Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica: ”Επεισοδιακό” ΟΚ σε αύξηση κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής. Αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 148.640.238 ευρώ, με αναλογία 3 νέες για κάθε 5 παλαιές, στην τιμή των 3 ευρώ ανά μετοχή.

Attica: ”Επεισοδιακό” ΟΚ σε αύξηση κεφαλαίου
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής. Αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 148.640.238 ευρώ, με αναλογία 3 νέες για κάθε 5 παλαιές, στην τιμή των 3 ευρώ ανά μετοχή.

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Επεισόδια απειλήθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης, από συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι διαδήλωναν κατά του καθεστώτος της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές με άντρες της ιδιωτικής ασφάλειας της Τράπεζας Αττικής.

Aναλυτικότερα, η γ.σ. με απαρτία 81,8177 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 17.341.361,10 ευρώ με την έκδοση 49.546.746 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,35 ευρώ εκάστη και τιμή έκδοσης 3,00 ευρώ εκάστη, έτσι ώστε το συνολικό ποσό της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας να ανέλθει σε 148.640.238 ευρώ.

Το επιπλέον ποσό ύψους ευρώ 131.298.876,90 που θα προκύψει θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού ”Διαφορά από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο”. Η τιμή έκδοσης κάθε νέας μετοχής δεν δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.

Η αποφασισθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Τράπεζας την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, όπως αυτή θα ορισθεί με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αποφασίστηκαν τα εξής:

* Κάθε παλαιός μέτοχος θα δικαιούται να λάβει 3 νέες μετοχές για κάθε 5 παλαιές με καταβολή του αναλογούντος ποσού.

* Οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησής τους εντός δέκα πέντε ημερών κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων και των σχετικών ανακοινώσεων στον τύπο.

Δεν θα υπάρξει μερική κατάργηση ή περιορισμός του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων υπέρ τρίτων ή και υπέρ των εργαζομένων της Τράπεζας, ούτε εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στο προσωπικό της Τράπεζας, με τη μορφή παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά μετοχών (stock option plan).

Επίσης, γ.σ. αποφάσισε την εξουσιοδότηση του ΔΣ της Τράπεζας να αποφασίσει για τον τρόπο διανομής με ιδιωτική τοποθέτηση στους εργαζομένους στην Τράπεζα και στις εταιρίες του Ομίλου της 500.000 νεοεκδοθεισομένων μετοχών που θα προκύψουν από τη μερική, αναλογική παραίτηση των βασικών μετόχων της Τράπεζας, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΤ και ΤΠΔ, από το δικαίωμα προτίμησής τους στην προαποφασισθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως οι μέτοχοι αυτοί δήλωσαν με σχετικές επιστολές τους και επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποί τους στην Γενική Συνέλευση.

Σε περίπτωση που μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και της κατά τα άνω ιδιωτικής τοποθέτησης παραμείνουν αδιάθετες μετοχές, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να διαθέσει τις μετοχές αυτές στους ασκήσαντες δικαίωμα προεγγραφής.

Εάν ο αριθμός των αδιάθετων μετοχών δεν επαρκεί για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης από τους επενδυτές αυτούς, τότε θα ικανοποιηθούν αναλογικά με βάση τον αριθμό των αδιάθετων μετοχών που θα έχουν ζητήσει και μέχρι την πλήρη εξάντληση της ζήτησης.

Νέες μετοχές οι οποίες τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, της ιδιωτικής τοποθέτησης και των δικαιωμάτων προεγγραφής, θα δύναται να διατεθούν ελευθέρως από το Δ.Σ. σε τρίτους μετόχους ή μη ή στους εγγυητές κάλυψης ή σε πρόσωπα που οι τελευταίοι θα υποδείξουν, στην τιμή διάθεσης.



Σε περίπτωση που υπολείπονται αδιάθετες μετοχές μετά τις διεργασίες της προηγούμενης παραγράφου, οι Τράπεζες EFG Eurobank Ergasias και Αlpha Bank έχουν προτείνει να εγγυηθούν την κάλυψη τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, με εξαίρεση τυχόν αδιάθετες μετοχές της ιδιωτικής τοποθέτησης, στην τιμή έκδοσης, έτσι ώστε να διατηρηθεί ή ανέλθει η διασπορά (free float) των μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α. έως το ποσοστό του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, υπογραφησομένης σχετικής συμβάσεως.

Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μερίσματος από κέρδη χρήσης 2006, εφόσον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για τη χρήση αυτή, σε περίπτωση που οι νέες μετοχές έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς ΣΑΤ των δικαιούχων κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος απόληψης μερίσματος.



Σε οποιαδήποτε περίπτωση τυχόν αδυναμίας διάθεσης τυχόν αδιάθετων μετοχών από το Δ.Σ. της Τράπεζας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα περιοριστεί ισόποσα.



Ρόλο Συμβούλου έκδοσης για τη σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την εν γένει διαδικασία θα αναλάβουν οι EFG Telesis Finance και Αlpha Bank.

Γ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v