Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Σε ”ξένα χέρια” ποσοστό υπεράνω του 50%

Περισσότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ κατέχουν πλέον οι ξένοι επενδυτές, η συμμετοχή των οποίων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όπως προέκυψε από τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Τι ειπώθηκε για μερισματική πολιτική και στοιχεία συναλλαγών.

ΕΧΑΕ: Σε ”ξένα χέρια” ποσοστό υπεράνω του 50%
Περισσότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ κατέχουν πλέον οι ξένοι επενδυτές, η συμμετοχή των οποίων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όπως προέκυψε από τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ξένων στην ΕΧΑΕ τον Φεβρουάριο του 2007 έφτασε το 50,6%, εμφανίζοντας συνεχή άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2003, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 18,3%.

Σήμερα, οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ (τράπεζες) κατέχουν το 19,9%, θεσμικοί επενδυτές το 11%, ιδιώτες επενδυτές το 9,3% ενώ άλλες τράπεζες (πλην δηλαδή των βασικών μετόχων) το 4,8%.

Η συμμετοχή των ξένων στην ΕΧΑΕ εμφανίζεται αντίστοιχη με εκείνη του ενδιαφέροντος που αυτοί επιδεικνύουν για τους τίτλους του FTASE 20, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου κατέχουν το 52,1%.

Οι συναλλαγές κινήθηκαν ανοδικά κατά το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν στα 343 εκατ. ευρώ (μέσος ημερήσιος τζίρος), έναντι 210 εκατ. ευρώ το 2005.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία του 2007, η άνοδος του μέσου ημερήσιου τζίρου έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος διαμορφώνεται περίπου στο 32,3%.

Σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές της ΕΧΑΕ, στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου από το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το 17% των συναλλαγών του ΧΑΚ, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου της Λαϊκής, ενώ μόλις το 0,7% των συναλλαγών ακολούθησε την αντίθετη πορεία.



Εξάλλου, όπως προέκυψε κατά την ίδια παρουσίαση, η εταιρία φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει την πολιτική της επιστροφής της υπερβάλλουσας ρευστότητας προς τους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v