Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ: Κατασκευάζει ανεξάρτητη μονάδα στη Βοιωτία

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποφάσισε να εφαρμόσει άμεσα το επενδυτικό της σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία ενός εμπορικού ανεξάρτητου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στο νότιο σύστημα της χώρας. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα 215 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με την ισπανική ENDESA. Η εταιρία δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ.

ΜΥΤΙΛ: Κατασκευάζει ανεξάρτητη μονάδα στη Βοιωτία
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E. αποφάσισε να εφαρμόσει άμεσα το επενδυτικό της σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία ενός εμπορικού ανεξάρτητου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στο νότιο σύστημα της χώρας, χωρίς να περιμένει τις διαδικασίες ή τις επιδοτήσεις του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ.

Πρόκειται για κίνηση που ταράζει τα νερά στην ελληνική αγορά ενέργειας ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, δυο μόλις μέρες πριν απο το διαγωνισμό που διενεργει ο ΔΕΣΜΗΕ.

Και ταυτόχρονα, εμφανίζεται να είναι σε απόλυτο συνδυασμό με τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις του ομίλου, με τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Endesa, ο οποίος με τη σειρά του οδεύει προς συνένωση με τον γερμανικό κολοσσό ΕΟΝ.

Οπως άλλωστε αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίος, η απόφαση ”ελήφθη στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με την ισπανική ENDESA και που έχουν σκοπό τη δημιουργία ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η μέχρι τώρα ανωτέρω διαδικασία δείχνει με έντονο τρόπο ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα είναι προ των πυλών με επενδύσεις μεγάλων εταιριών να συμβάλλουν ουσιαστικά στον ανταγωνισμό, σχολιάζει στην ίδια ανακοίνωσή η Μυτιληναίος.

Με αυτή την έννοια οι διαδικασίες του Διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από χρόνια προκειμένου να προσδώσουν κίνητρα και επιδοτήσεις σε επίδοξους επενδυτές για μεμονωμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θεωρούνται από τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ως μη αναγκαίες πλέον.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως στην MPGS S.A. για την κατασκευή και λειτουργία ενός Εμπορικού Ανεξάρτητου Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 412 MW για τον οποίο η θυγατρική MPGS έχει λάβει όλες τις απαραίτητες Άδειες και εγκρίσεις ώστε να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή.

Ο σταθμός αυτός είναι τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Ο Εμπορικός Σταθμός Αγίου Νικολάου, θα παράγει ετησίως περίπου 2500 GWh τις οποίες θα διαθέτει στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, σε προμηθευτές και επιλέγοντες πελάτες. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα 215 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2007 από την εταιρία ΜΕΤΚΑ Α.Ε. θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής προβλέπει ολοκλήρωση του έργου τον Ιούνιο του 2009.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα ακριβώς από το Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, ισχύος 334 MW, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και θα είναι σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2007. Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 29 χιλιομέτρων και διαμέτρου 20 ιντσών, ο οποίος θα προμηθεύει και τους δύο σταθμούς, ήδη κατασκευάζεται και θα έχει ολοκληρωθεί το Μάιο 2007.

Με το έργο αυτό ο Όμιλος ολοκληρώνει την πρώτη φάση του Ενεργειακού Κέντρου Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε παρουσιάσει το 2005. Το Ενεργειακό Κέντρο συνολικής ισχύος 742 MW, χωροθετημένο στο νότιο σύστημα της χώρας, θα προσδώσει σταδιακά και μέχρι το 2009 πρόσθετη ισχύ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η συνολική ετήσια παραγωγή του αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης του διασυνδεδεμένου συστήματος και περίπου το 35% της κατανάλωσης της Αττικής. Με αυτή την έννοια θα σταθεροποιήσει το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος που ήδη είναι ήδη σημαντικά επιβαρημένο ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο black out.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v