Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλης: Ρυθμιστής του τιμήματος η Λούλης

Υπεραξίες θα εγγράψει οι Υιοί Κατσέλη από τη συμμετοχή της στη Λούλης, η οποία βρίσκεται ”ένα βήμα” πριν από την υπογραφή συμφωνίας με την αυστριακή LLI που σκοπεύει να αγοράσει το 51% της ελληνικής εταιρίας έναντι 61 εκατ. ευρώ.

Κατσέλης: Ρυθμιστής του τιμήματος η Λούλης
Σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην Υιοί Κατσέλη, τουλάχιστον όσον αφορά στην αξία της εισηγμένης και επομένως στη δίκαιη αποτίμησή της, αναδεικνύεται η Κυλινδρόμυλοι Λούλη.



Η Λούλης βρίσκεται στο παρά πέντε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την αυστριακή εταιρία Leipnick Lundenburger Invest η οποία θα προκαλέσει δραστική αλλαγή στα μεγέθη και στις προοπτικές της, προσπορίζοντας την ίδια στιγμή υπεραξίες και για τη συνεταίρο της στη Ρουμανία Υιοί Κατσέλη.

Η συμφωνία με την LLI, η οποία με βάση πληροφορίες βρίσκεται στο στάδιο των τελευταίων λεπτομερειών, προβλέπει ότι οι Αυστριακοί θα αγοράσουν το 51% των θυγατρικών της Λούλη σε Ρουμανία και Βουλγαρία έναντι τιμήματος της τάξης των 61 εκατ. ευρώ. Η Loulis S.A., ρουμανική θυγατρική της Λούλης, σύμφωνα με πληροφορίες αποτιμάται στο σύνολό της στα 90 εκατ. ευρώ.

Το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει η Υιοί Κατσέλη – θέση από την οποία θα εγγράψει υψηλές υπεραξίες, καθώς την είχε αποτιμημένη στα βιβλία της περί τα 3 εκατ. ευρώ και με βάση το deal θα αξίζει περί τα 9 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία LLI–Κυλινδρόμυλοι Λούλη θα προβλέπει επίσης τη διατήρηση του management των δύο θυγατρικών σε Ρουμανία και Βουλγαρία από την ελληνική εταιρία, εξέλιξη που ενδεχομένως να της παρέχει τη δυνατότητα να τις ενοποιεί παρότι μέτοχος μειοψηφίας.

Οι δύο θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αποτιμήθηκαν στις 30/09/06 στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει των όρων της συμφωνίας η αθροιστική αποτίμησή τους μπορεί να φθάσει στα 120 εκατ. ευρώ.

Επομένως η Λούλης πέραν των 61 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία της θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την καθαρή της θέση κατά 20 με 25 εκατ. ευρώ μόνο από την αποτίμηση των συμμετοχών που θα της μείνουν στα επίπεδα τιμής όπου διενεργήθηκαν οι μεταβιβάσεις.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση της καθαρής θέσης της η Κυλινδρόμυλοι Λούλη θα μειώσει σημαντικά και τον δανεισμό της και τα χρηματοοικονομικά κόστη της.

Στις 30/09 τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου Λούλη ανέρχονταν στα 70,7 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα στα 70,8 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία θα μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου και το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού (7,9 εκατ. ευρώ στις 30/09) θα μειωθεί σημαντικά επιτρέποντας την εμφάνιση κερδών, μια και λειτουργικά η εταιρία ανακάμπτει χάρη και στο περιβάλλον ”σκληρών” τιμών στα σιτηρά.



Η Υιοί Κατσέλη θα αποκομίσει οφέλη και από την εντυπωσιακή βελτίωση της καθαρής θέσης και της ρευστότητας της Κυλινδρόμυλοι Λούλη, καθώς κατέχει περί το 4,7% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ακόμη, καθοριστικότερος βέβαια θα είναι ο ρόλος της Λούλης σε περίπτωση που σε συμφωνία ή όχι με την LLI κριθεί ότι για να διαφυλαχθεί η συνεργασία με την Υιοί Κατσέλη στην Ελλάδα (η Κυλινδρόμυλοι Λούλη αποτελούν τον μεγαλύτερο προμηθευτή της σε άλευρα) θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της διοίκησής της πιο ενεργά όσον αφορά στη διαμάχη της με την Αλλατίνη για την απόκτηση του ελέγχου της εισηγμένης.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v