Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Είμαστε ηγετική δύναμη στη Ν.Α. Ευρώπη (upd)

”Ηγετική δύναμη στον τραπεζικό χώρο της Ν.Α. Ευρώπης” χαρακτήρισε την Εθνική ο επικεφαλής της κ. Τ. Αράπογλου, μιλώντας στην παρουσίαση του business plan στο Λονδίνο που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Οι στόχοι του ομίλου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, τι ειπώθηκε για εξαγορές.

ETE: Είμαστε ηγετική δύναμη στη Ν.Α. Ευρώπη (upd)
Ηγετική δύναμη στον τραπεζικό χώρο της Ν.Α. Ευρώπης” χαρακτήρισε την Εθνική ο επικεφαλής της κ. Τ. Αράπογλου, μιλώντας στην παρουσίαση του business plan στο Λονδίνο που πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Όπως είπε ο ίδιος, το επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2005- 2007 ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ως στρατηγικοί στόχοι για τη συνέχεια προσδιορίστηκαν η αύξηση εσόδων, η λειτουργική και κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα.

Όπως προανήγγειλε, οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω της εφαρμογής επιχειρησιακών σχεδίων, της αναδιάρθρωσης και της ενοποίησης, της στρατηγικής επιλεγμένων εξαγορών και από τη στελέχωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ανακοίνωσε ακόμη πρόγραμμα ”μικρής κλίμακας εξαγορών” σε περιοχές όπου η Εθνική έχει στρατηγικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι η εγχώρια αγορά παραμένει ο βασικός πυλώνας της κερδοφορίας, ενώ για τα μελλοντικά μεγέθη ανέφερε πως ο ετήσιος μέσος όρος αύξησης των εσόδων του ομίλου για το διάστημα 2007- 2009 θα ξεπεράσει το 20%, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το έτος 2009 θα κυμανθεί υψηλότερα του 24%.

Σε ό,τι αφορά της χορηγήσεις στεγαστικής, καταναλωτικής και εταιρικής πίστης, είπε πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για το διάστημα 2007- 2009 προβλέπεται στο 17%, 13% και 11%, αντίστοιχα.



Νωρίτερα ο κ. Αράπογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, έκανε λόγο για μέση ετήσια αύξηση των κερδών μετά από φόρους της τάξης του 22%. Όπως είπε ο κ. Αράπογλου, η μέση ετήσια αύξηση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 20%, στην Τουρκία στο 24% και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο 35%.

Σε ό,τι αφορά το επιτοκιακό περιθώριο, ο κ. Αράπογλου προέβλεψε τη μέση ετήσια αύξησή του από το 3,5% που είναι σήμερα στο 4% έως το 2009.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου στο μέλλον εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως είπε προς το παρόν η Εθνική χρειάζεται την ανάπτυξη.

Μιλώντας για τις μη core δραστηριότητες του ομίλου, ο επικεφαλής της Εθνικής ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών σε Αποθήκες και ΑΓΕΤ, ενώ αποκάλυψε την ύπαρξη αίτησης εκ μέρους της Εθνικής προς τις τουρκικές αρχές για ασφαλιστική εταιρία.

Όπως ανέφερε είπε, με βάση χθεσινά στοιχεία, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στην Εθνική έχει φτάσει το 49,6%, ενώ αυτή του ελληνικού retail το 20%.

----Οι στόχοι για την εγχώρια αγορά

Σύμφωνα με τους στόχους του business plan για την εγχώρια αγορά, που περιέγραψε ο κ. Πεχλιβανίδης τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση χαμηλότερη του 20% την περίοδο 2007-09, ενώ τα έσοδα θα ενισχυθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Η μέση ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης την περίοδο 2007-09 θα διαμορφωθεί στο 20% στη λιανική, στο 10% στην εταιρική πίστη, στο 5% στις καταθέσεις και στο 25% στα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 3%.

Αναφορικά με τον τομέα των ασφαλειών ο κ. Πεχλιβανίδης προέβλεψε ότι τα έσοδα από τα ασφάλιστρα στο bankassurance θα τρέξουν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 45% την περίοδο 2007-09.

Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει υπερτριπλασιασμός του ”θεσμού” των Τραπεζικών Συμβούλων έως το 2009, ενώ προέβλεψε δυνητικά επιπρόσθετα έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης εύπορων πελατών, που θα αναπτύξει η τράπεζα.

---Οι στόχοι για τη ΝΑ Ευρώπη

Αναφορικά με τις εκτός ελληνικών συνόρων δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Πεχλιβανίδης προέβλεψε ότι έως το 2009 το 30% των εσόδων του ομίλου θα προέρχεται από την Τουρκία, το 44% από τη Βουλγαρία και το 20% από την Ρουμανία.

Η Ελλάδα θα συμβάλλει κατά 57% στα συνολικά έσοδα του ομίλου.

Σύμφωνα με τους στόχους του business plan στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και εξαιρουμένης της Τουρκίας η μέση ετήσια αύξηση της ενίσχυσης των χορηγήσεων στη λιανική θα τρέξει με ποσοστό υψηλότερο του 40% και των καταθέσεων με ρυθμό μεγαλύτερο του 35%.

Τα υποκαστήματα του ομίλου προβλέπεται να ανέλθουν στα 750 το 2009 από 530 το 2006, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων θα προσεγγίσει τους 8.500, από 4.500 το 2006.

Συνολικά η μέση ετήσια αύξηση των προ φόρων κερδών θα υπερβεί το 35% την περίοδο 2007-09, ενώ η ενίσχυση των εσόδων θα ξεπεράσει το 30%.

---Τι ειπώθηκε για εξαγορές

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Εθνικής στο μέτωπο των εξαγορών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αράπογλου επανέλαβε το ενδιαφέρον για την ουκρανική αγορά, διευκρίνισε ότι δεν προχώρησαν στην εξαγορά τοπικής τράπεζας διότι δεν τους ικανοποίησαν τα αποτελέσματά της, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να διαθέσουν σημαντικά ποσά.

Αναφορικά με την ρουμανική αγορά ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν είναι ελκυστικές και ότι προέχει η οργανική ανάπτυξη.

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Ανθ. Θωμόπουλος τόνισε ότι δεν θα προχωρήσουν σε καμία εξαγορά αν δεν είναι 100% σίγουροι για τις κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v