Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόκριση Sencap για ιδιωτικοποίηση του Negotino

Η Sencap (το κοινοπρακτικό σχήμα της ΔΕΗ με την Contour Global) προκρίθηκε, με ακόμη 14 ξένες εταιρίες, στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ”TEC Negotino” και τη δημιουργία νέας μονάδας ισχύος τουλάχιστον 300 MW, στην ίδια περιοχή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Πρόκριση Sencap για ιδιωτικοποίηση του Negotino
Η Sencap (το κοινοπρακτικό σχήμα της ΔΕΗ με την Contour Global) προκρίθηκε, με ακόμη 14 ξένες εταιρίες, στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ”TEC Negotino” και τη δημιουργία νέας μονάδας ισχύος τουλάχιστον 300 MW, στην ίδια περιοχή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ένας από τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης, κ. Ζόραν Στάβρεφσκι, στο διαγωνισμό εμφανίσθηκαν συνολικά 18 εταιρίες, εκ των οποίων οι τρεις απερρίφθησαν διότι δεν πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού.

Ο κ. Στάβρεφσκι εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του TEC Negotino.

Στις 15 εταιρίες που προκρίθηκαν, εκτός της Sencap είναι και ορισμένοι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης, όπως η ρωσική RAO, η γερμανική RVE , οι ιταλικές Enel και Edison, η αυστριακή EVN, καθώς και εταιρίες από την Ιαπωνία, τον Καναδά και άλλες χώρες.

Οι εταιρίες που προεπιλέγησαν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση του TEC Negotino και να υποβάλουν τις προσφορές τους, τις οποίες η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές Ιουνίου.

Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ανερχόταν στα 38 εκατ.ευρώ και σε αυτόν δικαίωμα συμμετοχής είχαν μεμονωμένες εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 400 εκατ.ευρώ.

Η υφιστάμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Νεγκότινο (TEC Negotino, στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ), που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, έχει ισχύ 219 ΜW και ως καύσιμο χρησιμοποιεί το μαζούτ, το οποίο θεωρείται ακριβό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κατασκευή και νέας μονάδας ισχύος τουλάχιστον 300 MW, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην ΠΓΔΜ.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα είναι το ”RΕΚ Bitola”, κοντά στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), ο οποίος ως καύσιμο χρησιμοποιεί τον λιγνίτη, με εξόρυξη από τα τοπικά λιγνιτορυχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον της επιχείρησης, σε συνεργασία με την Contour Global, για την ιδιωτικοποίηση του TEC Negotino, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξής της στη ΝΑ Ευρώπη.

Το κοινοπρακτικό σχήμα της Sencap με την ιταλική ENEL, προκρίθηκε, στις αρχές του Ιανουαρίου, μαζί με άλλες τρεις κοινοπραξίες, στον διαγωνισμό για τα λιγνιτικά κοιτάσματα του Κοσόβου.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του σταθμού του Νεγκότινο, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ακύρωσε πριν από τέσσερις περίπου μήνες, τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση του Βλάντο Μπούτσκοφσκι και στον οποίο την καλύτερη προσφορά είχε υποβάλει η αυστριακή EVN.

Η νέα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε θεωρήσει πολύ χαμηλό το τίμημα που υπέβαλε η EVN, ενώ επικαλέστηκε και διαδικαστικές παρατυπίες του διαγωνισμού που τον καθιστούσαν διάτρητο.

Η EVN απέκτησε τον περασμένο Μάρτιο- μέσω διαγωνισμού- το τμήμα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην ΠΓΔΜ έναντι 225 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v