Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Επένδυση 850 εκατ. ευρώ στην Ελευσίνα

Την υλοποίηση επένδυσης προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας ενέκρινε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010.

ΕΛΠΕ: Επένδυση 850 εκατ. ευρώ στην Ελευσίνα
της Χρύσας Λιάγγου

Στην υλοποίηση επένδυσης προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας θα προχωρήσει η Ελληνικά Πετρέλαια.

Την απόφαση ενέκρινε πριν από λίγο το Δ.Σ. της εταιρίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010.

Οι επενδύσεις προβλέπουν την κατασκευή μονάδας Hydrocracker (δυναμικότητας 40 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως) και μονάδας Flexicoker (δυναμικότητας 21 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως), καθώς και αναγκαίες τροποποιήσεις και προσθήκες σε μονάδες περιφερειακού εξοπλισμού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Ελευσίνας θα έχει ως αποτέλεσμα:

* Την αύξηση της παραγωγής σε λευκά -φιλικά προς το περιβάλλον- προϊόντα, υψηλής αξίας, με μετατροπή του μαζούτ κυρίως σε ντίζελ κίνησης μηδενικού θείου. Επισημαίνεται η βελτίωση του βαθμού συνθετότητας του διυλιστηρίου από 1,5 σε 7,2 μονάδες του δείκτη Nelson.

* Τη σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του θείου και των εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων. Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας βασίζονται στη χρήση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών διεθνώς, παράλληλα με την εφαρμογή των πλέον Σύγχρονων Συστημάτων Ασφαλείας.

* Τη διασφάλιση ομαλού και ευέλικτου εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο, καθώς ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η δυνατότητα κατεργασίας όλων των τύπων αργών, που είναι διαθέσιμα στη Μεσόγειο.

* Τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων μόνιμων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Το έργο, πέρα από το ότι υλοποιεί τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή προδιαγραφών στο ντίζελ και στο μαζούτ ως έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα, επιπλέον συνεισφέρει στον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας, προσαρμόζοντας παράλληλα την παραγωγή στις εγχώριες και ευρωπαϊκές τάσεις κατανάλωσης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελληνικά Πετρέλαια, ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση για επενδύσεις στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, κάνει ένα ακόμη αναπτυξιακό βήμα με σύνολο επενδύσεων στον τομέα της διύλισης και του περιβάλλοντος, ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με γνώμονα το όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων της αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Νωρίτερα τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν πως τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με το 2005, αλλά υψηλότερα των προβλέψεων, και το συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε 0,43 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v