Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

COSMOTE:Στα 360,5 εκ. ευρώ τα κέρδη (αύξηση 6,1%)

Στα 360,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Cosmote στη χρήση του 2006, σημειώνοντας αύξηση 6,1% με αύξηση των εσόδων κατά 32,5% στα 2,382 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,73 ευρώ για τη χρήση 2006.

COSMOTE:Στα 360,5 εκ. ευρώ τα κέρδη (αύξηση 6,1%)
Στα 360,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Cosmote στη χρήση του 2006, σημειώνοντας αύξηση 6,1%.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,382 δισ. ευρώ (αύξηση 32,5%) ενώ στο έτος, η Cosmote ενίσχυσε την πελατειακή της βάση κατά 35,4% στα 11,2 εκατ. συνδρομητές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που διοργάνωσε το euro2day.gr, τα καθαρά κέρδη αναμένονταν στα 371 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,1% το 2006, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να προβλέπονται στα 2,378 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,3%.

Παράλληλα, τo Διοικητικό Συμβούλιο της Cosmote θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, τη διανομή μερίσματος 0,73 ευρώ ανά μετοχή για το 2006, ενισχυμένο κατά 12,3% σε σχέση με το 2005. Το προτεινόμενο μέρισμα αντιστοιχεί σε 244,4 εκατ. ευρώ ενώ το ποσοστό διανομής (dividend payout ratio) ανέρχεται σε 69% περίπου με βάση τα ενοποιημένα κέρδη.



Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα της Cosmote για τη χρονιά που πέρασε ενισχύθηκαν κατά 32,5% (48,8% το δ’ τρίμηνο). Μη συνυπολογίζοντας την ενοποίηση της Γερμανός, η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 23% περίπου, με οδηγό τις υψηλότερες ποτέ επιδόσεις σε όλες τις αγορές.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 876,2 εκατ. ευρώ, με όλες τις εταιρίες, εκτός της Cosmote Ρουμανίας, να συνεισφέρουν θετικά στην κερδοφορία EBITDA. Η Cosmote Ελλάδας πέτυχε αύξηση 9,8%, καταγράφοντας ετήσιο περιθώριο κερδοφορίας – ρεκόρ 43,1%, και 42,7% περιθώριο για το δ’ τρίμηνο.

Στη Βουλγαρία, η GLOBUL ενίσχυσε το EBITDA κατά 34,7%, με το περιθώριο για το έτος να διαμορφώνεται στο 36,9%. Στην Αλβανία, η AMC διατήρησε το περιθώριο κερδοφορίας στο 60%, παρά τις σημαντικές μειώσεις τιμών, που οδήγησαν σε αισθητή αύξηση του αριθμού συνδρομητών και της χρήσης, ενώ η COSMOFON στην πΓΔΜ κατέγραψε περιθώριο 17,3%. Η Cosmote Ρουμανίας κατέγραψε απώλειες EBITDA 65,7 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της ΓΕΡΜΑΝΟΣ/COSMOHOLDING CYPRUS για την ενοποιημένη περίοδο ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ με το περιθώριο στο 7,6%, συνεισφέροντας σημαντικά, και άμεσα, στην κερδοφορία του Ομίλου.

Μη συνυπολογίζοντας τη Γερμανός, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 861 εκατ. περίπου, 14% ενισχυμένα σε σχέση με το 2005. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση αυτή της λειτουργικής κερδοφορίας καταγράφηκε στη διάρκεια ενός χρόνου με ζημίες από τις νέες δραστηριότητες του Ομίλου στη Ρουμανία και σημαντική μείωση των τελών τερματισμού στην Ελλάδα. Το περιθώριο EBITDA, εξαιρουμένων των επιδόσεων της Γερμανός, ξεπέρασε το 39%.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 360,5 εκατ., μετά από ορισμένες λογιστικές μη επαναλαμβανόμενες χρεώσεις (non – cash items):

• Τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία από τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 15% σε 10% και τη συνακόλουθη αντιστροφή αναβαλλόμενου φορολογικού οφέλους προηγούμενων ετών βάσει της υψηλότερης φορολογίας. Από το 2007 η φορολογική υποχρέωση θα υπολογίζεται βάσει του νέου ποσοστού 10%.

• Τα περίπου 7,7 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία από την αντικατάσταση σε συντομότερο χρόνο, και κατά συνέπεια τη μείωση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής, κάποιων στοιχείων του ενεργητικού (πλατφόρμες λογισμικού) για την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου της GLOBUL.

• Το 1,5 περίπου εκατ. ευρώ στη Ρουμανία από την αύξηση των αποσβέσεων λόγω της μείωσης της ωφέλιμης διάρκειας ζωής ορισμένων ανενεργών πάγιων στοιχείων από τις λογιστικές καταστάσεις της COSMOROM.

• Τη μη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φορολογικού οφέλους (tax asset) στη Ρουμανία και την πΓΔΜ από τις καθαρές ζημίες των εταιριών, που θα αντιστοιχούσε σε ποσό 14 εκατ. ευρώ περίπου. Εάν οι δυο εταιρίες γίνουν κερδοφόρες εντός πέντε ετών, το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι μελλοντικής φορολογίας.

Επιπρόσθετα η Cosmote διενήργησε επιπλέον αποσβέσεις ύψους 3,8 εκατ. ευρώ κατά ο δ’ τρίμηνο που αφορά σε άυλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε με την ενοποίηση της Γερμανός ενώ η χρηματοοικονομική επιβάρυνση για την εξαγορά της Γερμανός ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Οι βασικοί λόγοι για τη διαμόρφωση του περιθωρίου EBITDA στα επίπεδα ρεκόρ του 43,1% στην Ελλάδα ήταν ο περιορισμός του κόστους και η αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας στην αγοράς, τόνισε η διοίκηση της Cosmote στο conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2006.

Η διοίκηση της εταιρίας υπογράμμισε πως η λογική για την εξαγορά της εταιρίας Γερμανός αποδείχθηκε ισχυρή λόγω της σημαντικής προσθήκης συνδρομητών στο δ’ τρίμηνο, ενώ η συμβολή της εξαγοράς στα μεγέθη της Cosmote θα γίνει ακόμη σημαντικότερη στο μέλλον.

Η εταιρία επεσήμανε ότι ενώ τα EBITDA της θυγατρικής στη Ρουμανία είναι ακόμη αρνητικά, με ζημιές 19,4 εκατ. ευρώ λόγω πολύ δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η θυγατρική της αναμένεται να περιορίσει τις ζημιές εντός του 2007.

Αναφορικά με την πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας της TIM Hellas και της Q Telecom, η διοίκηση της Cosmote τόνισε το περιβάλλον στην εγχώρια αγορά αναμένεται να γίνει πιο ανταγωνιστικό από ποτέ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Cosmote για τα αποτελέσματα 2006 στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v