Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΙΡ: ”Στοπ” στις αγορές ιδίων μετοχών από Ε.Κ.

Την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς χθες, Πέμπτη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια προσφορά της με ανταλλαγή μετοχών προς την MPB. Το θέμα αποκάλυψε πρωινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του euro2day.gr.

ΠΕΙΡ: ”Στοπ” στις αγορές ιδίων μετοχών από Ε.Κ.
Την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr από την αγορά, οι μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς, επιδρώντας έτσι στη διαμόρφωση της τιμής και του όγκου συναλλαγών, ιδιαίτερα δε στη δημοπρασία διαμόρφωσης της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Πειραιώς.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να σταματήσουν οι αγορές ιδίων μετοχών από την Πειραιώς. Και τούτο διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά της Πειραιώς έναντι της MPB που προβλέπει ανταλλαγή μετοχών.

Πραγματι, ήδη από σήμερα δεν καταγράφηκε καμία συναλλαγή στη μετοχή της Πειραιώς, που να αφορά σε επαναγορά ιδίων.

Το θέμα αποκάλυψε το πρωί το euro2day.gr επισημαίνοντας ότι με αυτές τις αγορές ιδίων μετοχών χρησιμοποιούνται χρήματα της τράπεζας και των καταθετών της και επηρεάζεται η τιμή της μετοχής της Πειραιώς, που με τη σειρά της επηρεάζει στην πράξη το ύψος του τιμήματος το οποίο καλούνται να λάβουν ανταλλάσσοντας μετοχές τους με μετοχές της Tράπεζας Πειραιώς οι κάτοχοι τίτλων της MPB.

Ειδικότερα το πρωινό αποκλειστικό ρεπορτάζ ανέφερε ακόμη ότι: ”Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το euro2day, η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε χθες συνολικά περίπου 430.000 ίδιες μετοχές της, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 32% του συνολικού χθεσινού όγκου συναλλαγών στη μετοχή.

Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι, στη διάρκεια της δημοπρασίας με την οποία διαμορφώνεται η τιμή κλεισίματος της μετοχής, η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε περίπου 150.000 μετοχές επί συνολικού όγκου μόλις 152.000 μετοχών, πραγματοποιώντας έτσι πάνω από το 98% του συνολικού όγκου που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες του euro2day, είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι αγορές ιδίων μετοχών της Πειραιώς, ως προς τον επηρεασμό της τιμής, το γεγονός ότι από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης μέχρι περίπου τις 16:00 πραγματοποιήθηκαν αγορές λιγότερων από 120.000 τεμαχίων.

Στο διάστημα από τις 16:15 έως το τέλος της κανονικής συνεδρίασης αγοράστηκαν άλλες περίπου 150.000 μετοχές και στις δημοπρασίες κλεισίματος αγοράστηκαν ακόμη 150.000 τεμάχια στην τιμή των 25,60 και 25,70 ευρώ, δηλαδή σε τιμή ανώτερη από την τιμή τελευταίας πράξης των 25,5 ευρώ.

Εξάλλου, στον νόμο περί δημόσιων προσφορών αναφέρεται ότι οι κανόνες που διέπουν τη δημόσια πρόταση έχουν ως σκοπό να διασφαλίσουν μεταξύ άλλων ότι:

”Αποτρέπεται ο τεχνητός επηρεασμός της αγοράς των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρίας, της προτείνουσας εταιρίας ή οποιασδήποτε άλλης εταιρίας, η οποία ενέχεται στη δημόσια πρόταση, κατά τρόπο που να οδηγεί σε τεχνητή διαμόρφωση του όγκου ή της τιμής αυτών των κινητών αξιών και σε στρέβλωση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς”.

Έτσι, το βαρύ ερώτημα που τίθεται προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς είναι αν οι αγορές αυτές μπορεί να γίνονται, και μάλιστα σε αυτά τα μεγέθη και σε αυτές τις τιμές, ενόσω είναι σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά για την MPB.

Σημειώνεται σχετικά ότι στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και σε κοινοτική οδηγία της CESR, αναφέρεται ανάμεσα στα παραδείγματα συμπεριφοράς που μπορούν να συνιστούν χειραγώγηση και ”η αγορά ή πώληση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου κατά την περίοδο διαμόρφωσης της τιμής κλεισίματος της αγοράς με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των επενδυτών που ενεργούν βάσει της τιμής αυτής”.

Επιπρόσθετα, σε ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται με κανονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών ο εκδότης δεν αγοράζει μετοχές σε τιμή ανώτερη από εκείνη στην οποία διενεργήθηκε η τελευταία ανεξάρτητη πράξη ή από εκείνη της υψηλότερης τρέχουσας ανεξάρτητης προσφοράς εάν η τελευταία είναι ανώτερη, στις αγορές στις οποίες διενεργείται η αγορά μετοχών.

Όσον αφορά στον όγκο, λέει ο ίδιος κανονισμός, ο εκδότης δεν αγοράζει ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου των μετοχών που διαπραγματεύεται.

Προφανώς μόνον οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εξετάσουν και αυτά τα επιμέρους στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”, κατέληγε το πρωινό ρεπορτάζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v