Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue Star: Αύξηση 24,3% στα κέρδη του 2006 (upd)

Αύξηση της τάξης του 24,36% εμφάνισαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Blue Star την χρήση του 2006, και διαμορφώθηκαν στα 21,763 εκατ. ευρώ, από 17,500 εκατ. ευρώ το 2005, σύμφωνα με τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία. Προτεινόμενο μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Blue Star: Αύξηση 24,3% στα κέρδη του 2006 (upd)
Αύξηση της τάξης του 24,36% εμφάνισαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Blue Star την χρήση του 2006, και διαμορφώθηκαν στα 21,763 εκατ. ευρώ, από 17,500 εκατ. ευρώ το 2005, σύμφωνα με τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 141,160 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 5,8% έναντι 133,379 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2005.

Συνέπεια των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της εταιρίας και του ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση, να διανεμηθεί μέρισμα ποσού 0,09 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 28,5% σε σύγκριση με το μέρισμα που διανεμήθηκε από τα κέρδη της χρήσης 2005 (0,07 ευρώ ανά μετοχή).

Το συνολικό ποσό του προτεινόμενου μερίσματος προς διανομή ανέρχεται σε 9,45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην αύξηση του κύκλου εργασιών συνέβαλε η σημαντική βελτίωση των πληροτήτων των πλοίων στις γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπου εκτελώντας 15,7% λιγότερα δρομολόγια σε σύγκριση με το περυσινό έτος, το μεταφορικό έργο ανά δρομολόγιο αυξήθηκε σημαντικά τόσο στα φορτηγά αυτοκίνητα όσο και στους επιβάτες και τα ΙΧ οχήματα.

Επίσης, στην αύξηση του κύκλου εργασιών συνέβαλε και η μεσοσταθμική αύξηση του εσόδου ανά μεταφερόμενο επιβάτη και όχημα που επετεύχθη μετά την μερική απελευθέρωση του κρατικού ναυλολογίου τον Μάιο του 2006 και την εφαρμογή από τον Όμιλο μιας ελεύθερης εμπορικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου αυξήθηκε σημαντικά παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Τα έξοδα του Ομίλου για καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σύγκριση με τη χρήση 2005 παρόλο που εκτελέστηκαν σημαντικά λιγότερα δρομολόγια και ανήλθαν σε Ευρώ 33,13 εκατ. το 2006 έναντι 27,51 εκατ. ευρώ το 2005. Στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και στην αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους (EBITDA margin) σε 28,9% από 28,1% την προηγούμενη χρήση, συνετέλεσαν:

* Η σημαντική αύξηση των εσόδων,

* Η δρομολόγηση των πλοίων σε γραμμές όπου επιτυγχάνεται πλήρης εκμετάλλευσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους,

* Η μείωση ορισμένων λειτουργικών δαπανών των πλοίων σε σύγκριση με τη χρήση 2005,

* Η διατήρηση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2005.

Στη σημαντική βελτίωση των Κερδών μετά από φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας συντέλεσαν, πέραν των ανωτέρω, η μικρή βελτίωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, παρά την αύξηση των επιτοκίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και το κέρδος ύψους Ευρώ 1,3 εκατ. περίπου από την πώληση των πλοίων Seajet 2, Πάτμος και Ρόδος. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 15,4%, σημαντικά βελτιωμένο από 13,1% στη χρήση 2005, αποδεικνύοντας την εξαιρετική πορεία του Ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Ισολογισμού και των Ταμιακών Ροών πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος διατήρησε υψηλά ταμιακά διαθέσιμα παρά το γεγονός ότι προέβη στην απόκτηση του πλοίου Διαγόρας, μια επένδυση όπου η ιδία συμμετοχή και τα έξοδα επαναδραστηριοποίησης του ήταν ύψους περίπου Ευρώ 9 εκατ., αποπλήρωσε το σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους Ευρώ 2,2 εκατ. καθώς και το επιβληθέν πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους Ευρώ 2,1 εκατ., χρησιμοποιώντας ίδια ταμιακά διαθέσιμα. Τα ανωτέρω γεγονότα, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αποδεικνύουν ότι ο Όμιλος επέτυχε εξαιρετική απόδοση χάρη στη σωστή διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού του.

Η καθαρή θέση του Ομίλου ανήλθε σε 215 εκατ. από 200,6 εκατ. ευρώ το 2005, αυξημένη κατά 7,2%. Το σύνολο των Μακροπρόθεσμων και Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων μειώθηκε στα 207 εκατ. ευρώ από 213,9 εκατ. ευρώ παρά την έκδοση νέου Ομολογιακού Δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση μέρους του κόστους αγοράς του πλοίου Διαγόρας. Ο δείκτης Υποχρεώσεις προς Καθαρή θέση μειώθηκε στις 0,96 φορές από 1,06 φορές στη χρήση 2005, επίπεδα πολύ χαμηλά συγκριτικά με άλλες εταιρίες του κλάδου μας.

--- Εξελίξεις στον κλάδο

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο κατά τη διάρκεια της χρήσης 2006 ήταν:

* Η αύξηση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων κατά τη διάρκεια του έτους που ανήλθε σε 22,4% για το καύσιμο τύπου μαζούτ (380Cst) στο λιμάνι του Πειραιά σε σύγκριση με τις ήδη υψηλές τιμές καυσίμων της χρήσης 2005.

* Η μερική απελευθέρωση, από τον Μάιο του 2006, του κρατικού ναυλολογίου της Ακτοπλοΐας. Η απόφαση αυτή της Πολιτείας αποτελεί ένα βήμα προς την εναρμόνιση του Ελληνικού θεσμικού πλαισίου περί ενδομεταφορών με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 3577/92, αν και απομένουν πολλά θέματα ακόμα να διευθετηθούν ώστε να επέλθει πλήρης ελευθερία στην εκμετάλλευση των πλοίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

* Η κατάργηση από τον Ιούλιο του 2006, του ορίου ηλικίας για την δραστηριοποίηση των πλοίων στις γραμμές της Ακτοπλοΐας εφόσον πληρούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την εναρμόνιση του Ελληνικού θεσμικού πλαισίου περί ενδομεταφορών με τα ισχύοντα στην παγκόσμια ναυτιλία.

--- Μεταφορικό έργο

Το συνολικό μεταφορικό έργο του Ομίλου το 2006 ανήλθε σε 3.351.170 επιβάτες, 425.652 ΙΧ οχήματα και 143.042 φορτηγά αυτοκίνητα. Σε σύγκριση με την περυσινή χρήση το μεταφορικό έργο μειώθηκε κατά 3,6% στους επιβάτες ενώ αυξήθηκε κατά 0,6% στα ΙΧ οχήματα και κατά 16,2% στα φορτηγά αυτοκίνητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω επετεύχθησαν παρά το γεγονός ότι τα πλοία του Ομίλου εκτέλεσαν 12,8% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με τη χρήση του 2005.

--- Πρόσφατες εξελίξεις στον Όμιλο

Τον Δεκέμβριο του 2006, η Blue Star Ferries ψηφίστηκε ως ”Η Καλύτερη Εταιρία της Χρονιάς για την Επιβατηγό Ναυτιλία” στα Ναυτιλιακά βραβεία της Lloyd’s List. Η υψηλή αυτή διάκριση ήλθε σαν αποτέλεσμα της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας που χαρακτηρίζουν το έργο του Ομίλου Blue Star στην πολύχρονη πορεία του στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2006, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταδρομολογήσει το πλοίο Blue Star 1 στη γραμμή Σκωτίας-Βελγίου από τα τέλη Ιανουαρίου 2007. Η Διοίκηση της εταιρίας εκτίμησε βάσει στοιχείων για την απόδοση της γραμμής αυτής, ότι η μεταδρομολόγηση του πλοίου από την γραμμή Πάτρα- Ηγουμενίτσα-Μπάρι στη γραμμή Rosyth-Zeebrugge στη Βόρεια θάλασσα, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου. Το Blue Star 1 ξεκίνησε τα δρομολόγια του στην γραμμή αυτή στις 29 Ιανουαρίου 2007.

--- Προοπτικές του Ομίλου

Ο Όμιλος πέτυχε να ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί κατά την παρελθούσα χρήση σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, μεριδίων αγοράς και γενικότερης παρουσίας στα δρώμενα της Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι βασικοί άξονες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Ομίλου κατά την τρέχουσα χρήση είναι οι θετικές εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας λόγω της μερικής εφαρμογής του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απελευθέρωση του ναυλολογίου σε συνδυασμό με την ύφεση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες, την πλήρη εκμετάλλευση του πλοίου Διαγόρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς και την μεταδρομολόγηση του πλοίου Blue Star 1 στη γραμμή της Βόρειας θάλασσας, όπου τα λειτουργικά περιθώρια εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερα.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η Διοίκηση του Ομίλου συνεχώς εξετάζει τις εξελίξεις της Ακτοπλοϊκής αγοράς και μελετά την ανάπτυξη νέων γραμμών, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, μέσω αγοράς ή ναυπήγησης σύγχρονων συμβατικών πλοίων υψηλών προδιαγραφών.

--- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τα αποτελέσματα της Blue Star ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Marfin-Egnatia σε επίπεδο πωλήσεων και διαμορφώθηκαν λίγο χαμηλότερα στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη της Blue Star εμπεριέχουν και έκτακτα στοιχεία ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή ενώ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Blue Star ευνοήθηκαν από την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Blue Star είναι καλά, αλλά αναμενόμενα.

Παράλληλα, καταθέτει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του Attica Group, ο οποίος ανακοινώνει τα αποτελέσματα 2006 αύριο, 22/2. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών θα εμφανιστεί μειωμένος κατά 16,8% στα 320,3 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να υποχωρούν κατά 30,1% στα 69,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν στάσιμα στα 28,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Όπως αναφέρει η Eurobank, ο όμιλος προχώρησε σε αναδιάρθρωση του στόλου του το 2006, με την πώληση τεσσάρων πλοίων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην Hellenic Seaways, έχει οδηγήσει σε έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 20 εκατ. ευρώ, τα οποία ενισχύουν τα καθαρά του κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v