση υποστήριζε πως δεν ήταν δυνατόν να αξιολογήσουν την εκτός διαδικασίας, αλλά συγκεκριμένη, προσφορά («πρόκειται για επιστολή» υποστηρίζουν) που έλαβε από την επενδυτική εταιρεία. Οι ίδιοι τόνιζαν πως για τον ίδιο λόγο (ήταν εκτός διαδικασίας) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτίμηση αναφοράς η προσφορά της GFP, ώστε να αξιολογηθεί η μοναδική εμπρόθεσμη προσφορά που υπεβλήθη από την Intralot.

Ανεξάρτητα από το τυπικό της υπόθεσης, αρκετοί αναρωτιούνται τι θα πράξει το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Θα προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην Intralot ακόμα και στην περίπτωση όπου η οικονομική προσφορά της είναι κατώτερη των 40 εκατ. ευρώ που λέγεται πως προσφέρει το GFP;

Πρόσφατες είναι οι υποθέσεις των διαγωνισμών για την άδεια 12ετούς εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων και πώλησης του ΟΠΑΠ όπου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε ανένδοτο απέναντι στον μοναδικό διεκδικητή. Στην περίπτωση των Κρατικών Λαχείων, με βάση και την εισήγηση του «ανεξάρτητου εκτιμητή», το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα από την προσφορά της κοινοπραξίας υπό τον ΟΠΑΠ (προσέγγιζε τα 150 εκατ. ευρώ). Η απαίτηση παραλίγο να οδηγήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού και στη διάλυση της κοινοπραξίας.

Η τελευταία τελικά ενέδωσε υποβάλλοντας βελτιωμένη προσφορά. Για να γίνει κάτι τέτοιο οδηγήθηκε σε αποχώρηση η GTECH, η διοίκηση της οποίας είχε διαφωνήσει από την αρχή με την αποτίμηση του «ανεξάρτητου συμβούλου» του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση του 34% του ΟΠΑΠ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου (πάλι με βάση την εισήγηση του ανεξάρτητου αποτιμητή) απαίτησε από την Emma Delta 30 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα 622 εκατ. που προσέφερε αρχικά. Δηλαδή η διαδικασία θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα και να χαθούν 622 εκατ. ευρώ αν οι επενδυτές επέμεναν στην αρχική προσφορά. Τελικά ανέβασαν το τίμημα ώστε να καλύπτεται η απαίτηση του «ανεξάρτητου εκτιμητή».

Συνεπώς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα, εντός της διαδικασίας, να ζητήσει από την Intralot να ανεβάσει το τίμημα (βέβαια έχει σημασία αν υπολογιστεί ως βάση αναφοράς η «ανεξάρτητη αποτίμηση» ή η προσφορά της GFP). Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό αν διαπιστώσει πως έχει τη δυνατότητα να εισπράξει μεγαλύτερα έσοδα μέσα από μια νέα διαδικασία.

«Θα δεχθεί άραγε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει χαμηλότερο τίμημα από έναν διαγωνισμό όταν υπάρχουν επενδυτές που προσφέρουν περισσότερα;», αναρωτιούνται άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση. Με βάση την ίδια επιχειρηματολογία, όταν έχουν καθυστερήσει πιο κρίσιμοι και μεγαλύτεροι διαγωνισμοί, το ελληνικό δημόσιο δεν πρέπει να βιάζεται να εισπράξει την πενιχρή προσφορά της Intralot. Συνεπώς μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερο τίμημα ή να ακυρώσει τον διαγωνισμό, υποβοηθούμενο από την (εκτός διαδικασίας) προσφορά της GFP.

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών συζητούν, επίσης, και το γεγονός πως λόγω αστοχιών και παραλείψεων διοικήσεων του ΟΔΙΕ και των πολιτικών τους προϊσταμένων η Intralot διεκδικεί σήμερα περί τα 25 εκατ. ευρώ από τον καταχρεωμένο οργανισμό του ιπποδρόμου. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να πληρώσει για το ιπποδρομιακό στοίχημα με τα χρήματα που διεκδικεί από τον ΟΔΙΕ. Μάλιστα έχει προσημειώσει και το ακίνητο του Ιπποδρόμου για οφειλές περί τα 8 εκατ. ευρώ κι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο η Intralot καθώς ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επισπεύδων τα έσοδα από πλειστηριασμό μοιράζονται με βάση κατάλογο πιστωτών στον οποίο έχουν προτεραιότητα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός προβλέπει δύο διαφορετικά τιμήματα: Το πρώτο αφορά την 20ετή διαχείριση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και θα εισπράττεται από το ελληνικό δημόσιο. Το δεύτερο αφορά τη μίσθωση του ακινήτου στο Μαρκόπουλο και θα εισπράττεται από τον ΟΔΙΕ (ή από τον εκκαθαριστή ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των πιστώτων όταν ο τελευταίος τεθεί σε εκκαθάριση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v