Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Stop στις πρωτοβουλίες συνένωσης (upd 6)

Η MPB δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς την Κύπρου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Α. Βγενόπουλος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η MPB θα προχωρήσει σε εξαγορά μιας μικρής τράπεζας σε ”ενδιαφέρουσα περιοχή” και προέβλεψε ότι η μετοχή της MPB θα αποτελέσει ”σκληρό νόμισμα” για τις διεργασίες ενοποίησης στον κλάδο όταν επαναπροκύψουν.

Marfin: Stop στις πρωτοβουλίες συνένωσης (upd 6)
Η MPB δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Α. Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος, μιλώντας προς τους αναλυτές, πρόσθεσε ότι η MPB σταματά προς το παρόν τις πρωτοβουλίες για συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο για το ορατό μέλλον (το οποίο προσδιόρισε σε περίπου ένα χρόνο), διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των αιτιών διακοπής αυτών των κινήσεων είναι πως η αγορά δεν έχει την απαιτούμενη ορατότητα (visibility) για τη δυναμική του ομίλου της Μarfin και δεν τις αποτιμά πλήρως.

Προέβλεψε δε ότι η μετοχή της εταιρίας θα αποτελέσει στο μέλλον ένα πιο ”σκληρό νόμισμα” για τέτοιου είδους διεργασίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόκτηση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρου εξασφαλίζει για την Marfin τη ζωτική αγορά της Κύπρου λειτουργώντας απαγορευτικά για δυνητικούς ανταγωνιστές, ενώ υπογράμμισε ότι η MPB δεν θα αυξήσει το ποσοστό στην τράπεζα υψηλότερα του 10%.

Για το ίδιο θέμα διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται έγκριση των αρχών για τον έλεγχο ποσοστού κάτω του 10%, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για την αγορά του ποσοστού της Πειραιώς είχε ενημερώσει τον επικεφαλής της Κ. Τ. Κύπρου, Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος δεν εξέφρασε αντιρρήσεις.

Δεν επιθυμούμε θέση στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου” είπε ο κ. Βγενόπουλος, τόνισε ότι το management της τράπεζας κάνει καλή δουλειά, ενώ επεσήμανε πως ”δεν υπάρχουν μυστικά σημεία στη συμφωνία με την Πειραιώς”.

Αναφορικά με την ονομασία του κοινού σχήματος στην Ελλάδα ο κ. Bγενόπουλoς διευκρίνισε πως θα φέρει την ονομασία ”Marfin - Εγνατία Τράπεζα”.

---Εξαγορά μικρής τράπεζας

Παράλληλα αποκάλυψε ότι η MPB θα προχωρήσει σε εξαγορά μιας μικρής τράπεζας σε μια ”ενδιαφέρουσα περιοχή” και ότι θα γίνει placement του υπάρχοντος treasury stock σε στρατηγικούς επενδυτές, ενώ τόνισε ότι σε επόμενη Γ.Σ. των μετόχων της MPB θα προτείνει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων τίτλων που όμως θα ενεργοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες τις αγορές.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Marfin έχει όλα τα φόντα ώστε να κινηθεί καλύτερα από τις ανταγωνίστριες τράπεζες λόγω της οργανικής ανάπτυξης, της ωρίμανσης του δικτύου αλλά και του μικρού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

---Τι θα γίνει με τη MIG

Συνεχίζοντας ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ότι μεταξύ των στόχων του ομίλου συμπεριλαμβάνονται η οργανική και η γεωγραφική επέκταση, ενώ εκτίμησε ότι η MIG θα προσδώσει στρατηγική ευελιξία και μια νέα διάσταση στον όμιλο ασχέτως με το χρονικό διάστημα που θα ξεκινήσει η νέα φάση ενοποίησης του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα για τη MIG επισήμανε ότι περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων της θα επενδυθεί σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τόνισε ότι στο business plan της MPB δεν περιλαμβάνονται ενδεχόμενα κέρδη από την εταιρία, ”άρα ό,τι προκύψει θα είναι επιπρόσθετο”.

Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Marfin από την S&P, τονίζοντας ότι η τράπεζα βρίσκεται στην ίδια πιστοληπτική βαθμίδα με την Εθνική, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα για το θέμα της αύξησης της MFG ο κ. Βγενόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι υπάρχει ένα θέμα ερμηνείας του Κανονισμού του ΧΑ επί του οποίου εκτιμά ότι η γνωμοδότηση των αρχών θα είναι θετική ώστε να προχωρήσει η αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, διευκρίνισε, υπάρχει η επιλογή να προχωρήσει η αύξηση των 5 δισ. σε κυπριακή θυγατρική του ομίλου με μια καθυστέρηση μόλις 20 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v