Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Απέρριψε την πρόταση Πειραιώς το Δ.Σ.

”Ούτε εύλογη ούτε δίκαιη” χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της Marfin Popular Bank την προτεινόμενη από την Πειραιώς αντιπαροχή, επικαλούμενo την τεκμηριωμένη έκθεση αποτίμησης της Deutsche Bank, αλλά και την απώλεια αξίας που θα κατέγραφε η επένδυση κάθε μετόχου σε περίπτωση αποδοχής. Αναλυτικά οι λόγοι της απόρριψης και ολόκληρη η έκθεση.

MPB: Απέρριψε την πρόταση Πειραιώς το Δ.Σ.
”Ούτε εύλογη ούτε δίκαιη” χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της Marfin Popular Bank την προτεινόμενη από την Πειραιώς αντιπαροχή. Όπως επισημαίνει η εταιρία στην αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ., αυτό τεκμηριώνεται και από την έκθεση του εμπειρογνώμονα, Deutsche Bank A.G., London Branch.

Για τη διαμόρφωση της αιτιολογημένης γνώμης του, το διοικητικό συμβούλιο έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της εταιρίας, των μετόχων της και του προσωπικού της βάσει των όσων αναφέρονται στο έγγραφο της δημόσιας πρότασης. Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε επίσης υπόψη τη λεπτομερή έκθεση του εμπειρογνώμονα σχετικά με τη δημόσια πρόταση, και ειδικότερα την αξιολόγηση της προτεινόμενης αντιπαροχής, ενώ έλαβε επίσης υπόψη και τους σκοπούς και τις προθέσεις του προτείνοντος όσον αφορά στην εταιρία, όπως αναφέρονται στο έγγραφο της δημόσιας πρότασης.

Ο εμπειρογνώμονας προέβη στη σύνταξη αναλυτικής έκθεσης, στα πλαίσια της οποίας εφάρμοσε τέσσερις διαφορετικές και διεθνώς αποδεκτές μεθόδους αποτίμησης:

i. Τη μέθοδο του λόγου της χρηματιστηριακής αξίας προς το προβλεπόμενο κέρδος ανά μετοχή 2007 (2007Ε Ρ/Ε), καθώς και του λόγου της χρηματιστηριακής αξίας προς την αναπροσαρμοσμένη καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή που εκτιμάται πως θα ισχύει στο τέλος του 2007 (2007Ε P/Adj book value) των ελληνικών τραπεζών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.



ii. Τη μέθοδο της ανάλυσης στοιχείων που αφορούσαν σε συγκρίσιμες συναλλαγές στον ελληνικό τραπεζικό χώρο (comparable transaction analysis), εξαιρουμένων αυτών που αφορούσαν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ελληνικού δημοσίου, στη βάση τόσο των διαθέσιμων δημοσιευμένων πληροφοριών, όσο και των εκτιμήσεων του εμπειρογνώμονα.

iii. Τη μέθοδο της προεξόφλησης των μελλοντικών διανεμόμενων μερισμάτων (DDM – Dividend discount model).

iv. Τη μέθοδο της ανάλυσης παλινδρόμησης (regression analysis), με σκοπό την πρόβλεψη του θεωρητικού λόγου της χρηματιστηριακής αξίας προς την καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή (theoretical P/BV) μέσω του συσχετισμού (correlation) που προκύπτει μεταξύ της προβλεπόμενης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών εισηγμένων τραπεζών για το 2007 (2007E Return on Equity) και της εκτίμησης για τον λόγο της χρηματιστηριακής αξίας προς την αναπροσαρμοσμένη καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή που εκτιμάται πως θα ισχύει στο τέλος του 2007 (2007E P/BV).

Ο εμπειρογνώμονας έλαβε επίσης υπόψη τις χρηματιστηριακές τιμές και τη συναλλακτική δραστηριότητα επί των συνηθισμένων μετοχών της εταιρίας και του προτείνοντος.

Όπως αναφέρει η αιτιολογημένη γνώμη, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έλαβε επίσης υπόψη του και τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο εταιριών οι οποίες, αφού ληφθεί υπόψη και η ικανοποιητική εμπορευσιμότητα της μετοχής της εταιρίας, εισηγούνται πέραν από κάθε αμφιβολία πως η αποδοχή της δημόσιας πρότασης του προτείνοντος θα ήταν επιζήμια για τους μετόχους της εταιρίας.

Αναφέρεται ενδεικτικά πως με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της εταιρίας και του προτείνοντος που ίσχυαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την ημερομηνία ετοιμασίας του εγγράφου, η αποδοχή της δημόσιας πρότασης του προτείνοντος θα ισοδυναμούσε σε απώλεια 42% της τρέχουσας αξίας της επένδυσης του αποδεχόμενου μετόχου της εταιρίας, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση πως η ζημία αυτή δύναται να αποκατασταθεί έστω και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

* Διαβάστε το πλήρες κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης του Δ.Σ. της MPB στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v